Παραμονή Πρωτοχρονιάς ….όπως παλιά.

Ο Αγιος Βασίλης έρχεται κι όλους μας καταδέχεται….

Κι εμείς ετοιμάζουμε την υποδοχή του πάντα τέτοια μέρα.Και τότε και τώρα.

Χρόνια τώρα μικροί και μεγάλοι παραμονή Πρωτοχρονιάς με ανάμεικτα συναισθήματα περιμένουμε τον ερχομό του Νέου έτους.

Με μια υποσυνείδητη αίσθηση απολογισμού για την χρονιά που έφυγε.και με μιά απέραντη ελπίδα αισιοδοξίας για αυτήν που έρχεται.

Οι ευχές κοινότοπες μα ουσιαστικές…Καλή Χρονιά,Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος….

Τα έθιμα όμως χάνονται  σιγά-σιγά και αντικαθίστανται από διαφορετικές συνήθειες πιο …νεανικές.

Παλιές Παραμονές τα σπίτια μύριζαν γλυκό χωριάτικο και ζούμο που σιγόβραζε αποβραδίς.

Σαν σήμερα οι γειτονιές μάζευαν κόσμο για να βοηθήσουν στο ανακάτεμα για το οποίο ήταν απαραίτητα τα αντρικά χέρια. Κι ύστερα η μυρωδιά απο το λιανόκλαδο που έμπαινε προσάναμμα για να καεί ο φούρνος που θα ψήσει το γλυκό.

Η μυρωδιά από το κανελογαρύφαλλο και τη ζάχαρη για το πασπάλισμα και το καλλιτεχνικό κόψιμο του φελιού.

Και το ψωμί το ζυμωτό ,το Βασιλόψωμο  με το  Βασιλίτσι (ζγρουμπάτσι ).Ψωμάκια με ανθρώπινο παιδικό σωματάκι,όσα και τα παιδάκια του σπιτιού.

Οι πιο προχωρημένες νοικοκυρές έφτιαχναν και κουραμπιέδες. Ζύμωμα ατέλειωτο στο ξύλινο σκαφίδι ,με αλισίβα, λάδι και μπόλικο καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Απαραίτητα ψώνια τα ξερά σύκα σε τσαπέλες.αμύγδαλα και καρύδια,που μαζί με το γλυκό και τους κουραμπιέδες θα αποτελούσαν τα πιάτα ανταλλαγής της πρωτοχρονιάς στους συγγενείς.

Η Παραμονή όμως ήταν και για τους μικρούς μια μεγάλη μέρα. Από νωρίς τα κάλαντα και το πούλημα της κουτσούνας.

Όλα τα σπίτια θα έπρεπε να πάρουν το γούρι τους και να ακούσουνπαιδικές φωνούλες να τραγουδούν τα κάλαντα. Το αντάλλαγμα διέφερε από σπίτι σε σπίτι. Άλλοι έδιναν γλυκά,άλλοι χαρτζιλίκι.

Έφτασε το βράδυ της παραμονής και ο χρόνος μετράει αντίστροφα . Οι παλιότεροι γύρω από το τζάκι και οι νεότεροι στημένοι στην τηλεόραση ,παρακολουθώντας εορταστικά προγράμματα της ΕΡΤ  αποχαιρετώντας τον παλιό χρόνο .Με φίλους  και συγγενείς.

Και ο νέος χρόνος μπαίνει μέ αγκαλιές, φιλιά και ανταλλαγή των δώρων που ήδη έχουν κρύψει οι γονείς στο δέντρο. Πάντα βέβαια τα έφερνε κρυφά ο Αη-Βασίλης τον οποίο κανείς δεν έβλεπε ποτέ…..

Η μέρα της πρωτοχρονιάς ήταν πάντα ξεχωριστή. Γιόρταζαν όλα τα σπίτια. Ο κόσμος αντάλλασε επισκέψεις και συναντιόντουσαν όλοι στους δρόμους .

Τα παιδιά  περίμεναν τους νονούς και τους συγγενείς για να λάβουν τις »στρούνες»τους. Οι κυρίες των σπιτιών υπόδέχονταν τους επισκέπτες και οι άντρες έκαναν με την σειρά τους επισκέψεις στα σπίτια των άλλων,

Με το παραδοσιακό πιάτο στα χέρια που πηγαινοερχόταν από σπίτι σε σπίτι πάντα γεμάτογλυκά καρύδια, σύκα και αμύγδαλα.

Και κάποιοι πιο προχωρημένοι έστηναν και χαρτάκι σε σπίτια  έτσι….για το καλό.

Αυτές οι Παραμονές σήμερα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικές και η εξέλιξη να έχει θολώσει λίγο τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων.Τώρα μπορεί τα ρεβεγιόν να είναι πιο λαμπερά και τα κάλαντα να ακούγονται από μουσικά όργανα. Οι μπουναμάδες να έγιναν παιχνίδια από τα »τζάμπο» και το χαρτάκι να χόντρυνε λίγο και τα γλυκά να είναι πλούσια σε ποικιλία και ποσότητα.

Ας φροντίσουμε παρόλα αυτά να κρατήσουμε ίδιο το πνεύμα των γιορτών και το μήνυμα που σηματοδοτούν αυτές  και τα έθιμα τους…..

Αγάπη, Αισιοδοξία, Υγεία και Ειρήνη.

Καλή Χρονιά σε όλους….