Δελτίο τύπου Δήμου Μεγανησίου για Λιμονάρι, Φανάρι και καταπατήσεις αιγιαλού.

Δελτίο Τύπου: Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδος 1) Παραλία Λιμονάρι 2) Καταγγελία, Παραλία Φανάρι 3) Καταπατήσεις & Καταλήψεις
Θέμα: Παραλία Λιμονάρι
Την Πέμπτη 11 Μαρτίου παραλάβαμε έγγραφο από την Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδος (επισυνάπτεται) το οποίο μας ενημέρωνε για την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε δημοπράτηση μιας θέσης καντίνας και μίας θέσης για ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Το επόμενο πρωί, Παρασκευή 12 Μαρτίου με επιστολή/απάντηση (επισυνάπτεται) προς την Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας ο Δήμαρχος Μεγανησίου Γεράσιμος Κατωπόδης γνωστοποίησε ότι ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ με την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στη θέση «Λιμονάρι» ώστε να συνεχιστεί η ελεύθερη χρήση της από τους λουόμενους και ότι συμφωνούμε να συνεχίσουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση της υφιστάμενης καντίνας.
Στις 29 Μαρτίου μας κοινοποιήθηκε ο «Καθορισμός των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας» (επισυνάπτεται) στον οποίο αναφέρετε ότι στο Λιμονάρι θα παραχωρηθούν προς δημοπράτηση 2 θέσεις η πρώτη 15τμ (καντίνα) και η δεύτερη 125τμ (ομπρέλες και ξαπλώστρες).
Η αντίδραση μας ήταν άμεση με παράσταση του Αντιδημάρχου Δημήτρη Κατωπόδη και του Γ.Γ. Νίκου Σολδάτου (λόγω απουσίας του Δημάρχου εκτός Λευκάδας) στον Προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Λευκάδας και υπηρεσιακά στελέχη, στους οποίους ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Μεγανησίου διαφωνεί κάθετα ως προς την εκμετάλλευση της παραλίας Λιμονάρι.
Το αποτέλεσμα των ενεργειών μας αναμένουμε να είναι αυτό που επιθυμούν όλοι οι Μεγανησιώτες, να συνεχιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία Λιμονάρι, μια και ο Προϊστάμενος της ΚΥΛ μας διαβεβαίωσε ότι ήδη έχει ενημερώσει γραπτώς την κεντρική διοίκηση για την έντονη διαφωνία του Δήμου Μεγανησίου και θα προχωρήσει και σε νεότερη ενημέρωση μετά τη σημερινή συνάντηση ώστε να μην προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης.
Θέμα: Καταγγελία, Παραλία Φανάρι
Σε συνέχεια της καταγγελίας του Δήμου Μεγανησίου για τις έκνομες ενέργειες στην παραλία Φανάρι η Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας μας ενημέρωσε ότι προχώρησε σε επικοινωνία/καταγγελία στη ΔΕΔΗΕ και το Δασαρχείο ώστε να διενεργηθούν επιτόπιοι έλεγχοι, να υπάρξει αποκατάσταση των όποιων ζημιών και να αποδοθούν ευθύνες.
Θέμα: Καταπατήσεις & Καταλήψεις
Κατά τη συνάντηση στην Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας έγινε και διεξοδική συζήτηση για φαινόμενα καταχρηστικής συμπεριφοράς με παράνομες καταλήψεις με ομπρελοξαπλώστρες ή καταπάτηση παραλιών και αιγιαλού. Ενεργειών που παραβιάζουν τα δικαιώματα του κοινού να απολαμβάνει τις ακτές και το περιβάλλον. Στόχος της συζήτησης ήταν οι αρμόδιες αρχές να δρομολογήσουν τη λήψη μέτρων για την επιβολή του νόμου και τη διασφάλιση της τάξης και της ακεραιότητας του περιβάλλοντος.