Τα κυριώτερα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Μεγανήσι

Παρουσιάζουμε σε κείμενο τα κυριώτερα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Μεγανήσι, με την μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα που μπορέσαμε να τα καταγράψουμε.

  «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στο μικρό νησί με τη μεγάλη ψυχή, το Μεγανήσι. Όπως είπε κι ο Δήμαρχος, από την πέτρα βγάζετε ανάπτυξη, δηλαδή έχετε πολλές δυνατότητες. Δυστυχώς είχαμε μάθει σε άλλη λειτουργία για χρόνια.  Οι μικροί τόποι έχουν ιδιομορφίες, χάρες, αλλά και δυσκολίες που στην κρίση που περνάμε μεγαλώνουν. Το θέμα είναι πώς θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία.

  Πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί, ενωμένοι, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, την νοοτροπία. Ευκαιρία λοιπόν για τα μικρά νησιά. Έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να γίνουν πιλότοι μιας διαφορετικής Ελλάδας.

  Γνωρίζουμε ότι έχουμε δρόμο μακρύ και δύσκολο. Πρωτοφανείς δυσκολίες σε ένα διεθνές περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας. Έχουμε ελλείμματα από πραγματικές όμως αιτίες. Κακή λειτουργία του κράτους, γραφειοκρατία, σπατάλη, κακή διοίκηση. Οι παγκόσμιες αγορές είναι καχύποπτες, με φόβο, που επηρεάζει τη ρευστότητα στην αγορά. Ζούμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια της ΕΕ που έχει αδυναμίες. Που δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις ρηξικέλευθες, που έχει αντιθέσεις και κακοφωνίες. Επίσης έχουμε μεγάλες αλλαγές στην Αφρική, προσφυγιά, λαθρομετανάστευση, μια δύσκολη κατάσταση γύρω μας.

  Πρέπει να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας. Να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, και τα μικρά νησιά μπορούν να γίνουν τα πρότυπα. Με δημιουργικό τρόπο που είναι ο «οδικός χάρτης» για τις μεγάλες αλλαγές σε έναν κόσμο που αλλάζει απρόβλεπτα. Μέλημα της κυβέρνησης είναι να διαχειριστούμε το χρέος με σκοπό να μη γυρίσουμε ποτέ ξανά στην πιθανότητα της χρεοκοπίας.

  Στο συνέδριο του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό είπα ότι πρέπει να σταματήσει η σεναριολογία που αγγίζει τα όρια της εγκληματικότητας. Πρέπει να διαχειριστούμε το χρέος με υπευθυνότητα, σοβαρότητα για το συμφέρον του λαού. Χθες, πάλι κάποιοι θέλησαν να ενσπείρουν τον φόβο με το ευφάνταστο σενάριο για την έξοδό μας από το ευρώ. Κανένα τέτοιο σενάριο δεν υπάρχει, ούτε συζητήθηκε στις ανεπίσημες επαφές του κου Παπακωνσταντίνου. Αυτό το παραμύθι είναι πολύ αρνητικό για την ψυχολογία του λαού, αλλά και για τους επενδυτές.

  Καλώ όλους να αφήσουν την Ελλάδα ήσυχη να κάνει την δουλειά της!

Οι αλλαγές πρέπει να συνεχίσουν δυναμικά, πιο δίκαια, πιο ριζικά. Όλοι πρέπει να συναισθανθούμε ότι η κατάσταση δεν σηκώνει μαγκιές ή μαγικές συνταγές. Είμαστε σε μια πορεία που σώζουμε τη χώρα, που σώζουμε μισθούς και συντάξεις. Ας μην υπονομεύουμε τις εθνικές μας προσπάθειες. Καμιά προβοκάτσια δε θα μας λυγίσει, δε θα λυγίσει την ψυχή του περήφανου λαού.

  Με όπλο αυτήν την ψυχή θα φτάσουμε στην Ιθάκη μας (και η Ιθάκη είναι μακριά από το Καστελλόριζο, αλλά κοντά στο Μεγανήσι). Θα φτιάξουμε μια Ελλάδα δίκαιη για τα παιδιά μας και βιώσιμη. Λάβαμε ιστορικές αποφάσεις. Δίνουμε κάθε μέρα αγώνα για τη σωτηρία της χώρας. Κάνοντας τη δουλειά μας γινόμαστε αξιόπιστοι. Αυτό σημαίνει και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού (…)

  Και το Μεγανήσι είναι από μόνο του ένα παράδειγμα για το τουριστικό πρότυπο. Βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτό δε σημαίνει απλά αξιοθέατα. Σημαίνει πρώτα ομορφιά, πρώτα για τον ίδιον τον μόνιμο κάτοικο. Μια πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι ο Καλλικράτης που χαρίζει επιπλέον δυνάμεις. Είναι μια δημοκρατική και αναπτυξιακή απόφαση να αποκεντρωθούν οι εξουσίες. Ένα νησί απομονωμένο ταλαιπωρείται από τις μεγάλες αποστάσεις. Κάθε δήμος και περιφέρεια πρέπει να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός, πρωτοβουλίες, συνεργασία. Έτσι θα χαθεί και το βολικό άλλοθι της εξάρτησης από το κεντρικό κράτος που δεν είχε αποτέλεσμα. Οι δήμοι έχουν ευθύνες να κινητοποιήσουν ιδέες και κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό.

  Μεγάλος ο ρόλος των νησιών στην πράσινη ανάπτυξη. Η νησιωτικότητα πρέπει να γίνει πλεονέκτημα. (…) Πολλές φορές δείχνω στους Ευρωπαίους τα νησιά μας. Όλα μαζί αποτελούν μια ενότητα. Απαιτείται κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξή τους. Με προστασία και ανάδειξη των μοναδικών τους χαρακτηριστικών. Να επιτύχουμε αυτονομία ενεργειακή για κάθε νησί. (…)

  Ακούτε όλοι, ξέρετε, ότι το τουριστικό προϊόν θα είναι φέτος αυξημένο. (…) Αποφασίσαμε μια γενναία μείωση του ΦΠΑ για την τουριστική υπηρεσία. Προωθούμε καλύτερη προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρω τη μείωση των φόρων υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισητήρια. Θα έχουμε πιο οικονομικούς προορισμούς.

  Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα υπάρχουν όλες οι διαδικασίες στο διαδίκτυο. Έτσι ενισχύονται οι απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, σε όλες τους τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Ταυτόχρονα ενισχύεται και η ανάπτυξη. Δίνουμε έμφαση στα περιφερειακά ιατρεία των νησιών. Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής. Προσπαθούμε να αμβλύνουμε την ανεργία με περιφερειακά σύμφωνα (πχ Νότιο Αιγαίο) για να φέρουμε νέο κόσμο και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στα νησιά. Επίσης ο νέος επενδυτικός νόμος, ή σημαντικά μέτρα όπως το LEADER. Και τέλος ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά, και να εξετάσουμε και το θέμα επέκτασης στο Ιόνιο.

  Αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσουμε με σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Ανάπτυξης, με πρωτοβουλίες για την απλοποίηση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, ακόμα και του fast track για μικρότερες επιχειρήσεις. Θα επιδιώξουμε να φτιάξουμε πράσινα νησιά, αυτόνομα ενεργειακά,  όπως γίνεται με τον Άι-Στράτη. Υπάρχει παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον για τέτοια νησιά. Επίσης θα επιχορηγήσουμε με 5% επιπλέον τις νέες επιχειρήσεις στα νησιά. Το 2014-2020 θα υπάρξουν αυξημένοι πόροι για τη νησιωτική πολιτική. Βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.

  Κάθε δήμος θα πρέπει να συντάξει μελέτες για προγράμματα και να δημιουργήσει τον δικό του σχεδιασμό, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία. Θέλουμε μια ανάπτυξη που να σέβεται τον πολίτη και το περιβάλλον, αλλιώς είναι αδιέξοδη, τα παλιά μοντέλα χρεοκόπησαν. Θα αφήσουμε πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος. Όχι πια μια στρατιά δημοσίων υπαλλήλων, ούτε θαλασσοδάνεια. Όχι πια με δάνειες δυνάμεις. Όχι μόνο κατανάλωση αλλά και εξαγωγή, σε προϊόντα, σε υπηρεσίες. Κάθε ένας μας μετράει».