Δελτίο τύπου βουλευτή κου Μαργέλη

 

Ερώτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης και το «αγροτικό» πετρέλαιο

 

 

Ερώτηση κατέθεσαν ο βουλευτής Σπύρος Μαργέλης και 13 ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αφορμή τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό γύρω από το θέμα της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής στον συγκεκριμένο τομέα.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς, προτού λάβουν οποιαδήποτε σχετική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα, να λάβουν σοβαρά υπόψη και εφόσον χρειαστεί, να μεριμνήσουν για δύο εξαιρετικής σημασίας ζητήματα. Πρώτον, να μεριμνήσουν ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά, κυρίως σε περιοχές που επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες, Δεύτερον, να εξετάσουν την δυνατότητα παροχής του πετρελαίου που προορίζεται για αγροτική χρήση με μειωμένο κόστος καθώς μια τέτοια πρόβλεψη θα είχε θετικές επιδράσεις στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής και κατʼ επέκταση των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι κ.κ. βουλευτές Σαλαγιάνης Νίκος, Νασιώκας Έκτορας, Κουκουλόπουλος Πάρις, Καρτάλης Κώστας, Αντωνίου Τόνια, Τζελέπης Μιχάλης, Μερεντίτη Σούλα, Σπηλιόπουλος Κώστας, Γιαννακά Σοφία, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Κατρίνης Μιχάλης, Μανωλάκης Άγγελος και Ρενταρή-Τέντε Όλγα.

Το ακριβές κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο “αγροτικό„.

Επειδή επανέρχεται η συζήτηση για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα εκτεταμένα φαινόμενα φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο τομέα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη, πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, να ληφθούν υπόψη και να αντιμετωπισθούν σχεδιασμένα, δυο εξαιρετικής σημασίας ζητήματα.

Πρώτον: Να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά, ιδίως σε περιοχές της χώρας, όπου επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες, αφού το κόστος θέρμανσης απορροφά μεγάλο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Η μέριμνα αυτή, κάτω απ’ τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί όρο επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Δεύτερον: Το πετρέλαιο  αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Εκτιμούμε εξάλλου, ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει τομέα – κλειδί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την πράσινη ανάπτυξη, με άμεσα και απτά αποτελέσματα, που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα. Αυτό σημαίνει, εκτός όλων των άλλων, και ιδιαίτερη μέριμνα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η άποψή μας είναι, ότι το “αγροτικό πετρέλαιο„ , με την έννοια του μειωμένου κόστους του πετρελαίου για αγροτική χρήση,  είναι μια θετική και αναγκαία επιλογή, που πρέπει να εξετασθεί και να σχεδιασθεί λεπτομερώς, πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ερωτώνται λοιπόν οι κ.κ. Υπουργοί:

Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω ζητήματα;