Δελτίο τύπου Περιφερειάρχη για τα ΤΕΙ Ιονίου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Καταργούνται τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Σπ. Σπύρου: «Ντροπή και αίσχος!»

   Ντροπή και Αίσχος! Με αυτές τις λέξεις χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

   «Χθες», δήλωσε ο κ. Σπύρου, «παραμονές των πανελληνίων εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι βάζει «μαχαίρι» σε 25 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεταξύ αυτών:

Στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κεφαλλονιά).

Στο Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κεφαλλονιά).

Στο Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα τη Λευκάδα).

   Η ανακοίνωση αυτή του Υπουργείου Παιδείας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «πλήττει όχι μόνο την Παιδεία στη χώρα μας, που, συνεχώς και με κάθε τρόπο συρρικνώνεται, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούσαν τα τμήματα αυτά.

   Σε ότι αφορά στην Περιφέρειά μας, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που ιδρύθηκε το 2004 και βρίσκεται πλέον στην ακμή της ανάπτυξής του με επιπλέον δυνατότητες και προοπτική, τέθηκε στο στόχαστρο των περικοπών τμημάτων του, κάτω από τις επιταγές του Μνημονίου και της σκληρής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η παρούσα Κυβέρνηση.

   Πρόσφατα», πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, «κατά τη διάρκεια συνάντησής μου με τον πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ναπ. Μαραβέγια, συζητήσαμε τον τρόπο ανάπτυξης του ΤΕΙ και τη συνεργασία που μπορεί να καλλιεργηθεί ανάμεσα σε αυτό και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και των νησιών μεταξύ τους, καθώς και ενίσχυση της συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.  

   «Θεωρώ», σημείωσε επιτακτικά ο Περιφερειάρχης, «ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, πέρα απ’ ότι συμβάλλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό, τόσο των σπουδαστών τους όσο και των νέων γενικότερα, διατηρώντας αμφίδρομη σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες και τους οργανωμένους κλάδους της οικονομίας της Περιφέρειάς μας, ενδυναμώνει την  οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας και είναι η λειτουργία του μια τονωτική «ένεση» τους χειμερινούς μήνες.

   Αποφάσεις, «κατέληξε, που σχεδιάζονται στα κεντρικά γραφεία των υπουργείων, που δε λαβαίνουν υπόψη τη θέληση των πολιτών και των αιρετών του κάθε τόπου, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

   Στέκομαι στο πλευρό της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και θα ζητήσουμε από κοινού από το Υπουργείο Παιδείας, να καταργήσει την απόφαση αυτή που πλήττει την Περιφέρειά μας και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.