Κοινό δελτίο τύπου βουλευτών Κεφαλλονιάς και Λευκάδας για το ΤΕΙ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 

Από την πρώτη στιγμή με συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες των νησιών μας ενημερώσαμε για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην εισαχθούν την φετινή χρονιά φοιτητές σε τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων καθώς και για την θέση μας πάνω σε αυτή την εξέλιξη.

Συγχρόνως, με κοινή επιστολή μας προς την Υπουργό Παιδείας – αντίγραφο της οποίας επισυνάπτουμε – ζητήσαμε από την Υπουργό να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Ήδη και με σκοπό την ουσιαστικότερη διατύπωση των απόψεών μας προς την Υπουργό Παιδείας έχουμε συμφωνήσει συνάντηση μαζί της για την Παρασκευή 20 Μαΐου στην οποία έχουμε καλέσει τον Πρόεδρο του ΤΕΙ καθηγητή κ. Μαραβέγια, τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους και τους Αντιπεριφερειάρχες των νομών μας.

Σπύρος Μοσχόπουλος                                         Σπύρος Μαργέλης                                                                      

                    Βουλευτής  Κεφαλονιάς-Ιθάκης                                      Βουλευτής Λευκάδας

Προς:Υπουργό ΠΔΜΘ κ. Ά. Διαμαντοπούλου

 

ΚΟΙΝ: Πρωθυπουργό κ. Γ. Α. Παπανδρέου

Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ κ. Β. Έξαρχο

ΘΕΜΑ: ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

 Κα Υπουργέ,

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την μη εισαγωγή φοιτητών σε τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι οδυνηρή για τον πολιτισμό, την ιστορία αλλά και τη σύγχρονη κοινωνία των νησιών μας. Ως εκ τούτου μας βρίσκει σε πλήρη αντίθεση.

Μια τέτοια προκλητική απόφαση, που ανατρέπει όλο το σχεδιασμό και προγραμματισμό, την προσπάθεια και τους αγώνες σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, που έρχεται σε αντίθεση και κλονίζει την πολιτική ΠΑΣΟΚ, δεν παίρνεται εν αγνοία των Βουλευτών, της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και των φορέων της κοινωνίας. Δεν παίρνεται χωρίς καμία διαβούλευση.

Μια τέτοια σημαντική απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη της μόνο τα αριθμητικά δεδομένα, που και αυτά αμφισβητούνται.

Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια το ΤΕΙ υποβαθμίστηκε με την εισαγωγή ελάχιστων σπουδαστών ανά έτος. Αυτό οφείλεται κυρίως στο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων, που προέβλεπε εισαγωγή με βάση το 10, στην αρνητική δράση και συμπεριφορά της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπής, καθώς και στον πόλεμο που υπέστη από το καθηγητικό κατεστημένο του κέντρου.

Οφείλουμε, ιδιαίτερα σήμερα, για τα τμήματα αυτά

  • που αγκαλιάστηκαν από την κοινωνία προσφέροντας, οικόπεδα, κτίρια, υποδομές αλλά και αγώνες για την ίδρυση και λειτουργία τους,
  •  που δέθηκαν με την παραγωγική διαδικασία,
  •  που έχουν σε ικανοποιητικό βαθμό υλικοτεχνική υποδομή,

να επεξεργαστούμε προτάσεις, όπως είχε αρχίσει η νέα Διοικούσα Επιτροπή, για την αναβάθμιση της λειτουργίας και τη βελτίωσή τους. Ήδη μόνο στο 1ο εξάμηνο του 2010-2011 ο αριθμός των φοιτητών στα τμήματα αυτά πολλαπλασιάστηκε θεαματικά σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου.

Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε πως το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι βιώσιμο. Όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθεί αλλά αντιθέτως μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Αυτή άλλωστε είναι η θέση και η άποψη όλων των φορέων των νησιών μας αλλά και των πολιτών που σήμερα σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης αγανακτισμένοι έχουν ξεσηκωθεί.

Αγωνιστήκαμε στο παρελθόν για την ίδρυση, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των τμημάτων αυτών για να στεριώσει επιτέλους το σημαντικότερο ίσως αυτό έργο στα νησιά μας.

Θα αγωνιστούμε και τώρα για να αποτρέψουμε τη συρρίκνωσή του, που αλλοίμονο αν σημαίνει και την οριστική κατάργησή του.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε και να αναθεωρήσετε την απόφασή σας και όχι μόνο να μην κλείσετε τα υφιστάμενα τμήματα αλλά να τα αναβαθμίστε δίνοντας τη δυνατότητα στη Διοικούσα Επιτροπή να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο που έχει ξεκινήσει. 

Με τιμή

Οι Βουλευτές

Μοσχόπουλος Σπύρος

Βουλευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Μαργέλης Σπυροπάνος

Βουλευτής Λευκάδος