Κοινοβουλευτική δράση κου Μαργέλη

 

Ερώτηση για την πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού στην Ελλάδα

 

 

Με στόχο την πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού, ο βουλευτής Σπύρος Μαργέλης συνυπογράφει μαζί με άλλους 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν πως οι παράνομες αυτές δραστηριότητες, τα κέρδη των οποίων ανέρχονται τουλάχιστον σε 4 δις ευρώ ετησίως, δεν ελέγχονται, δεν φορολογούνται, νομιμοποιούν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα να προκαλείται σημαντική μείωση στα κρατικά έσοδα. Για το λόγο αυτό, ζητούν την λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, μεταξύ των οποίων την ενεργοποίηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών, του Σώματος Επιθεωρητών Τυχερών Παιχνιδιών καθώς και της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος η οποία έχει την υποδομή και την τεχνογνωσία να ασκήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι κ.κ. βουλευτές Λιντζέρης Δημήτριος, Αμοιρίδης Ιωάννης, Αντωνίου Αντωνία, Γερανίδης Βασίλειος, Κουκουλόπουλος Παρασκευάς, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Μερεντίτη Αθανασία, Νασιώκας Έκτορας, Σαλαγιάννης Νικόλαος, Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος, Τζελέπης Μιχαήλ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ο τζίρος από τα παράνομα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 4 δις € ετησίως και παράγεται κυρίως από τον παράνομο στοιχηματισμό στο διαδίκτυο και στα παιγνιομηχανήματα (φρουτάκια).

Η παράνομη αυτή οικονομική δραστηριότητα δεν ελέγχεται, δε φορολογείται, νομιμοποιεί έσοδα από εγκληματικές πράξεις, παράγεται από «μαύρη» εργασία  προκαλώντας σημαντική μείωση των εσόδων του κράτους.

Όπως σας είναι γνωστό, το Φεβρουάριο του 2004, η τότε κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το νόμο 3229 νομοθέτησε τη λειτουργία της επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών. Επίσης προσδιόρισε την στελέχωση και λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών χωρίς οικονομικό κόστος για το δημόσιο. Ακόμα θεσμοθέτησε τη σύσταση σώματος επιθεωρητών τυχερών παιχνιδιών και προσδιόρισε τις προϋποθέσεις για την άσκηση του εποπτικού τους έργου. Όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. στα  5 χρόνια διακυβέρνησής της δεν ενεργοποίησε το νόμο και τον άφησε κενό περιεχομένου.

Σήμερα στη χώρα μας λειτουργεί με επιτυχία η διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Μάλιστα σύμφωνα με κατηγορηματικές δημόσιες τοποθετήσεις του, ο διευθυντής της εν λόγω υπηρεσίας κ. Σφακιανάκης τονίζει ότι «η υπηρεσία διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή, την απαιτούμενη τεχνογνωσία και το κατάλληλο προσωπικό, για να πατάξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τον παράνομο τζόγο στη χώρα μας»

Κύριοι Υπουργοί,

Σήμερα ο παράνομος τζόγος στη χώρα μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, λειτουργούν είκοσι χιλιάδες παράνομες παιγνιομηχανές. Διαφημίσεις παράνομου διαδικτυακού στοιχήματος φιλοξενούνται σε ημερήσιες εφημερίδες. Ακόμα και γιγαντοαφίσες προπαγανδίζουν τις παράνομες δραστηριότητες. Υπάρχει μάλιστα σχετική καταδικαστική απόφαση από το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Τι άμεσα μέτρα θα λάβετε για την πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού στη χώρα μας;
  2. Γιατί δεν ενεργοποιείτε τη νομοθετημένη από το 2004 Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών και το Σώμα Επιθεωρητών Τυχερών Παιχνιδιών στο βαθμό μάλιστα που η ενεργοποίηση αυτή θα έχει μηδενικό κόστος για το δημόσιο όπως προσδιορίζει και το άρθρο 17 του ίδιου νόμου;
  3. Γιατί δεν ενεργοποιείτε  την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος η οποία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τον απαιτούμενο έλεγχο;