Quiz: «Πόσα ξέρετε για το Μεγανήσι»- Απαντήσεις και τελική βαθμολογία

Χαμός έγινε πάνω στο νήμα στο διαγωνισμό μας! Από τα μισά περίπου του Κουίζ είχαν ξεχωρίσει οι 4-5 διεκδικητές και η πρώτη θέση άλλαζε μεταξύ τους συχνά. Το τελικό αποτέλεσμα όμως ήταν κάπως απροσδόκητο. Οι ερωτήσεις που φάνηκε να δυσκόλεψαν τους περισσότερους ήταν η 6η (δημοσιογράφος), η 8η (ονόματα οικισμών το 1800) και η 10η (εκκλησίες). Ας δούμε όμως πρώτα τις απαντήσεις με μερικά επεξηγηματικά στοιχεία για κάθε μια.

Απαντήσεις στο Κουίζ

1η ερώτηση: Ποιά χρονιά απεβίωσε ο Μεγανησιώτης οπλαρχηγός Δήμος Φερεντίνος (Τσέλιος);

Απ.: 1854

Αυτό ήταν εύκολο, δε χρειάζεται σχόλιο.

2η ερώτηση:   Ποια χρονιά έγινε η ηλεκτροδότηση του Μεγανησίου και πότε ξεκίνησε η υδροδότηση του από τη γεώτρηση της Βαυκερής;

(Σημ: Η κάθε σωστή απάντηση στη διπλή ερώτηση βαθμολογείται με 2,5 βαθμούς. Για απόκλιση ενός έτους στις χρονολογίες θα αφαιρείται 0,5 βαθμός, για απόκλιση 2 ετών, 1 βαθμός κοκ).

Απ.: Ηλεκτρικό το 1974 και νερό από τη Βαυκερή το 1985

Εδώ ίσως θα έπρεπε κάποιος να ρωτήσει τους παλιότερους, αν και τα στοιχεία μπορούσε να τα βρει και στο σχετικό άρθρο μου για το Μεγανήσι, πχ εδώ κι εδώ.

3η ερώτηση: Ποιος επιστήθιος φίλος του Οδυσσέα ήταν βασιλιάς των Ταφίων και πώς λεγόταν ο πατέρας του, σύμφωνα με τον Όμηρο;

Απ.: Μέντης, ο γιος του Αγχίαλου.

Σχετικά εύκολο κι αυτό, υπάρχει και στα «Μεγανησιώτικα» του Ντούλη Πάλμου. Έτσι δικαιολογούνται και τα ονόματα του Συλλόγου Μεγανησιωτών και του Ε/Γ σκάφους, για όσους δεν το γνώριζαν.

4η ερώτηση: Πότε χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (στον Άι-Γιάννη) και πότε αυτή του Αγίου Βησσαρίωνα (στο Βαθύ);

Απ.: Τουλάχιστον το 1477 (και μάλλον πολύ νωρίτερα, ίσως τον 13ο αιώνα) ο Αϊ-Γιάννης και το 1910 ο Άγιος Βησσαρίωνας

Κι αυτές οι απαντήσεις συναντούνται στα «Μεγανησιώτικα».

5η ερώτηση: Ποιός ήταν ο τελευταίος πρόεδρος σε καθεμιά των τριών κοινοτήτων, πριν το Μεγανήσι γίνει Δήμος το 1990;

Απ.: Σπαρτοχώρι-Τάκης Συκιώτης, Κατωμέρι-Λάμπρος Δάγλας, Βαθύ-Χρήστος Αυγερινός.

Κι εδώ χρειαζόταν να ενεργοποιηθεί λίγο η μνήμη, ή έστω να ρωτηθούν κάποιοι παλιότεροι.

6η ερώτηση: Ποιός (ή ποιά) δημοσιογράφος μεγανησιώτικης καταγωγής έχει πάρει συνέντευξη, μεταξύ άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, από τον Μουαμάρ Καντάφι;

Απ.: Κατερίνα Κατωπόδη

Η ερώτηση προβλημάτισε πολύ κόσμο. Η Κατερίνα κατάγεται απ’ το Βαθύ και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στη Ν.Αφρική. Έχει πάρει επίσης συνεντεύξεις από τον Μαντέλα, τον Κλίντον και άλλους. Μερικά στοιχεία για την Κατερίνα εδώ κι εδώ . Κι εδώ η αναφορά για την συνέντευξη με τον Καντάφι.

7η ερώτηση: Πώς λεγόταν η κόρη του μυθικού βασιλιά της Τάφου Πτερέλαου, η οποία βοήθησε τον Αμφιτρύωνα να καταλάβει το νησί; Ποιος ήταν ο παππούς της, πατέρας του Πτερέλαου;

Απ.: Κομαιθώ. Ο παππούς της ήταν ο Τάφιος, γιος του Ποσειδώνα.

Κι αυτή η ερώτηση αποδείχτηκε βατή. Η απάντηση στα «Μεγανησιώτικα» και, φυσικά, σε οποιαδήποτε Ελληνική Μυθολογία στο διαδίκτυο.

8η ερώτηση: Πώς ονομαζόντουσαν το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι το 1800 μ.Χ;

(Σημ: 2,5β. για κάθε απάντηση. Για να βοηθήσουμε λίγο, να επισημάνουμε ότι τα τότε ονόματα των οικισμών ήταν περιγραφικά και πολύ διαφορετικά από τα σημερινά).

Απ.: Διμηνίστρες το Κατωμέρι και Βαγενοσπηλιά το Σπαρτοχώρι

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του 1800 που υπάρχει στο ιστορικό πόνημα του Ροντογιάννη και αναφέρεται και στα «Μεγανησιώτικα» του Κώστα Πάλμου. Αρκετοί φίλοι απάντησαν «Κάτου Μέρη» και «Απάνου Μέρη». Αυτές οι ονομασίες κυριαρχούσαν κατά τον 18ο αιώνα (δηλαδή από το 1700 και μετά), όμως η ερώτηση προσδιόριζε ακριβώς το έτος 1800. Ωστόσο, επειδή αυτές οι ονομασίες ήταν σαφώς λαϊκές και θα είχαν και τότε κάποια χρήση, δόθηκε 1 βαθμός σε όσους απάντησαν σχετικά, ώστε να μην αισθανθούν αδικημένοι.  

9η ερώτηση: «Ο εφιάλτης του…»  είναι μυθιστόρημα και το «Η σιωπή των …» αφήγημα, που έχουν γραφτεί από Μεγανησιώτες. Ποιές είναι οι λέξεις που λείπουν από τον κάθε τίτλο και σε ποιον συγγραφέα ανήκει το κάθε έργο;

Απ.: «Ο εφιάλτης του Βοσπόρου» του Γιώργου Φερεντίνου και «Η σιωπή των αγαλμάτων» του Πέτρου Αυγερινού.

Δε φάνηκε να δυσκολεύει αυτή η ερώτηση. Φαίνεται ότι οι Μεγανησιώτες διαβάζουν Μεγανησιώτες 🙂

 

10η ερώτηση: Πόσες και ποιές εκκλησίες (μεγάλες και μικρές) έχει το Μεγανήσι;

Απ.: 1)Αγ.Βησσαρίων, 2)Αγ.Νεκτάριος (Βαθύ), 3)Παναγία Ελεούσα (Βαθύ), 4)Αγ.Κωνσταντίνου (και Ελένης), 5)Αγ.Απόστολοι, 6)Αγ.Γεράσιμος, 7)Προφ.Ηλίας, 8)Αγ.Νεκτάριος (Κατωμέρι), 9)Κοίμησης Θεοτόκου (Παναγία), 10)Αγ. Γρηγόριος (Σχίζα), 11)Αγ.Νικόλαος, 12) Αγ. Γεώργιος, 13) Αγ.Ιωάννης, 14)Αγ.Γρηγόριος (Κεφάλι), 15)Ζωοδόχου Πηγής (Θηλιά), 16) Ζωοδόχου Πηγής (Πάνου Κονιδάρη).

Αναφέρονται μόνον όσες έχουν κάνει θυρανοίξια, δηλαδή μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Δεν περιλαμβάνονται εκκλησίες που δεν υπάρχουν πια ή που ανήκουν σε άλλες ενορίες, όπως πχ. του Σκορπιού. Να σημειωθεί ότι εδώ πήραμε μόνο μια πλήρη απάντηση (και μάλιστα περισσότερο από πλήρη, αφού ονομάτισε μέχρι και τα ερείπια!)

 

Δεδομένου ότι κανείς δεν έπιασε το απόλυτο των 50 βαθμών, η τελική βαθμολογία  διαμορφώθηκε ως εξής:

1-3) Νίκη Ζαβιτσάνου                                             45

Πολίτης Νεκτάριος                                                  45

Πολίτης Στάθης                                                          45

4) Χάρης Κατωπόδης                                              35

5) Νίκος Κονιδάρης                                                 33

6) Πόλυ Κ.                                                                        26

7)Γιώργος Γεωργακόπουλος                           19,5

8)  Έλλη Καββαδά                                                      15

9) Άννα Αργύρη                                                        13

10) Βησσαρία Πολίτη                                            12,5  

κι ακολούθησαν άλλοι 8 συμμετέχοντες με λιγότερους βαθμούς.

Ισοβαθμία λοιπόν στην κορυφή και μάλιστα τριπλή! Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού θα πρέπει να γίνει κλήρωση σε ημέρα, ώρα και τόπο που θα καθοριστεί από τη συντακτική επιτροπή και θα σας ανακοινωθεί σύντομα, από αυτήν εδώ την ανάρτηση. Ο νικητής που θα προκύψει από την κληρωτίδα θα κερδίσει ένα βιβλίο, και δη Μεγανησιώτη. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους συμμετείχαν και να πούμε συγχαρητήρια, κυρίως στους τρεις πρώτους!

Σκοπός μας είναι τέτοιου είδους εγκυκλοπαιδικούς διαγωνισμούς να τους επαναλάβουμε και στο μέλλον (ο επόμενος πιθανόν τον Σεπτέμβρη). Αν το διασκεδάσατε όπως κι εμείς, μη διστάσετε να μας το γράψετε. Αν έχετε βελτιωτικές παρατηρήσεις, επίσης θα χαρούμε να τις ακούσουμε. Και μην ξεχνάτε ότι, όπως και σε κάθε  άλλη πνευματική άμιλλα, σημασία έχει η συμμετοχή!