Δελτίο τύπου Αντιπεριφερειάρχη κου Σκούρτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη, Χρ. Σκούρτη, στους υπουργούς Χρ. Παπουτσή και Ευάγ. Βενιζέλο

Αίτημα για αποστολή πυροσβεστικών σκαφών, τύπου PZL, στην Κέρκυρα

   Με αφορμή την μη έλευση της 359 μονάδας των πυροσβεστικών αεροσκαφών, τύπου PZL, στην Κέρκυρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης, απέστειλε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή και τον Υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, επιστολή.

Η επιστολή

  «Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

   Επιτρέψτε μου να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου γιατί, αν και έχει αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια απουσιάζει η 359 ΜΑΕΔΥ των πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου PZL, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πυρόσβεση.

   Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο καθοριστικός χρόνος που προσδιορίζει την άμεση και αποτελεσματική κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, είναι ο χρόνος κατά την εκδήλωσή τους.

   Με δεδομένο το ανάγλυφο των νησιών μας (Κέρκυρα, Παξοί και Διαπόντια), που δυσκολεύει τη γρήγορη και άμεση επέμβαση των επίγειων δυνάμεων, ο ρόλος των αεροσκαφών PZL είναι καθοριστικός παράγοντας για την αποτροπή επέκτασης των πυρκαγιών.

   Όπως επίσης είναι απαραίτητη η παρουσία τους, γιατί κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου, με καύσωνα και ισχυρό αέρα, συχνό φαινόμενο στην περιοχή μας, οι περιπολίες που διενεργούν έχουν αποβεί σε πολλές περιπτώσεις σωτήριες.

   Δυστυχώς, φέτος, αν και έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, με έκπληξη αλλά και με έντονη ανησυχία, διαπιστώνουμε την έλλειψη της μονάδας των PZL από το νησί μας.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

   η παρουσία της 359 ΜΑΕΔΥ στο νησί μας είναι απαραίτητη και καθοριστική για να μας εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας, ότι είμαστε πανέτοιμοι για μια ακόμα χρονιά να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την πύρινη λαίλαπα.

   Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες των Κερκυραιών από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το νησί μας στις αρχές της δεκαετίας, προκαλώντας τεράστιες οικολογικές ζημιές αλλά και τεράστιες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων.

   Ευελπιστώ στην άμεση ικανοποίηση του αιτήματος μας, για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έλευση της μονάδας των PZL».