Παλλαϊκό «τείχος» κατά του Μεσοπρόθεσμου

Απεργιακό κύμα θα σαρώσει αύριο όλη την Ελλάδα, καθώς το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» κατατίθεται στη Βουλή. Ειδικά για το Μεγανήσι, θα απεργήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στο Δήμο συμμετέχοντας στην απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ κλειστό θα είναι και το φαρμακείο.

Παλλαϊκό «τείχος» κατά του Μεσοπρόθεσμου

Σε γενική απεργία κατεβαίνουν την Τετάρτη 15 Ιουνίου, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, κόντρα στο δεύτερο Μνημόνιο που προωθεί η κυβέρνηση, στην πρώτη μεγάλη απεργιακή «μάχη» του Ιουνίου για το Μεσοπρόθεσμο. Τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι και την ψήφισή του, ενώ οι «Αγανακτισμένοι» κλιμακώνουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τους, σχεδιάζοντας και αποκλεισμό της Βουλής.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζομένους να συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα. Σε ανακοίνωσή τους, «καταδικάζουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των άδικων, άνισων και αντικοινωνικών μέτρων της Κυβέρνησης και ζητούν άμεσα την απόσυρσή του. Καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική, τις εκβιαστικές απαιτήσεις της τρόικας και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Στην κινητοποίηση θα λάβουν μέρος και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, τις μεταφορές, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Στη γενική απεργία θα συμμετάσχουν η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, με τρίωρη στάση εργασίας, κατά την οποία επιχειρήσεις και καταστήματα θα κατεβάσουν «ρολά» από τις 12:00 έως τις 15:00. Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την ίδια ημέρα και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. 

Επίσης οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ με στάσεις εργασίας, πρωί και απόγευμα. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ αναφέρουν ότι θα πραγματοποιήσουν δύο στάσεις εργασίας, η πρώτη από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και η δεύτερη από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί έξω από το κτίριο του ΕΚΘ ενώ σε συγκέντρωση καλεί και το ΠΑΜΕ.

«Συναγερμός» από το ΠΑΜΕ

Σε 24ωρη απεργία καλεί και το ΠΑΜΕ, που σε ανακοίνωση του τονίζει: «Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλους τους εργασιακούς χώρους, στις λαϊκές συνοικίες, στους χώρους που συγκεντρώνεται η νεολαία. Κάθε εργασιακός χώρος, κλάδος και συνοικία πρέπει να μετατραπεί σε κέντρο αγωνιστικής συσπείρωσης, αλληλεγγύης και αντεπίθεσης. Μάχες παντού για να μην περάσουν τα μέτρα, μάχη παντού κατά των κομμάτων και της κυριαρχίας του κεφαλαίου, των στηριγμάτων του, της ΕΕ. Να σωθεί ο λαός, όχι ο καπιταλισμός, όπως επιδιώκουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και τα άλλα κόμματα του συστήματος». Το ΠΑΜΕ οργανώνει συγκεντρώσεις σε 67 πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 10 π.μ. στην Ομόνοια, στον Πειραιάς στις 11 π.μ. στον ηλεκτρικό σταθμό. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ θα κατέβει σε 48ωρη απεργία από τη μέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αλυσίδα «Αγανάκτησης» γύρω από τη Βουλή

Συγκέντρωση την Τρίτη 14 Ιουνίου από τις 7:00 το πρωί θα πραγματοποιήσουν έξω από τη Βουλή οι «Αγανακτισμένοι», ενώ έχουν αποφασίσει στη λαϊκή τους συνέλευση, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις 15 Ιουνίου, την ημέρα της γενικής απεργίας, και περικύκλωση της Βουλής την ώρα που  θα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Επίσης καλούν τον κόσμο να απέχει την ημέρα αυτή από την αγορά καταναλωτικών αγαθών.

«Τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το Μεσοπρόθεσμο, περικυκλώνουμε τη Βουλή, μαζευόμαστε και μένουμε στο Σύνταγμα. Όλοι μαζί συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τις κινητοποιήσεις που ξεκινήσανε στις 25 Μαΐου.

Πρώτος σταθμός η γενική απεργία την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Δε σταματάμε μέχρι να το πάρουν πίσω (το μεσοπρόθεσμο). Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη Γενική Απεργία και διαδηλώνουμε ειρηνικά.

Στις 15 Ιουνίου δεν εργαζόμαστε και δεν καταναλώνουμε. Συντονιζόμαστε με όλους τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μεσοπρόθεσμο, με τους απεργούς και τα σωματεία τους, με τις λαϊκές συνελεύσεις, με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Καλούμε τους καλλιτέχνες να πλαισιώσουν την κινητοποίηση, να κατέβουν στους δρόμους μαζί μας και να δώσουν το δικό τους χρώμα» τονίζεται στο ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης.

Επιπλέον καλείται ο κόσμος να συμμετάσχει  σε «τρία μεγάλα ραντεβού» μπροστά στη Βουλή, στο μετρό Ευαγγελισμός και στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για την ίδια ημέρα στις 7 το πρωί.

«Το Μεσοπρόθεσμο δεν θα περάσει» καταλήγει το ψήφισμα.

Στο Καστρί το «Πόρτα-Πόρτα»

Διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού οργανώνει την Τετάρτη το κίνημα «Πόρτα-Πόρτα». Η συγκέντρωσή τους έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα στο Καστρί.

Κινητοποιήσεις όλο τον Ιούνιο

Η συνέχεια θα δοθεί στις 21 Ιουνίου, ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης, όπου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα διοργανώσουν από κοινού νέα κινητοποίηση.

Το απεργιακό ραντεβού θα ανανεωθεί για την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, η οποία θεωρείται πιθανό να πραγματοποιηθεί στις 28 του μήνα, με τα συνδικάτα να σχεδιάζουν νέα γενική απεργία. 

Τα συνδικάτα είναι πιθανό να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση στις 5 Ιουλίου, όταν θα συζητείται ο εκτελεστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου, που επιβάλει νέες εισφορές, φόρους και περικοπές.

Η διαδικασία στη Βουλή 

Το Μεσοπρόθεσμο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης και αυτήν την εβδομάδα ξεκινά η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών . Σύμφωνα με τον κανονισμό μπορεί να επιστραφεί στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να γίνουν τυχόν τροποποιήσεις- βελτιώσεις.

Στη συνέχεια θα επανέλθει στη Βουλή για δεύτερη ανάγνωση και μετά θα εισαχθεί στην ολομέλεια όπου θα γίνει αναλυτική συζήτηση και ψηφοφορία.

Μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου ή την Τρίτη 5 Ιουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης και εφόσον εγκριθεί θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από διάφορες πλευρές και βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ανταρσία στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Τις όποιες επιμέρους διαφωνίες πάντα κατά πληροφορίες, οι βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα τις εκφράσουν αργότερα όταν εισαχθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι του Μεσοπρόθεμου, στους οποίους θα εξειδικεύονται και τα μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας θα μπορέσει να θέσει τις αντιρρήσεις του για επιμέρους ρυθμίσεις, όπως ο Αλ. Αθανασιάδης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε συνέντευξη του στην Κ.Ε. δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ζητώντας να αλλάξει η σχετική ρύθμιση.

(Πηγή: enet)