Μεγανήσι…με τα μάτια των άλλων.

Περιήγηση στα νησάκια της Λευκάδας.
Posted: 4 Ιουλίου 2009 by ellas in ΕΛΛΑΔΑ, ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μικρές καταπράσινες λωρίδες γης κρύβουν στις σκιές τους ιστορίες διάσημες, αναμνήσεις προσωπικές. Μεγανήσι, Μαδουρή, Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη, Θηλιά, Κάλαμος, Καστός, είναι ορισμένα μόνο από τα νησάκια της Λευκάδας. Αν και σκορπισμένα δεν είναι μοναχικά. Αν και «παίζουν» μεταξύ θάλασσας και στεριάς είναι νησάκια… αρσενικά. Όλα όμως μοιράζονται ιστορίες προσωπικές, ένδοξες και ταπεινές στιγμές.

Μεγανήσι

Το μεγαλύτερο από το σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδων νήσων, 4ν.μ. από τις νοτιοανατολικές ακτές της Λευκάδας κρύβει τρία όμορφα παραδοσιακά χωριουδάκια. Το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι, φιλοξενούν τους περίπου 1000 μόνιμους κατοίκους. Το Βαθύ έχει καθημερινή σύνδεση με το Νυδρί της Λευκάδας και εκτός από το μικρό λιμάνι με τις ταβέρνες και τα ψαροκάικα,  αξίζει να περπατήσετε τον εσωτερικό δρόμο που χωρίζει τα σπίτια.

Στην άκρη η εκκλησία του οικισμού βρίσκεται ο Αγ. Βησσαρίωνας. Από εδώ ξεκινά δρόμος για την παραλία Φανάρι, στον όρμο Αθερίνου, το επίνειο του Κατωμερίου του άλλου οικισμού. Το Σπαρτοχώρι με την ωραιότερη θέα πάνω από το λιμάνι Σπήλια.

Στη δυτική μεριά του νησιού ο Αϊ Γιάννης, μια γλυκύτατη εκκλησία δίπλα στην ομώνυμη παραλία με τους ελαιώνες. Πιο πάνω συναντάτε τον δρόμο για το Σπαρτοχώρι.  Το Κατωμέρι αγροτικό χωριουδάκι με ελιές και αμπέλια, έχει πέτρινα σπιτάκια, του περασμένου αιώνα..

Ο Άγιος Ιωάννης, τα Σπήλια, το Πασουμάκι, το Αμπελάκι, το Φανάρι, ο Φάρος, το Λιμονάρι, η Ελιά, η Λουτρολίμνη και η Μπερέτα είναι από τις πιο γνωστές παραλίες. Από τις εκκλησίες ξεχωρίζει το μικρό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, χτισμένο στη βοτσαλωτή παραλία στα δυτικά, από το  1477 σύμφωνα με την παράδοση. Πάνω στη στενή λωρίδα γης στο νότιο κομμάτι του νησιού η εύκολη διαδρομή 9χλμ οδηγεί στην ονομαστή Σπηλιά του Παπανικολή, μια θαλάσσια σπηλιά στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού με βάθος γύρω στα τριάντα μέτρα και αμμουδιά στο εσωτερικό της.

Η παράδοση λέει ότι ήταν μια από τις κρυψώνες του υποβρυχίου του Παπανικολή για να μην τον εντοπίζουν. Επίσης αξιόλογες σπηλιές είναι η σπηλιά Γιοβάνη και η σπηλιά του Δαίμονα. Το νησί είναι τουριστικά εξοπλισμένο με βίλες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Από το site Ηλέκτρα  Ενα ηλεκτρονικό περιοδικό ποικίλης ύλης.

http://helectra.wordpress.com/2009/07/04/