Ψηφιοποιούνται χιλιάδες ιστορικά βιβλία της Βρετανικής Βιβλιοθήκης

Στην ψηφιοποίηση περίπου 250.000 βιβλίων και την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά μέσω Διαδικτύου, αποφάσισε να προχωρήσει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βρετανίας, σε συνεργασία με τη μηχανή αναζήτησης Google. Το πρόγραμμα θα αφορά σε βιβλία που εκδόθηκαν μεταξύ του 1700 και του 1870.

Τα πρώτα έργα που θα είναι προσβάσιμα σε όλους μέσω Διαδικτύου, είναι ένα φυλλάδιο για τη βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα και τα σχέδια του Ισπανού εφευρέτη Ναρκίσο Μοντουριόλ που χρονολογούνται από το 1858. Ο Μοντουριόλ είχε σχεδιάσει ένα από τα πρώτα υποβρύχια στον κόσμο.

Όλα τα έργα θα επιλεγούν από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και ο καθένας θα μπορεί να τα μελετήσει είτε στην ιστοσελίδα της (www.bl.uk), είτε στην εξειδικευμένη υπηρεσία της Google (Google Books).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης περίπου 40 εκατ. σελίδων, τα έξοδα του οποίου θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η Google. Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με περισσότερες από 40 βιβλιοθήκες απ’ όλο τον κόσμο, όπως αυτές των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και εκείνες της Ολλανδίας, της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Αυστρίας.

Τα 250.000 επιλεγμένα έργα συνιστούν «μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων, φυλλαδίων και περιοδικών που καλύπτουν μια ιστορική περίοδο που περιλαμβάνει τη γαλλική επανάσταση και τη βιομηχανική επανάσταση, τη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ και τον πόλεμο της Κριμαίας, την εφεύρεση του σιδηροδρόμου και του τηλέγραφου (…) και την κατάργηση της δουλείας. Οι ερευνητές, οι φοιτητές και οι άλλοι χρήστες της βιβλιοθήκης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιστορικά έγγραφα (…) να τα αντιγράψουν, να τα μοιραστούν και να τα επεξεργαστούν για μη εμπορικούς σκοπούς», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Η συλλογή της Βρετανικής Βιβλιοθήκης υπολογίζεται σε 150.000.000 έγγραφα, βιβλία, χειρόγραφα, χάρτες, γραμματόσημα, φωτογραφίες, παρτιτούρες, εφημερίδες και ηχογραφήσεις, σε όλες τις γραπτές και ομιλούμενες γλώσσες. Κάθε χρόνο την ιστοσελίδα της επισκέπτονται 10 εκατ. άνθρωποι.

(Πηγή: www.enet.gr)