Ανακοίνωση Συμβούλων συμπολίτευσης για τη διακοπή του Δημοτικού Συμβουλίου

Το προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο (9η Συνεδρίαση- Κυριακή 26/06/2011), διακόπηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ, κατά τη συζήτηση θεμάτων προ ημερήσιας διάταξης. Ο λόγος της διακοπής ήταν η σκαιά συμπεριφορά συγκεκριμένων πολιτών, που παρακώλυε την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, κάποιοι δημότες από την αρχή της συνεδρίασης, αψηφώντας τους κανόνες λειτουργίας του ΔΣ, αγνοώντας τις επαναλαμβανόμενες συστάσεις και την ανάκληση σε τάξη από το προεδρείο και μη σεβόμενοι το θεσμικό ρόλο του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων, εξακολούθησαν να διακόπτουν κατά το δοκούν δημοτικούς συμβούλους και ενίοτε να φωνάζουν και να προκαλούν. Όταν δε έλαβε το λόγο για να τοποθετεί ο κος Αντιδήμαρχος οι διακοπές και οι παρεμβάσεις εντάθηκαν, πράγμα που προκάλεσε την παρατήρηση του Δημάρχου ότι «κάποιοι προβοκάρουν το δημοτικό συμβούλιο». Τότε ένας εξ αυτών προπηλάκισε τον Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, ενώ έτερος προσπάθησε να χειροδικήσει. Μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή και απαράδεκτη για τα δεδομένα του νησιού μας συμπεριφορά, ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, προς αποφυγήν χειρότερων φαινομένων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης επισημαίνουν:

-Το ΔΣ είναι όργανο αιρετό, οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι εκλεγμένοι νόμιμα και δημοκρατικά από το λαό του Μεγανησίου και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους απαξιώνει.

– Το ΔΣ έχει την υποχρέωση να λαμβάνει αποφάσεις για μικρά ή μεγάλα τοπικά ζητήματα και κανείς δεν μπορεί με έννομο τρόπο να θέτει εμπόδια στην προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

– Στις ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ (και στο παρελθόν και σήμερα) όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους, όποια κι αν είναι αυτή. Εντούτοις, στα δικαιώματα των πολιτών δεν συμπεριλαμβάνονται οι προσβολές, οι ύβρεις, οι προπηλακισμοί, οι σωματικές επιθέσεις και τα φτυσίματα. Αυτά αποτελούν το εθιμικό δίκαιο της ζούγκλας.

– Οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι και να αισθάνονται ελεύθεροι να διατυπώνουν την άποψή τους, όποια κι αν είναι αυτή, και να κρίνονται από την κοινωνία. Κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει με απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας των μελών του. Και τέτοιου είδους απειλές, δεν δείχνουν απλά την απαξίωση στους θεσμούς και τους νόμους, αλλά και μια υφέρπουσα φασίζουσα νοοτροπία.

– Η Δημοτική Αρχή θα προασπίσει το δικαίωμα (και συνάμα την υποχρέωση) του ΔΣ να λειτουργεί απερίσπαστα. Καμιά πρακτική, όσο ακραία και να είναι δε θα μπορέσει να κάμψει την αποφασιστικότητά μας και να μας εκτρέψει από τους στόχους για τους οποίους μας εξέλεξε ο Μεγανησιώτικος λαός. Έτσι θα εξαντλήσουμε, αν χρειαστεί, κάθε έννομο μέσο για την προστασία της λειτουργίας του ΔΣ.

-Καταδικάζουμε απερίφραστα συμπεριφορές που δυναμιτίζουν το ήρεμο κλίμα, τον γόνιμο διάλογο και την εν γένει λειτουργία των οργάνων, πολλώ δε μάλλον όταν γίνεται προσπάθεια αυτές να αντικατασταθούν από τις φωνασκίες, τις αέναες παρεμβολές και διακοπές των ομιλούντων συμβούλων και τις βίαιες εκρήξεις, με μόνο στόχο να μην επιτραπεί στο ΔΣ να επιτελέσει το έργο για το οποίο ψηφίστηκε.

-Τέλος, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για την θλιβερή εικόνα που παρουσίασε σήμερα ο χώρος των συνεδριάσεων του ΔΣ, χωρίς ευθύνη του σώματος, και η οποία σε καμιά περίπτωση δεν συνάδει με την αξιοπρέπεια, τον πολιτισμό και τον χαρακτήρα της Μεγανησιώτικης κοινωνίας. Όσοι προκαλούν ή υποδαυλίζουν τέτοιου είδους φαινόμενα, είναι πρωτίστως υπόλογοι στην κοινωνία αυτή.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κονιδάρης Αθανάσιος

Φερεντίνος Θωμάς

Κονιδάρης Παναγιώτης

Κονιδάρης Άλκιμος

Καββαδά Έλλη

Μάλαμας Σπυρίδων

Πολίτη Βησσαρία