Ενημέρωση Περιφερειάρχη στο ΠΣ στην Ιθάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου – Ιθάκη 25 Ιουνίου 2011

Θέμα 1: Ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, για τρέχοντα θέματα και ενέργειές του απ’ αυτών.

Εισαγωγικό

 • Είναι γνωστό ότι από την 1η Ιουλίου περιέρχονται στην Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και το Περιφερειακό Ταμείο, καθώς και άλλες αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ανήκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου.
 • Έχω να δηλώσω ότι, αφενός αυτό ενδυναμώνει το θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας από την άλλη, όμως, αυξάνει τις ευθύνες μας και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους πολίτες των Ιονίων Νήσων.
 • Παρά τα πολλαπλά προβλήματα, που προκύπτουν καθημερινά από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», θέλω να πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν με μεγάλη προσπάθεια, επιμονή και, κυρίως, εργατικότητα από όλους, αιρετούς και εργαζόμενους.
 • Θεωρώ ότι ήρθε η στιγμή να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ό, τι επιπλέον μας ανήκει αλλά και να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε μόνοι μας, ως Περιφέρεια, να διαχειριστούμε τις τύχες μας, να προχωρήσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης χωρίς καθυστέρηση.
 • Για μένα προσωπικά αλλά, θέλω να πιστεύω και για όλους που ασχολούμαστε με τα κοινά, σε αυτή τη δύσκολη – οικονομικά – εποχή αυτό που μετράει περισσότερο είναι η Πολιτική, η χάραξη στρατηγικής και κοινών στόχων.
 • Η ενημέρωση που σας κάνω σήμερα αφορά και θέματα που άπτονται της Πολιτικής και σχετίζονται με τη ενδυνάμωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς, κάποια από τα Υπουργεία, στην προσπάθειά τους να περικόψουν περιττές δαπάνες ή να εξοικονομήσουν χρήματα, λαμβάνουν – ερήμην μας – κάποιες αποφάσεις οι οποίες αποδυναμώνουν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
 • Σε αυτές τις πρακτικές και με κάθε αφορμή, αντέδρασα τόσο μέσα από απευθείας επικοινωνία που είχα με υπουργούς όσο και μέσω υπομνημάτων και επιστολών, αιτώντας να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις που πλήττουν την Περιφέρειά μας.

Η Υγεία

   Ξεκινώντας από τα θέματα Υγείας, που τα θεωρώ τα πλέον σημαντικά αφού αφορούν όλους τους πολίτες και το πρώτιστο αγαθό για τον Άνθρωπο, χαιρέτισα την απόφαση του Υπουργού Υγείας που, επιτέλους, μετά από τόσο χρόνια διεκδίκησης, αποφάσισε την ανέγερση του νέου νοσοκομείου, στη Λευκάδα.

 • Από την άλλη, αντέδρασα κατηγορηματικά στην πρόταση να καταργηθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων Ζακύνθου και Ληξουρίου και να υπαχθούν στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, με ταυτόχρονη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για το νοσοκομείου Ληξουρίου.

   Επίσης, ενημέρωσα τον Υπουργό ότι είναι αντιφατική πράξη από τη μια να εγκρίνει την ανέγερση νέου νοσοκομείου στη Λευκάδα και από την άλλη να υποβαθμίζει το νοσοκομείο με κατάργηση της διοίκησής του και υπαγωγή του – διοικητικά – στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

   Καταλήγοντας με αυτό το θέμα, θέλω να πω, ότι δεν μπορεί από τη μια να επιδιώκουμε την ενδυνάμωση της Αιρετής Περιφέρειας και από την άλλη να δίνουμε την εντύπωση ότι διασπάμε τις υπηρεσίες και να τις μεταφέρουμε σταδιακά σε άλλες περιφέρειες.

   Το ζητούμενο για μας και αυτό το έθεσα στον Υπουργό Υγείας σε δυο υπομνήματα, είναι οι διοικήσεις των νοσοκομείων να παραμείνουν εντός των ορίων της «Καλλικράτειας» Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

  Κάθε παρέμβαση και αλλαγή στο διοικητικό χάρτη βάλλει τη συνοχή της Περιφέρειάς μας, την ισχύ της και εν τέλει την ίδια της την ύπαρξη.

   Το πρώτο πλήγμα, που δέχτηκε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στον τομέα της υγείας, ήταν η κατάργηση της ΔΥΠΕ και η υπαγωγή της στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια που εδρεύει στην Πάτρα, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν σοβαρά θέματα, όπως για παράδειγμα η μετεγκατάσταση του νοσοκομείου Ζακύνθου στο νέο κτήριο, το Κέντρο Στήριξης ΑΜΕΑ στην Κέρκυρα κ.ά.

 • Για να έχω μια πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία των νησιών μας, με έγγραφό μου, ζήτησα τόσο από τις διοικήσεις των νοσοκομείων όσο και από τα σωματεία εργαζομένων σε αυτά, να καταγράψουν και να μου αποστείλουν τα αιτήματα έτσι ώστε να ενωθούν οι φωνές διεκδίκησης στην ίδια κατεύθυνση, για να έχουμε αποτέλεσμα.

   Επ’ αυτού έχω να σας αναφέρω ότι – μέχρι στιγμής – έχει ανταποκριθεί άμεσα ο Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας που έχει αποστείλει ενημέρωση. 

Άμεση μετεγκατάσταση του νοσοκομείου Ζακύνθου

 • Με την ευκαιρία της επικοινωνίας που είχα με τον Υπουργό αλλά και μέσω της αλληλογραφίας, του υπενθύμιζα και το αίτημα για άμεση μετεγκατάσταση των υπηρεσιών υγείας από το παλαιό στο νέο κτήριο του νοσοκομείου Ζακύνθου, ενώ του έκανα γνωστό ότι τα αιτήματα αυτά αφορούν ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επιστολή στο Διοικητή της 6ης ΔΥΠΕ για την ωρίμανση του έργου

 • Επίσης, ζήτησα από το Διοικητή της 6ης ΔΥΠΕ,  Παναγιώτη Γκούμα, να ενεργήσει άμεσα, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο αποκατάστασης του κτηρίου του «Πρεβεντορίου», στην Κέρκυρα, προκειμένου εκεί να στεγαστεί το Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία.

   Το έργο αποκατάστασης του «Πρεβεντορίου» θεωρείται απολύτως ώριμο για ένταξή του στο ΕΣΠΑ, καθώς ήδη οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και έχει εκδοθεί και οικοδομική άδεια.

   Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι:

•   Επικαιροποίηση της μελέτης αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος του «Πρεβεντορίου».

•    Υποβολή Τεχνικού Δελτίου για την ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που έχει ανοιχτή πρόσκληση για έργα Πρόνοιας. 

   Η ίδρυση Κέντρου Στήριξης ΑμεΑ στην Κέρκυρα είχε σχεδιαστεί το 1994 και εντάχθηκε στο Β΄ ΚΠΣ και χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί και είναι σημαντικό να γίνει το έργο αυτό, διότι η Κέρκυρα στερείται οποιασδήποτε προνοιακής δομής για τη σημαντική αυτή αλλά ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα.

Χωρίς παιδίατρο η Ιθάκη

 • Και μιας και βρισκόμαστε στην Ιθάκη, υπενθυμίζω ότι έκανα παρέμβαση στον Υπουργό Υγείας, Α. Λοβέρδο, για την έλλειψη προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης και, κυρίως, για την έλλειψη παιδιάτρου. 

   Το ζήτημα της φροντίδας  και παροχής υπηρεσιών υγείας στα νησιά συνδέεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό και με τη γεωγραφική τους ιδιαιτερότητα.

   Οι πολιτικές υγείας στα νησιά κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των νησιωτών στην υγεία και υποστηρίζουν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

   Τέλος, θέλω να τονίσω ότι, μπορεί μεν τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες υγείας να εξαρτώνται από το Υπουργείο Υγείας, θεωρώ, όμως, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει και λόγο και τη δυναμική να αξιώσει επίλυση προβλημάτων που αφορούν στην υγεία στα νησιά μας και ιδιαίτερα στα μικρά.. 

Λατομεία στη θέση «Τρουμπέτα» στην Κέρκυρα

   Η περιβαλλοντική αποκατάσταση των λατομείων στη θέση «Τρουμπέτα», στην Κέρκυρα, ήταν – αυτό το χρονικό διάστημα – αντικείμενο αλλεπάλληλων συσκέψεων που έγιναν υπό την προεδρία μου με τη συμμετοχή και του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Χρήστου Σκούρτη, υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ι.Ν. με αρμοδιότητα σε θέματα Περιβάλλοντος, καθώς και των επιχειρηματιών – λατόμων.

   Η αποκατάσταση του χώρου σχεδιάζεται να γίνει, με βάση την ενιαία Περιβαλλοντική Μελέτη, που περιλαμβάνει τα σημεία ευθύνης και των τριών επιχειρήσεων – ιδιοκτητών του χώρου λατόμησης.

   Η προσπάθεια για την εφαρμογή της μελέτης συνεχίζεται, εν αναμονή των συνεννοήσεων που κάνουν οι ιδιοκτήτες των λατομείων μεταξύ τους, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία και να διευθετήσουν το χώρο αποκατάστασης.

Προσωρινή αδειοδότηση λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α, Τεμπλονίου στην Κέρκυρα

Ενέργειες Περιφερειάρχη

 • Πριν αποφασίσω για το αν τελικά θα υπογράψω τη νέα προσωρινή άδεια λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α., που ήταν και το αίτημα του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ακολούθησα κάποιες διαδικασίες, όπως:

Α. Προκάλεσα σύσκεψη στην Περιφέρεια για να ενημερωθώ εκτενώς και με κάθε λεπτομέρεια για το θέμα.

Β. Συνεργάστηκα με το Δ/ντή Περιβάλλοντος, Κώστα Σκορδίλη, για να εξετάσουμε από κοινού τη δυνατότητα ή μη χορήγησης της άδειας και τις συνέπειες σε κάθε περίπτωση.

Γ. Επισκέφτηκα το χώρο του Χ.Υ.Τ.Α. προκειμένου να εξετάσω επιτόπου την κατάσταση που επικρατεί.

Δ. Συναντήθηκα με τα μέλη του Συλλόγου Τεμπλονίου και άκουσα τις θέσεις και παρατηρήσεις επί του προβλήματος.   

Ε. Με εντολή μου, κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος Αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Μαλακάση και το Δ/ντή Περιβάλλοντος, Κώστα Σκορδίλη, έγινε αυτοψία στο χώρο του Χ.Υ.Τ.Α., όπου διαπιστώθηκε βελτίωση της λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. με δυο ουσιώδεις παρατηρήσεις που αφορούν:

   Η πρώτη στην καύση του βιοαερίου και η δεύτερη στην επικάλυψη ελάχιστων στραγγιδίων στον αύλακα, κατά μήκος του περιμετρικού τοιχίου που οδηγούνται στο βιολογικό καθαρισμό και στραγγιδίων που οδηγούνται από το κύτταρο Γ στο παρακείμενο φρεάτιο άντλησης.

ΣΤ. Σε νέα συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας, Μιχάλη Κάρρα, με διαβεβαίωσαν και εγγράφως, ότι:

 –  Το έργο της καύσης του βιοαερίου έχει δημοπρατηθεί, έχει ορισθεί εργολάβος και έχει συμβασιοποιηθεί η κατασκευή του έργου.

             –  Σε ότι αφορά στη δεύτερη ουσιώδη παρατήρηση, ο Σύνδεσμος έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες επικάλυψης των στραγγιδίων της αύλακας και των στραγγιδίων που οδηγούνται από το κύτταρο Γ στο παρακείμενο φρεάτιο άντλησης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις προσεχείς ημέρες.

   Βέβαια, οφείλω να πω ότι σοβαρές επιφυλάξεις για το αν πρέπει να δοθεί η προσωρινή άδεια, εξέφρασαν τα μέλη του Προεδρείου του Συλλόγου Τεμπλονίου, που αναγνώρισαν μεν τις προσπάθειες βελτίωσης του Χ.Υ.Τ.Α. αλλά αρνήθηκαν να επιδείξουν ανοχή σε νέα προσωρινή  αδειοδότηση, θεωρώντας ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα έργα και να δοθεί μετά η οριστική άδεια λειτουργίας. 

   Καταλήγοντας, δηλώνω ότι το ζητούμενο για το Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου είναι η οριστική άδεια λειτουργίας του, που εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.

   Βρίσκομαι σε αναμονή του επικαιροποιημένου Σχεδίου Διευθέτησης και της Μελέτης Οργάνωσης και Λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α., ενώ έχω ζητήσει από το Σύνδεσμο να μου δώσει αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν στη στελέχωση του Συνδέσμου – σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό -, καθώς και εκείνα που αφορούν στον εξοπλισμό για την απρόσκοπτη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α.

Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

 • Στις 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο μου και υπό την προεδρία μου, σύσκεψη σχετική με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ιονίων Νήσων.
 •  Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χ. Σκούρτης, η τριμελής επιτροπή παρακολούθησης (που αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες) και οι εκπρόσωποι των εταιρειών «ΕΠΤΑ Α.Ε». και «Ι.Φραντζής & Συνεργάτες Ε.Π.Ε.», ανάδοχοι του έργου της σύνταξης του νέου ΠΕΣΔΑ Ιονίων Νήσων.

   Το έργο ανατέθηκε στις δύο παραπάνω εταιρείες με σύμβαση που υπέγραψε στις 30/12/2010 ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Κώστας Γεωργαλίδης και έχει συμβατική υποχρέωση της πρώτης μελέτης που είναι ο ΠΕΣΔΑ τις 31/7/2011.

   Το δεύτερο παραδοτέο είναι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ.

   Μετά την ολοκλήρωση των δύο αυτών μελετών θα ακολουθήσει διαδικασία διαβούλευσης κατά την οποία θα γνωμοδοτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων φορείς. Τέλος θα ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί ο σχεδιασμός έργων και των προγραμμάτων διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας.

   Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και δόθηκαν από τους μελετητές στοιχεία από τη μέχρι σήμερα πορεία της μελέτης.

   Συνοπτικά οι μελετητές ανέφεραν:

   Στην Κέρκυρα πρέπει να προχωρήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση, ένα έργο του οποίου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται για υπογραφή στο Υ.ΠΕ.Κ.Α.

   Για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης θα προταθεί μία χρήση συμβατή με το σκοπό για τον οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής, διαφορετικά πρέπει η τοπική κοινωνία να επιστρέψει τα χρήματα που δαπανήθηκαν στην πηγή χρηματοδότησης.     Μένει ανοικτό το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Διαπόντια νησιά

   Στη Λευκάδα σχεδιάζεται η κατασκευή 3 Σταθμών Μεταφόρτωσης με τελική διάθεση όποιων ΧΥΤΑ αδειοδοτηθεί πρώτος στην Αιτωλοακαρνανία. Οι μελετητές εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη δημιουργία εργοστασίου μηχανικής διαλογής που θα κοστίσει περίπου 10 εκ. € αλλά δεν θα έχει κοντά του χώρο διάθεσης.

Στην Κεφαλονιά σχεδιάζεται επέκταση και αναβάθμιση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ και σταθμός μεταφόρτωσης στην Ιθάκη.

Στη Ζάκυνθο υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα κορεσμού του ήδη υπάρχοντος ΧΥΤΑ και πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το νέο χώρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Επιστολή Περιφερειάρχη σε Υπουργό Εσωτερικών για Διοικητήριο Ζακύνθου

 • Η ΚΕΔ, με έγγραφό της, ζητεί την εκκένωση του κτηρίου και τη μεταφορά των υπηρεσιών της Π.Ε. Ζακύνθου στο κτήριο του Μικρού Διοικητηρίου, κάτι που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.

Ενέργειες Περιφερειάρχη

Α. Ζήτησα, με επιστολή μου, την παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση (σημειωτέον ότι έχει αλλάξει ο Υπουργός αλλά θεωρώ ότι το Κράτος έχει συνέχεια), προκειμένου να παραμείνουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου στο κτήριο του Διοικητηρίου.

Στην επιστολή αυτή συμπεριέλαβα ολόκληρο το σκεπτικό της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Β. Έθεσα το θέμα στην Ένωση Περιφερειών, η οποία απέστειλε κι εκείνη επιστολή τόσο προς τον Υπουργό Εσωτερικών όσο και προς τον υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος έδωσε την εντολή εκκένωσης του κτηρίου (Δημήτρης Κουσελάς).

   Θεωρώ ότι η αξίωση της ΚΕΔ να παραδοθεί σε αυτή το κτήριο, είναι ανεδαφική, πλήττει την Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στα πρώτα της βήματα και υποβαθμίζει το θεσμό που υπηρετούμε.

   Βέβαια, παράλληλα με μένα παρόμοιες ενέργειες έκανε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Διον. Μυλωνάς και δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε ούτε το κτήριο του Διοικητηρίου ούτε και να αποποιηθούμε το κατά δικαίωμα της πλήρους κυριότητας του κτηρίου, όπως προκύπτει από το Προεδρικό Διάταγμα 30/1996 – άρθρο 115, παρ.3, καθώς και από τον «Καλλικράτη».   

Σύσταση Επιτροπής Περιφερειακού Συμβουλίου με αντικείμενο ΑΕΙ και ΤΕΙ στα Ιόνια Νησιά

   Μετά την παρουσίαση της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, κρίνοντας ότι η προσθήκη θερινών τμημάτων στο ΤΕΙ δε συνιστά αναβάθμιση, όπως μας είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας στο Υπουργείο, η Υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, συστήθηκε η Επιτροπή Παιδείας που θ’ ασχολείται με θέματα ΑΕΙ (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.  

Μέλη:

Α. Συμπολίτευση

Σπύρος Γκούσκος (Ζάκυνθος)

Μαρία Καταβάτη (Κέρκυρα)

Μαρία Καββαδά (Λευκάδα)

Ευάγγελος Φιοραβάντες (Κεφαλονιά)

Β. Αντιπολίτευση 

Διονύσιος Γεωργάτος (- ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ – Κεφαλονιά)

Γεράσιμος Φόρτες (- ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ -Κεφαλονιά)

Σωτήρης Βλάχος (- ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΟΝΙΟΥ -Κέρκυρα)