Υπάρχει κι άλλο Μεγανήσι!

 

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, υπάρχει κι άλλο Μεγανήσι! Πρόκειται για μια νησίδα στο Σίγρι, στη Λέσβο. Διαβάζουμε στο σχετικό νήμα:

«Το Σίγρι είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι του νησιού. O όρμος του προστατεύεται με μοναδικό τρόπο από το Μεγαλονήσι η Μεγανήσι ή αλλιώς τη Νησιώπη όπως ήταν γνωστό το νησί που εκτείνεται κατά μήκος των ακτών του Σιγρίου. Στο νησί αυτό υπάρχει ο μεγάλος επιβλητικός φάρος που κατασκευάστηκε το 1861 από την Γαλλική εταιρεία Φάρων.Tο ύψος του πύργου του είναι 20 μέτρα , το δε εστιακό του ύψος είναι 55 μέτρα. Επίσης πάνω στο νησί υπάρχουν το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, θαυμάσιοι κορμοί απολιθωμένων δένδρων που ξεκινούν από τη στεριά και εκτείνονται στη θάλασσα, και ερείπια βασιλικής.

Ο φάρος ο οποίος ανακατασκευάστηκε το 1947 καθώς είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τους Γερμανούς κατα τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Eντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1912-13. Ένα καραβάκι εκτελεί συχνά δρομολόγια από το Σίγρι στην απέναντι όχθη, οπότε αν το επιτρέψει ο καιρός, μπορείτε εύκολα να τον επισκεφτείτε».

(Πηγή: www.faroi.com)