Συνέντευξη Αστυνομικού Διευθυντή Λευκάδας

 

Τα τελευταία χρόνια, ο κοινωνικός ιστός της χώρας έχει αλλάξει ριζικά. Παράλληλα, η κρίσιμη οικονομική συγκυρία, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει δημιουργήσει προβλήματα πρωτοφανή, με παρελκόμενα πολλά. Σχέσεις, αντιλήψεις κι ισορροπίες έχουν διαταραχθεί ανεπιστρεπτί. Δείγμα αντιπροσωπευτικό της όλης κατάστασης αποτελεί η αύξηση της εγκληματικότητας.

Αν και η Λευκάδα θεωρείται ένα φιλήσυχο νησί, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε τα μέτρα μας και να μην εφησυχάζουμε. Για το λόγο αυτό, συνάντησα τον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκάδας, κ. Θωμά Μπάρδη, τον πλέον αρμόδιο για να μας κατατοπίσει σε θέματα ασφάλειας και να μας περιγράψει πώς έχει η κατάσταση επακριβώς.

Αν και λακωνικός στις δηλώσεις του, στάθηκε περιεκτικός, απαντώντας σε όλα μας τα ερωτήματα, τα οποία αφορούσαν τόσο την αστυνόμευση του νησιού, όσο και το περιστατικό σύλληψης που αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

– Μ.Β.: Κύριε Μπάρδη, καλή σας ημέρα. Γνωρίζουμε ότι αναλάβατε καθήκοντα Διευθυντή στην Αστυνομία Λευκάδας σχετικά πρόσφατα. Τι κατάσταση παραλάβατε? Σε ποιες αλλαγές και βελτιώσεις σκοπεύετε να προβείτε?

– Θ.Μ.: Καλημέρα σας. Από την πρώτη ημέρα που τοποθετήθηκα στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκάδος θεώρησα πρώτιστη υποχρέωση μου να αυξήσω την παρουσία της αστυνομίας στο νησί. Ήδη λειτουργεί, συμπληρωματικά με την ομάδα ΔΙΑΣ, και μία ομάδα ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας), ώστε να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να βελτιωθεί η ποιότητα της αστυνόμευσης. Επίσης, κατά τη θερινή περίοδο, οι Υπηρεσίες μας ενισχύθηκαν, ύστερα από ενέργειες μου, με είκοσι δοκίμους αστυνομικούς, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν αποτελεσματικά στις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες.

– Μ.Β.: Δεδομένης της αυξημένης εγκληματικότητας ανά την ελληνική επικράτεια, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε κανόνες προστασίας, ειδικά για γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Σε τι επίπεδα βρίσκεται η εγκληματικότητα στη Λευκάδα? Συντρέχει λόγος ανησυχίας?

– Θ.Μ.: Η εγκληματικότητα στη Λευκάδα σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις της χώρας μας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

– Μ.Β.: Υπόθεση: Ναρκωτικά. Υπάρχουν μετρήσιμα ποσοστά όσον αφορά στη χρήση? Στο επίπεδο της εμπορίας, γίνονται συλλήψεις?

– Θ.Μ.: Αποτελεί πρώτιστο στόχο της Υπηρεσίας μας η καταπολέμηση της διακίνησης κάθε είδους ναρκωτικών ουσιών. Κατά το τρέχον έτος, μέχρι και σήμερα, την Υπηρεσία μας απασχόλησαν 25 περιπτώσεις κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και συνελήφθησαν 26 άτομα, πολλά από τα οποία κατηγορήθηκαν και για εμπορία, και ορισμένα μάλιστα κρατήθηκαν προσωρινά, δηλαδή προφυλακίστηκαν.

– Μ.Β.: Όσον αφορά στις κλοπές, ποια περιστατικά είναι πιο συχνά στο νησί? Έχετε να μας δώσετε συγκεκριμένες συμβουλές για την προφύλαξη μας?

– Θ.Μ.: Τα πιο συχνά περιστατικά αφορούν κλοπές που διαπράττονται με τη μέθοδο της απασχόλησης κυρίως από Ρομά (τσιγγάνους), καθώς και διάρρηξη σπιτιών, ενώ οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν. Όσον αφορά τις συμβουλές για την προφύλαξη μας, πρέπει να πούμε ότι ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε στο σπίτι μας αγνώστους και ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε τιμαλφή και χρήματα όταν σκοπεύουμε να απουσιάσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, πρέπει να ενημερώνουμε άμεσα την αστυνομία για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση διαπιστώσουμε.

– Μ.Β.: Οι αλλοδαποί που βρίσκονται λαθραία στη Λευκάδα, πού διαμένουν, πώς ζουν και πώς βιοπορίζονται? Υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος από τη μεριά της Αστυνομίας, προκειμένου για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας?

– Θ.Μ.: Οι αλλοδαποί διαμένουν κυρίως στην πόλη της Λευκάδος, αλλά και στα γύρω χωριά. Ασχολούνται με οικοδομικές κι αγροτικές εργασίες, αλλά και με το παράνομο μικρεμπόριο. Από τις Υπηρεσίες μας, διενεργούνται καθημερινά έλεγχοι και συλλήψεις, ενώ παρέχεται και συνδρομή στη δημοτική αστυνομία στον έλεγχο των αλλοδαπών μικροπωλητών. Μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί 97 λαθρομετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων.

– Μ.Β.: Ποια είναι η σχέση της Αστυνομίας Λευκάδας με τη δημοτική αστυνομία?

– Θ.Μ.: Οι σχέσεις μας είναι άριστες και την υποβοηθούμε στην εκτέλεση του έργου της.

– Μ.Β.: Σας ρωτάω, γιατί στο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Ιουνίου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ρόκκος, διατύπωσε παράπονα για τη συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και του Δήμου. Επιπλέον, σχολίασε εντόνως τη σύλληψη του προέδρου της κοινότητας των Λαζαράτων κι ενός υπαλλήλου του Δήμου, κατά τη μεταφορά υλικού από το νταμάρι του Καβάλου στο δημοτικό διαμέρισμα της Κατούνας. Είπε, συγκεκριμένα, ότι η Αστυνομία Λευκάδας έδειξε «υπερβάλλοντα ζήλο».

– Θ.Μ.: Επαναλαμβάνω ότι οι σχέσεις μας τόσο με το Δήμο, όσο και με τη δημοτική αστυνομία είναι άριστες. Η συνεργασία μας είναι καθημερινή για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών. Η υπηρεσία μας εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και αυτό συνέβη με την υπόθεση μεταφοράς αδρανών υλικών, κατόπιν ενημερώσεως του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λευκάδος.

– Μ.Β.: Σε σχέση με τη φύλαξη του Μεγανησίου, καθώς και των ορεινών περιοχών του νησιού, τι καθεστώς ισχύει?

– Θ.Μ.: Επισκέφθηκα προσωπικά το Μεγανήσι και τον εκεί υπάρχοντα αστυνομικό σταθμό. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον Δήμαρχο Μεγανησίου για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων και έχουμε προβεί σε ενίσχυση του αστυνομικού σταθμού τόσο σε προσωπικό, όσο και σε μέσα. Επιπλέον, σε τακτά χρονικά διαστήματα διενεργούνται έλεγχοι από μικτά συνεργεία αστυνομικών της Υπηρεσίας μας. Σε σχέση με τις ορεινές περιοχές, έχουμε αυξήσει τις εποχούμενες περιπολίες, κυρίως τα βράδια, με σκοπό την αύξηση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, καθώς και την αποτροπή τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από επίδοξους κακοποιούς.

– Μ.Β.: Μπορούμε, δηλαδή, να πούμε με βεβαιότητα, ότι η Λευκάδα είναι ένας ασφαλής τόπος διαμονής, μα και τουριστικός προορισμός, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους?

– Θ.Μ.: Θέλω να σας διαβεβαιώσω και πάλι ότι η Λευκάδα αποτελεί έναν ασφαλή τόπο διαμονής και οι Υπηρεσίες μας βρίσκονται καθημερινά σε επαγρύπνηση τόσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών- ντόπιων και τουριστών-, όσο και για την κατανόηση του αισθήματος ασφαλείας.

– Μ.Β.: Σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο σας.

– Θ.Μ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

(Πηγή:Ματίνα Βεντούρα /matina@nealefkadas.gr)