Κ.Ε.Π.Μ. για δημόσιους χώρους στο Βαθύ

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΒΑΘΥ

Πρόσφατα, σε Δημοτική περιουσία στην πλατεία του Βαθιού, χτίστηκε   άλλο ένα παράνομο κιόσκι, ερχόμενο σε αντίθεση με την διαπίστωση της δημοτικής αρχής του τόπου, ότι κιόσκια τέτοιου τύπου δεν προάγουν την καλαισθησία και την αρχιτεκτονική ταυτότητα του οικισμού.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους να θίξουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται καιρό τώρα από την διαχείριση του δημόσιου χώρου :

1ον 

Ένα ευρύτατο τμήμα του παραλιακού μετώπου έχει ήδη περάσει στα ιδιωτικά χέρια με τη σύμβαση της μαρίνας, δεχόμενο επιπλέον  πιέσεις   και από άλλες χρήσεις (φορτοεκφόρτωση ferry boat , δίχτυα αλιευτικών, στάθμευση αυτοκινήτων  κ. λ. π.)

2ον

Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις δίνεται τμήμα του μετώπου και της πλατείας οι οποίες (επιχειρήσεις ) διεκδικούν χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο χώρο και αποκλειστική χρήση,  με κατασκευές που αποκτούν όλο και πιο μόνιμο και αντιαισθητικό χαρακτήρα , δημιουργούν υψομετρικές διαφορές από το κοινόχρηστο χώρο,  χρησιμοποιώντας  τον σε πολλές περιπτώσεις τον χειμώνα ως αποθήκη προϊόντων και εμπορευμάτων. Οι κατασκευές αυτές  πλέον ξεφεύγουν από τη μορφή της πέργκολας ή της τέντας,   είναι μόνιμες  , πολλές φορές κλεισμένες  σε περιμετρικά τους τμήματα , δεν  έχουν καμία σχέση με τη μορφή του οικισμού και αλλοιώνουν το χαρακτήρα του διαστρεβλώνοντας τη μορφή του.

Η δημοτική αρχή  θεωρούμε ότι θα πρέπει να θέσει ως πρώτη της προτεραιότητα  την αξιοποίηση του δημοσίου χώρου για τον κάτοικο και τον επισκέπτη .

Έτσι,  προτείνουμε να τεθεί ένα μέγιστο ποσοστό κάλυψης του δημοσίου χώρου που θα νοικιάζεται σε ιδιώτες, ενώ  ένα ευρύτατο τμήμα του παραλιακού μετώπου και  της πλατείας πρέπει να φροντιστεί , να διαμορφωθεί και να παραχωρηθεί στους πολίτες και τους επισκέπτες.

Παράλληλα  η δημοτική αρχή πρέπει να καθορίσει τις επιτρεπόμενες χρήσεις και να προτείνει καλαίσθητες κατασκευές σε συμφωνία με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις που έχει η Μεγανησιώτικη κοινωνία ώστε το Βαθύ  να αποκτήσει επιτέλους  το χρώμα και την αρχιτεκτονική του ταυτότητα, με γνώμονα το συμφέρον του νησιού και μόνον αυτού.

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ