Λαϊκή Συσπείρωση για το Περιφερειακό Συμβούλιο

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Στη 2ήμερη συνεδρίαση του Π.Σ της Π.Ι.Ν, στις 23 και 24/07/2011 φάνηκε ανάγλυφα ότι η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, γεγονός που είναι εξηγήσιμο γιατί υπάρχει στρατηγική ταύτιση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.

 

1. Έγινε εκτενής συζήτηση για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Φάνηκε και από την εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη (που αναπαράγει τις κυβερνητικές οδηγίες) ότι έχει κατεύθυνση να ενισχύσει τις μεγάλες επιχειρήσεις και περιφρονεί τις λαϊκές ανάγκες. Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης χρησιμοποιείται το ΕΣΠΑ ως εργαλείο για να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι κατασκευαστικές εταιρίες και οι Τράπεζες. Χρησιμοποιείται για να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης, να χτυπηθούν ακόμη περισσότερο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι φτωχοί αγρότες. Δηλαδή, μετατρέπουν το ΕΣΠΑ σε μηχανισμό υλοποίησης του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης, το συνολικό ποσό του ΕΣΠΑ της ΠΙΝ είναι μειωμένο κατά 20.000.000 € από το αρχικό ποσό. Διαπιστώνεται σοβαρή καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων η οποία έχει σαν βασικές αιτίες:

i. Τον έντονο ανταγωνισμό των καπιταλιστικών επιχειρήσεων μεταξύ τους για το ποια θα πάρει τα μεγαλύτερα κομμάτια της πίτας των κονδυλίων.

ii. Την ιδιωτικοποίηση στην διαχείριση των ευρωενωσιακών προγραμμάτων που έγινε από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις (ιδιώτες-σύμβουλοι διαχείρισης, οι οποίοι είναι σε πολλές περιπτώσεις θυγατρικές εταιρείες των κατασκευαστικών ομίλων). Έτσι οι εταιρείες καθυστερούν ή και μετακινούν έργα κατά πως τις συμφέρει.

iii. Το τεράστιο κόστος των μελετών που πολλοί κρατικοί φορείς, π.χ Δήμοι, αδυνατούν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να μην έχουν μελέτες για αναγκαία έργα.

iv. Το απαράδεκτο καθεστώς των δημοσίων έργων που έχει διαμορφωθεί με οδηγίες της ΕΕ και νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Έτσι οι εργολάβοι είναι παντοδύναμοι και κάνουν με διάφορες προφάσεις μεγάλες καθυστερήσεις για να παίρνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά απ’ ότι τα αρχικά προϋπολογισμένα. Οι περισσότερες καθυστερήσεις γίνονται μεθοδευμένα σε συμπαιγνία των μηχανισμών της ΕΕ, της κυβέρνησης και των κατασκευαστικών ομίλων για να φύγουν τα κονδύλια από μικρότερα έργα και να πάνε στα λεγόμενα μεγάλα έργα και άλλες επενδύσεις, π.χ αιολικά πάρκα που έχουν πολύ μεγαλύτερη κερδοφορία.

v. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας που έχει καθορίσει η ΕΕ (με την συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) χρησιμοποιούνται για να μην εντάσσουν έργα και δράσεις που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες και έχουν μικρότερη ή καθόλου κερδοφορία για το κεφάλαιο.

Υπάρχει λοιπόν η σαφής προοπτική τα ήδη μικρά ποσά του ΕΣΠΑ της ΠΙΝ να μην απορροφηθούν και να πάνε σε έργα και δράσεις που ενισχύουν τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Στον πίνακα των νέων έργων και δράσεων που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης περιλαμβάνοντας έργα που είναι καθαρά ιδιωτικά και έργα που ενώ είναι αρμοδιότητας των υπουργείων τα φορτώνουν στον πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε:

  • Να διεκδικηθεί 50% αύξηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από την ΕΕ και την κυβέρνηση.
  • Να φύγουν οι Τράπεζες από το ΕΣΠΑ της ΠΙΝ και συνολικά από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Να φύγει το πρόγραμμα «Jessica» από το ΕΣΠΑ γιατί με τα ΣΔΙΤ χρηματοδοτεί τις κατασκευαστικές εταιρείες.
  • Να ενταχθούν έργα μεγάλης κλίμακας (π.χ αναπαλαίωση φρουρίου Αγίας Μαύρας, Λευκάδα) στο τομεακό πρόγραμμα των υπουργείων και να φύγουν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
  • Να ενταχθούν έργα και υποδομές που εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες. Σαν τέτοια προτείναμε (χωρίς βέβαια να είναι τα μοναδικά):

– Αντισεισμική προστασία με προτεραιότητα στα δημόσια κτίρια και υποδομές σε όλα τα νησιά της ΠΙΝ.

– Αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία σε όλα τα νησιά.
Κατασκευή και επισκευή σχολείων σε όλα τα νησιά.

– Κατασκευή νέων εργατικών κατοικιών σε όλα τα νησιά και αναπαλαίωση των εργατικών κατοικιών στις Κουλίνες της Κέρκυρας, που έχουν σοβαρές κακοτεχνίες.

– Κατασκευή παιδικών σταθμών (Ζάκυνθος)

– Αναπαλαίωση κτηρίων για κοινωνικές υποδομές (Πρεβεντόριο και Γηροκομείο Κέρκυρας κ.α.)

– Κατασκευή Φοιτητικής εστίας Ιονίου Πανεπιστημίου.

– Έργα συντήρησης και επέκτασης της αγροτικής οδοποιίας.

– Έργα συντήρησης και επέκτασης των λιμανιών όλων των νησιών.

– Έργα που βοηθάνε την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και την προστασία της υγιεινής διατροφής, όπως νέα σφαγεία σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

– Βιολογικοί καθαρισμοί σε όλα τα νησιά.

Καλούμε τον λαό και την νεολαία όλων των νησιών της ΠΙΝ να παλέψουν ώστε να ενταχθούν αυτά και άλλα τέτοιου χαρακτήρα έργα στο ΕΣΠΑ. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι η πλειοψηφία θα δεχθεί αμαχητί αυτές τις προτάσεις.

2. Η πλειοψηφούσα παράταξη της Ν.Δ αρνήθηκε να συζητήσει την πρόταση μας, που ήταν και πρόταση άλλων παρατάξεων, για ανάκληση των επιζήμιων για την Κέρκυρα αποφάσεων του πρώην Γ.Γ της ΠΙΝ κ. Γεωργαλίδη και του σημερινού Γ.Γ αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Ελλάδας κ. Αποστολόπουλου που ενέκριναν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων (ΜΠΟ) για κατασκευή αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα. Έχουμε το νέο στοιχείο της έγκρισης της ΜΠΟ από τον κ. Αποστολόπουλο στις 30/06/2011, περιφρονώντας τις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας, των Δημοτικών Συμβουλίων Φαιάκων και Θιναλίων και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του νέου Δήμου Κέρκυρας. Κάτω από την πίεση η πλειοψηφία το μετέθεσε για συζήτηση σε συνεδρίαση στο τέλος του Αυγούστου. Φαίνεται ότι είναι προσανατολισμένη να εγκρίνει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, γι’ αυτό πρέπει να κινητοποιηθεί ο Κερκυραϊκός λαός και οι φορείς του.

3. Στην κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), που είναι ελάχιστοι, κάναμε την πρόταση να διεκδικηθεί από την κυβέρνηση η απόδοση των παρακρατημένων ποσών των ΚΑΠ. Αυτή την πρότασή μας ούτε καν συζήτησε η πλειοψηφία.

4. Ο κ. Περιφερειάρχης δεν καταδέχθηκε να απαντήσει στο σοβαρό θέμα που θέσαμε για τις μαζικές απολύσεις που γίνονται και την ενεργοποίηση των αρμοδιοτήτων που έχει η Περιφέρεια σχετικά με αυτό το θέμα. Ομοίως δεν τοποθετήθηκε για το χτύπημα που δέχονται οι καβοδέτες και για τη δυσμενή μεταχείριση που υφίσταται ο υπάλληλος της ΠΙΝ, μηχανικός κ. Παύλος Μεταλληνός.

5. Μετά από ενάμισι μήνα αυθαίρετης παραχώρησης κτιρίων και τεχνολογικού εξοπλισμού της ΠΙΝ στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ των αγροτών, από τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σ. Κουρή, ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο εισήγηση για έγκριση των ενεργειών του. Οι ενέργειές και η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη ήταν σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενη απόφαση του ΠΣ για ίδια περίπτωση στην Κέρκυρα. Προτείναμε να υπάρξει απόφαση από το ΠΣ που να ζητάει από το Υπουργείο, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΠΑΣΕΓΕΣ να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις ΟΣΔΕ των αγροτών – κτηνοτρόφων χωρίς να πληρώσουν κανένα χαράτσι, πρόταση που φάνηκε να αποδέχονται πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι. Ο πρόεδρος έβαλε σε ψηφοφορία τις 2 προτάσεις. Η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη έλαβε 16 ψήφους και η δική μας 13. Ο πρόεδρος την θεώρησε απόφαση ενώ με βάση την αρχική απαρτία που ήταν 34 παρόντες (και αυτό ισχύει για όλη τη συνεδρίαση) έπρεπε να λάβει 18 ψήφους. Διαμαρτυρόμενοι για την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Προέδρου αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση.

26 Ιουλίου 2011
Το Γραφείο Τύπου της
Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων