Μεγανήσι: Ένας μικρός παράδεισος στο «νησί των ναυτικών»

 

Νέο αφιέρωμα στο Μεγανήσι, αυτή τη φορά από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Μεγανήσι: Ένας μικρός παράδεισος στο «νησί των ναυτικών»

Όταν το ταχύπλοο σκάφος «Αγχίαλος», που σε πάει από τη Λευκάδα στο Μεγανήσι, δένει τους κάβους στην προβλήτα, στο Βαθύ, ο τόπος που αντικρίζεις αμέσως σε «κερδίζει».

Το ασπρισμένο δρομάκι με τα πολύχρωμα λουλούδια και τις όμορφες αυλές θα σε οδηγήσει στο παλιό καφενείο του Βησσαρίωνα. Εκεί, είναι το στέκι των ηλικιωμένων στο νησί, γιατί ο ελληνικός καφές έχει καϊμάκι και είναι ψημένος με πολύ μεράκι, όπως χαρακτηριστικά λένε. Ο Βησσαρίωνας έμαθε την τέχνη από τον παππού του και συνεχίζει την παράδοση στο γραφικό του ψαροχώρι.

Χρειάζονται λίγα λεπτά της ώρας για να φτάσουμε από τη Λευκάδα στο Μεγανήσι, καθώς η απόσταση είναι μόλις 4 ναυτικά μίλια. Στο πηδάλιο του σκάφους είναι μια νεαρή καπετάνισσα, η Κατερίνα, γιατί στο «νησί των Ναυτικών» την παράδοση συνεχίζουν και οι γυναίκες.

Το Μεγανήσι είναι τρία γραφικά χωριά, «φυτεμένα» μέσα στα πεύκα και τις ελιές, είναι αμέτρητα φυσικά φιοδρ, ένας ανεξερεύνητος «παράδεισος», που γνώρισαν πρώτοι όσοι ταξίδευαν στο Ιόνιο με σκάφη αναψυχής και ιστιοπλοϊκά. Είναι ένα μικρό νησί με μεγάλη καρδιά, όπως λένε οι δικοί του άνθρωποι. Είναι ένας θαλασσινός μικρός τόπος στα πόδια της Λευκάδας, μια ανάσα από το Σκορπιό, με πολλά μικρά νησάκια αιώνια αγκυροβολημένα γύρω του.

Το Βαθύ απλώνεται γύρω από το ομώνυμο φυσικό λιμάνι, όπου βρίσκονται αγκυροβολημένα αμέτρητα ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη αναψυχής. Ο τόπος είναι γεμάτος ζωντάνια. Τα σπίτια είναι χτισμένα με πέτρα και έχουν όμορφες αυλές. Ο κόσμος είναι πάντα χαμογελαστός και φιλόξενος.

Ο επισκέπτης εδώ έχει όμορφες καλοκαιρινές μέρες και νύχτες. Στην παραλία, στις ταβέρνες θα γευτεί φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και ντόπιες σπεσιαλιτέ, όπως το «χταπόδι γιαχνί» από τη Μαρία του Πασά. Στα μπαράκια, η διάθεση ανεβαίνει, το κέφι ανάβει και η νύχτα παίρνει χρώμα.

Ένας καταπράσινος ανηφορικός δρόμος οδηγεί από το Βαθύ στο Κατωμέρι, το μεγαλύτερο από τα τρία χωριά του νησιού που είναι και η έδρα του Δήμου Μεγανησίου. Είναι ένα γραφικό χωριό, που αγναντεύει τη θάλασσα και τις ηπειρωτικές ακτές, με παραδοσιακές γειτονιές, μαγαζάκια, ταβερνάκια και νυχτερινή ζωή. Κάτω από τον οικισμό βρίσκεται το λιμανάκι, ο Αθερινός με τους παλιούς μύλους. Είναι ένα απάνεμο λιμάνι, που έχει γίνει καταφύγιο για τους ιστιοπλόους. Περπατώντας στην ακτή, θα ανακαλύψετε κοντά στο φάρο μια μικρή αμμουδερή παραλία. Ανάσες δροσιάς θα βρείτε στα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας, αλλά και σε μια μικρή υπαίθρια καφετέρια πάνω στην άμμο.

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας είναι το δειλινό στο Σπαρτοχώρι. Είναι το τρίτο χωριό του Μεγανησιού, που βρίσκεται «σκαρφαλωμένο» στην κορυφή ενός λόφου. Είναι μια μεγάλη βεράντα, με θέα στη θάλασσα, στο Σκορπιό, στη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία. Τα σπίτια του στοιβάζονται το ένα δίπλα στο άλλο, τα καλντερίμια είναι στενά και δαιδαλώδη.

Το λιμανάκι του χωριού είναι τα Σπήλια. Από εκεί, ακολουθώντας το μονοπάτι με τα σκαλοπάτια θα αντικρύσετε ένα μεγάλο άνοιγμα που οδηγεί στην «σπηλιά του κύκλωπα», η οποία όμως δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί. Φεύγοντας από το Σπαρτοχώρι, προς τα δεξιά, θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αη-Γιάννη του Προδρόμου, που είναι κτισμένο πάνω στα βότσαλα, στην ομώνυμη παραλία.

Οι ακτές στο νησί είναι με χοντρή άμμο ή βότσαλα Το Πασουμάκι, τα Αμπελάκια, το Λιμονάρι, ο Αθερινός, τα Σπήλια, το Φανάρι, ο Αι-Γιάννης είναι μερικές από τις παραλίες που θα θυμάστε για πάντα. Στη θάλασσα του Αη-Γιάννη, όταν φυσήξει λίγο, για όσους κάνουν σερφινγκ είναι ιδανική επιλογή.

Αξίζει…

– Να κάνετε με σκάφος μια μικρή κρουαζιέρα γύρω από το νησί για να ανακαλύψετε τα κρυμμένα μυστικά του, τις άγνωστες ομορφιές του και τις ερημικές παραλίες του. Στο νοτιοδυτικό του άκρο, τρεις σπηλιές, του Παπανικολή, του Γιοβάνη και του Δαίμονα, καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου και μύθων . Η σπηλιά του Παπανικολή, έχει βάθος 30 μέτρα και στο εσωτερικό της υπάρχει αμμουδιά. Λέγετε ότι εκεί ήταν κρυψώνα του υποβρυχίου Παπανικολής.

– Να ακολουθήσετε μια υπέροχη διαδρομή στα νότια του νησιού, στο «στενό πόδι» όπως το λένε οι ντόπιοι και να πάτε στο ακρωτήρι Κεφάλι. Η θέα από εκεί κόβει την ανάσα, ενώ τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος κάνουν ακόμη πιο ερωτικό το τοπίο. Το «στενό πόδι» πλέον, ανήκει στο Βρετανό τραπεζίτη Τζέικομπ Ρότσιλντ, ο οποίος μαγεύτηκε από την καταπράσινη περιοχή με τα απόκρημνα βράχια, έκτασης 2.650 στρεμμάτων. Εκεί, εργάζονται πυρετωδώς συνεργεία για την διάνοιξη δρόμων, αλλά και τη δημιουργία δύο ελικοδρομίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχεδιασμό του τραπεζίτη είναι να δώσει λάμψη σε μια περιοχή, που επί χρόνια έζησε στη σκιά του Σκορπιού, δημιουργώντας πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, όπου θα φιλοξενούνται μεγιστάνες από όλο τον κόσμο.

Διαμονή

Για τη διαμονή σας στο Μεγανήσι λειτουργούν 2 ξενοδοχεία, 50 βίλες και λιγοστά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Όσοι θα φτάσουν στο Βαθύ με ιστιοπλοϊκό ή ταχύπλοο σκάφος μπορούν να δέσουν στη Μαρίνα. Εκεί, δεν θα βρουν απλά έναν ντόκο, αλλά θα καλύψουν όλες τις ανάγκες τους, όπως ηλεκτρικό, νερό και καύσιμα. Επίσης, λειτουργούν ακόμη δύο μικρότερες μαρίνες στα Σπήλια και στο καφέ-εστιατόριο Καρνάγιο.

Πώς θα πάτε

– Με το ταχύπλοο σκάφος «Αγχίαλος» από την πόλη της Λευκάδας.

– Με καραβάκια και φέρυ-μπόουτ από το Νυδρί καθημερινά.

– Αεροπορικώς από την Αθήνα στο αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο απέχει 17χλμ από την Λευκάδα.

– Οδικώς, η Λευκάδα απέχει 370 χλμ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

(Πηγή: © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ)