Μηνύματα Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλου για τη νέα σχολική χρονιά

Αγαπητά μου παιδιά,

Μία νέα σχολική χρονιά αρχίζει από σήμερα για ‘σας και όλοι μαζί προσευχηθήκαμε γι’ αυτήν, στην ακολουθία του Αγιασμού που τώρα ολοκληρώνεται.

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι, λοιπόν, στον καθένα σας προσωπικά και σας στέλνω τις θερμές πατρικές μου ευχές, όπως επίσης και στους εκλεκτούς καθηγητές σας, που μοχθούν για την πρόοδό σας μαζί με τους ευλογημένους γονείς σας, που αγωνιούν για το μέλλον σας και ονειρεύονται να σας δουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, δυνατούς χαρακτήρες, ανθρώπους καλλιεργημένους πνευματικά.

Έχετε πολλά να προσφέρετε σε αυτή την κοινωνία που φτάνει σήμερα στα όριά της. Αφουγκραζόμαστε τη νεανική φωνή σας, που προδίδει αγανάκτηση για τον κόσμο που οι μεγαλύτεροι φτιάξαμε και σας παραδίδουμε. Όμως, παιδιά μου, δεν αρκεί η φωνή και η διαμαρτυρία.

Ένας σπουδαίος Τούρκος ποιητής, ο Ναζίμ Χικμέτ, γράφει κάπου: «Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, πώς θα γενούνε τα σκοτάδια φως;»

Μια διδακτική ιστορία λέει πως ξέσπασε κάποτε πυρκαγιά στο δάσος και όλα τα ζώα έτρεχαν να σωθούν. Όλα, εκτός από ένα κολιμπρί, το μικρότερο πουλί στον κόσμο, με το σώμα του να φτάνει μόλις τα 2,5 εκατοστά! Μέσα στο πύρινο μέτωπο, το μικροσκοπικό αυτό πλάσμα παίρνει μια στάλα νερό στο ράμφος του και το πετάει προς τη φωτιά. «Τι νομίζεις ότι κάνεις; Είσαι τρελός; Δεν μπορείς να σταματήσεις την φωτιά!», του φωνάζει ο ελέφαντας. «Το ξέρω», απαντά το κολιμπρί. «Κάνω όμως αυτό που μου αναλογεί!»

Ετοιμαστείτε, παιδιά μου, να κάνετε το χρέος σας για έναν καλύτερο κόσμο, πιο άγιο, πιο αληθινό, πιο ωραίο! Γίνετε εσείς το φως που θα φωτίσει αυτόν τον κόσμο! Γίνετε το αλάτι που θα νοστιμίσει τη γη!

Μείνετε ακέραιοι, ασυμβίβαστοι με το κακό και τη διαφθορά, ανυποχώρητοι μπροστά στην αμαρτία – σε ό,τι δηλαδή χωρίζει τον άνθρωπο απ’ την Πηγή του Φωτός, το Θεό μας. Μόνο χωρίς Αυτόν όλα επιτρέπονται… Με την παρουσία Του δεν υπάρχουν αδιέξοδα!

Ειλικρινά σας εύχομαι, αγαπητά μου παιδιά, ο Θεός να φωτίζει τα βήματά σας στο χώρο του σχολείου και γενικά στη ζωή· να αγιάζει και να ευλογεί καθημερινά την πορεία σας· να ενισχύει τις προσπάθειες και να ανταμείβει τους κόπους σας για την κατάκτηση της γνώσης και την καλλιέργεια της αρετής.

Θα χαρούμε ασφαλώς να σας συναντήσουμε από την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου στις «Νεανικές Συντροφιές», δηλαδή στις ομάδες διαλόγου και επικοινωνίας με νέους της ηλικίας, που θα λειτουργούν στην περιοχή σας.

Ευλογημένη να είναι η νέα σας σχολική χρονιά!

Λευκάδα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θ ε ό φ ι λ ο ς

Αγαπητά μου παιδιά,

Το σχολείο σας ανοίγει και φέτος για να σας υποδεχθεί και να σας κρατήσει στην αγκαλιά του μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Με την ακολουθία, λοιπόν, του Αγιασμού, που τώρα ολοκληρώνεται, ζητήσαμε όλοι μαζί από το Θεό να σας προστατεύει, να φωτίζει το νου σας, να ομορφαίνει τη ζωή σας και να σας ευλογεί μαζί με τους δασκάλους σας, που κουράζονται για την πρόοδό σας και τους γονείς σας, που τόσο σας αγαπούν και φροντίζουν για σας.

Ξέρετε, πιστεύω, το μύθο του Αισώπου με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα. Ο τζίτζικας όλο το καλοκαίρι τραγουδούσε και καλοπερνούσε. Δε νοιαζόταν για το τι θα φάει το χειμώνα που θα ερχόταν σε λίγο καιρό με όλο το κρύο και την παγωνιά.

Αντίθετα, το μυρμήγκι δούλευε συνεχώς. Κουβαλούσε σπόρους στη φωλιά του, για να μην πεινάσει αργότερα. Ο τζίτζικας κορόιδευε το εργατικό μυρμήγκι και το περιγελούσε. Στο τέλος όμως μόνο το μυρμήγκι άντεξε τον χειμώνα, που ήταν όλα σκεπασμένα απ’ το χιόνι και τροφή δεν υπήρχε πουθενά.

Κι εσείς, αγαπητά μου παιδιά, τώρα θα εργαστείτε! Θα μελετάτε τα μαθήματά σας, θα παρακολουθείτε τακτικά το σχολείο σας, θα ακούτε τους δασκάλους σας, για να είστε αργότερα ωφελημένοι: καλλιεργημένοι άνθρωποι, μορφωμένοι, σωστοί χαρακτήρες, όπως και ο Θεός σας θέλει, για να μπορείτε να προσφέρετε πολλά στην οικογένειά σας και στην κοινωνία ολόκληρη.

Μην παραλείψετε, βέβαια, να βρείτε χρόνο για το παιχνίδι, αλλά και για να συμμετέχετε στις «Παιδικές Συντροφιές» που ξεκινούν από τις 2 Οκτωβρίου στις διάφορες Ενορίες. Θα χαρούμε πολύ να σας συναντήσουμε και εκεί μαζί με τους φίλους σας.

Ευλογημένη να είναι η νέα σας σχολική χρονιά

Λευκάδα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θ ε ό φ ι λ ο ς