12η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 8/10/11

Bίντεο των θεμάτων προ ημερησίας διατάξεως, φωτογραφίες και τα κυριότερα σημεία της 12ης Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Μεγανησίου που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2011

 

 

 

 

 

 

 

Φωτό & Βίντεο: Κανέλλος Κώστας

Παρουσιάζουμε εδώ τα κυριότερα σημεία και τις αποφάσεις του τελευταίου ΔΣ (12ης Συνεδρίασης).

Προ ημερήσιας διάταξης τέθηκαν ερωτήματα στον Δήμαρχο που μαζί με τις απαντήσεις τους και την ενημέρωση εμφανίζονται στο βίντεο που έχουμε αναρτήσει. Το βίντεο τελειώνει τη στιγμή που ο κος Δήμαρχος υπερασπίζεται την αρχαιολογική έρευνα και κάνει  την  βαρυσήμαντη ανακοίνωση για τον μυκηναϊκό τάφο.

Προ ημερήσιας επίσης αναγνώστηκε και η δήλωση ανεξαρτητοποίησης του κου Θανάση Κονιδάρη η οποία είχε ως εξής:

«Κε Πρόεδρε,

Με την παρούσα μου, επιθυμώ να γνωστοποιήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσω υμών και όπως ο νόμος ορίζει (αρ. 66 παρ. 4 του Ν.3852/10) την αποχώρησή μου από την Δημοτική Ομάδα του συνδυασμού «Μεγανήσι- Μαζί στο Μέλλον» με τον οποίο εκλέχτηκα δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου του 2010.

Ως εκ τούτου παραιτούμαι απ’ όλες τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχα ως εκπρόσωπος της πλειοψηφίας του Δημ. Συμβουλίου ή με πρόταση της πλειοψηφίας.

ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.

Υπενθυμίζω, για τους μη γνωρίζοντες, το νόμο (παρ.6 αρ. 66 Ν.3852), και όμως συκοφαντούντες, ότι απαγορεύεται να ενταχθώ σε άλλη παράταξη, πέραν του γεγονότος ότι οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές μας διαφορές δεν μου επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Με τιμή

Θανάσης Κονιδάρης»

Προ ημερήσιας επίσης ο κος Κονιδάρης κατέθεσε στο προεδρείο και δήλωση-ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια «στις απολύσεις των συμβασιούχων» το οποίο απερρίφθη από την συμπολίτευση, κυρίως λόγω της φράσης «φανερώνουν επιλεκτική συμπεριφορά έναντι άλλων εργαζομένων» που αυτή περιείχε.

Ημερήσια διάταξη:

Θέμα 1:  Ο κος Δήμαρχος έκανε αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών του Δήμου και εξήγησε ότι οι Δήμοι έχουν πάψει πλέον να λαμβάνουν ΣΑΤΑ, άρα έχει νεκρωθεί η δυνατότητα του για έργα. Τα μόνα έργα που μπορούν να πραγματοποιηθούν, τόνισε, είναι αυτά που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα. Οι μηνιαίες εισροές του Δήμου ανέρχονται σε 70.000 ευρώ, από τα οποία τα 38.000 ευρώ είναι το μισθολόγιο και το υπόλοιπο καλείται να καλύψει λειτουργικές ανάγκες και μικροπαρεμβάσεις. Ανέλυσε επίσης και τα αναμενόμενα έσοδα μέχρι το τέλος του έτους, υπολογίζοντας μόνο τις δύο από τις τέσσερις μηνιαίες εισροές των ΚΑΠ. Γι’ αυτό και πρότεινε περικοπές σε δρομολόγια του λεωφορείου (το απογευματινό και της Κυριακής), μείωση του ηλεκτροφωτισμού εκτός οικισμών και οικονομία στα αναλώσιμα του Δήμου, ενώ δήλωσε διαθέσιμος να συζητήσει και όποια άλλη πρόταση εξοικονόμησης του γίνει. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με πολλές αιχμές και κατηγορίες (απ’ όλες τις παρατάξεις) στην κεντρική εξουσία και στον στραγγαλισμό των Καλλικρατικών Δήμων που έχει προκαλέσει η οικονομική πολιτική.

 

Θέματα 2-4: Τα τρία προγράμματα που παρουσιάστηκαν και είχαν να κάνουν με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών κ’ την ενεργειακή θωράκιση των σχολείων, την «ψηφιακή σύγκλιση κ’ επιχειρηματικότητα» και την «αειφόρο ανάπτυξη» (ανάδειξη περιοχών NATURΑ) υπερψηφίστηκαν από την αντιπολίτευση αφού, όπως δήλωσε η κα Καββαδά Αικατερίνη, πρόκειται για χρήματα που δεν πρέπει να χάσει ο Δήμος. Φορέας υλοποίσης των δράσεων θα είναι ο Δήμος Λευκάδας, που έχει και την διαχειριστική επάρκεια και με τον οποίο θα γίνουν και οι Προγραμματικές Συμβάσεις. Καταψήφισε ο κος Κονιδάρης Αθανάσιος επικαλούμενος ελλιπή ενημέρωση σε σχέση με τις λεπτομέρειες των Π.Σ.

 

Θέμα 5: Στο θέμα της απαλλοτρίωσης των κομματιών του Περιφερειακού (κυρίως στο Κατωμέρι) ο κος Δήμαρχος δήλωσε ότι πρόκειται για μια πρώτη φάση διαβούλευσης για να βρεθεί συναινετική και πρόσφορη λύση με τους ιδιοκτήτες, στα τμήματα που δεν έχουν διανοιχθεί. Η κα Καββαδά Αικατερίνη πρότεινε να αναβληθεί το θέμα για να γίνει καλύτερη ενημέρωση σε σχέση με την αρχική χάραξη του μελετητή, πράγμα που ο εισηγητής και το σώμα αποδέχτηκαν.

 

Θέμα 6: Εφόσον η μελέτη για τη γεωφυσική και θαλάσσια αποτύπωση του Μεγανησίου εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Ιονίων Νήσων», το ποσό των 25.000 ευρώ μεταφέρθηκε σε πιστώσεις άλλων μελετών με σημαντικότερη ίσως αυτή του Τουριστικού Λιμένα Αθερινού, όπου η προμελέτη προβλέπει χωροθέτηση 99 θέσεων ελλιμενισμού (από τον υπάρχοντα μόλο και προς τον κάβο). Η μελέτη χωροθέτησης (5.000 ευρώ) θα κατατεθεί για την έκδοση προέγκρισης από τον Οργανισμό Λιμένων. Επίσης μεταφέρθηκαν 10.000 ευρώ σε μελέτη για την αποκατάσταση των υπαρχόντων ΧΑΔΑ και μιας συνολικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Τις τροποποιήσεις καταψήφισε μόνο ο κος Κονιδάρης Θανάσης.

 

Θέμα 7: Δεν ελήφθη απόφαση για εξωτερικό συνεργάτη για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου και για νομικούς λόγους και διότι, όπως είπε ο κος Ζαβιτσάνος, θα αναλάβει την κατάρτισή του ο Δήμος, αφού συζητηθεί ευρέως με φορείς και κατοίκους.

 

Θέμα 8: Νέο μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κατόπιν της παραίτησης του κου Θ. Κονιδάρη, εξελέγη με μυστική ψηφοφορία ο κος Θωμάς Φερεντίνος με 7 ψήφους υπέρ, 3 λευκά και 3 άκυρα.

 

Θέμα 11: Ελήφθη ομόφωνα απόφαση για μια Ενιαία Σχολική Επιτροπή με 5/ μελή σύσταση (2 Δ/ντές των σχολείων, εκπρόσωπος Δήμου, Σύλλογος Γονέων, μαθητής), και που θα σταλεί να γίνει ΦΕΚ.