Δελτία τύπου Περιφέρειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Άμεση αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση

    Στη συνάντηση, που έγινε στο ΥΠΕΚΑ, στην οποία συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι Δήμων (ΔΕΥΑ) και ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς και στελέχη της Υπηρεσίας Διαχείρισης και του Υπουργείου, έλαβε μέρος ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση και η προώθηση ενεργειών για θέματα:

  • Ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων / δυνητικών δικαιούχων (Δήμοι ή/και ΦΟΔΣΑ) στην πρόσκληση του ΕΠΠΕΡΑΑ για κλείσιμο και αποκατάσταση ΧΑΔΑ, η οποία λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

 

  • Κρίσιμο ζήτημα η επιτάχυνση υποβολής προτάσεων από τους δικαιούχους, που μέχρι σήμερα είναι ανησυχητικά χαμηλή, δεδομένων των συνεπειών της ενδεχόμενης υποβολής προστίμων από την Ε.Ε.

 

  • Ολοκληρωμένη προώθηση των αιτημάτων που έχουν γίνει σε ανταπόκριση της πρόσκλησης για το κλείσιμο και αποκατάσταση ΧΑΔΑ και των υπολοίπων αιτημάτων για χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ άλλων περιβαλλοντικών έργων και δράσεων φορέων.

 

  • Προγραμματισμός των περαιτέρω απαιτούμενων ενεργειών για την επίτευξη των στόχων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων άσκησης πίεσης στους φορείς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι περιβαλλοντικών κοινοτικών οδηγιών.

 

  • Άμεση αξιοποίηση (ενεργοποίηση, ένταξη πράξεων, συμβασιοποίηση και εκτέλεση έργων) των εκχωρηθέντων κονδυλίων του ΕΠΠΕΡΑΑ, στην Υπηρεσία Διαχείρισης της Στερεάς Ελλάδας.

 

  • Χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ περιβαλλοντικών έργων που έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ, προκειμένου να υλοποιηθούν άλλα νέα έργα από το ΠΕΠ, σύμφωνα με τις αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειας, όπως αυτές διαμορφώνονται στη νέα κατάσταση της χώρας, λόγω δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης.

 

Σπ. Σπύρου: «Διαλογή στην πηγή και συμμετοχή των πολιτών για μείωση των απορριμμάτων»

 

   «Βασικός μας στόχος», δήλωσε ο Περιφερειάρχης μετά τη συνάντηση εργασίας, «είναι να υλοποιήσουμε ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων» και τόνισε ότι «παραμένει ανοιχτό το θέμα με το ΧΥΤΑ της Λευκίμμης που πρέπει να αποφασίσουν οι διαχειριστές του χώρου εάν θα τον λειτουργήσουν ή θα επιστρέψουν τη δαπάνη του έργου κι αυτό», όπως είπε, «είναι θέμα διαλόγου».

«Δεν μπορεί να επιθυμούμε καθαρή Κέρκυρα και τα σκουπίδια που παράγουμε να τα μεταφέρουμε αλλού και εκτός της… «αυλής» μας. Η προσέγγιση αυτή», διευκρίνισε ο Περιφερειάρχης, δε βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος».

Αναφερόμενος σε Κέντρα Ανακύκλωσης ο Περιφερειάρχης θεωρεί ότι η μείωση των απορριμμάτων με κατ’ οίκον διαλογή, καθώς και μηχανική διαλογή με εργοστάσιο διαλογής και κομποστοποίηση, είναι επιθυμητή λύση, αλλά η κατασκευή των εργοστασίων επιβαρύνει κατά 50% της δαπάνης τους δημοτικούς φορείς που θα δυσκολευτούν να την καλύψουν.

 

Σε ότι αφορά στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, ο κ. Σπύρου είπε ότι όλοι οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι ο χρόνος που μας απομένει είναι ελάχιστος, για να μην πληρώσουμε πρόστιμα, η προθεσμία που δόθηκε είναι μόνον ένας μήνας και οι δήμοι πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους άμεσα για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

 

Σημειώνεται ότι ο Δήμος της Κέρκυρας θα υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης για αποκαταστάσεις χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων στα Δημοτικά Διαμερίσματα Εσπερίων, Θιναλίου και Μελιτειέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1.520.500 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους ΧΑΔΑ του Δήμου εκπονούνται σχετικές εμλέτες, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις στην προσεχή πρόσκληση του ΕΠΕΡΡΑΑ.

 

Αναφερόμενος ο κ. Σπύρου στα Διαπόντια Νησιά δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά δαπανηρή η μεταφορά των απορριμμάτων στην Κέρκυρα και προτείνει τη δημιουργία μικρών ΧΥΤΥ στα νησιά αυτά.

 

Τέλος, ο κ. Σπύρου δήλωσε ότι κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και, κυρίως, στη συμμετοχή του πολίτη στη διαλογή κατ’ οίκον, τον βρίσκει σύμφωνο και αρωγό.

 

 

Άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υδροπλάνα ζήτησε ο Περιφερειάρχης

 

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είχε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Αριστείδη Μπουρδάρα, στο οποίο έθεσε επιτακτικά το θέμα της άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου που αφορά στη δρομολόγηση των υδροπλάνων.

«Η φετινή χρονιά χάθηκε», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης «και αν δεν προχωρήσει άμεσα η ψήφιση του νομοσχεδίου, πιθανόν, να χαθεί και η προσεχής, καθώς οι διαδικασίες από την  ψήφιση και μέχρι την εκτέλεση είναι χρονοβόρες.

Η Περιφέρειά μας», τόνισε ο κ. Σπύρου, «είναι νησιωτική και η ανάγκη σύνδεσης των νησιών προκύπτει ως πρώτη προτεραιότητα, αφού ακόμη και η μετακίνηση των περιφερειακών συμβούλων γίνεται με μεγάλη δυσκολία».

Επίσης, ο Περιφερειάρχης ζήτησε ενεργό ρόλο για της Περιφέρεια όχι μόνο στη διαμόρφωση του χάρτη των υδατοδρομίων αλλά και σε κάθε ενέργεια που αφορά στη δρομολόγηση των υδροπλάνων.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και γενικότερα στο θέμα σύνδεσης των νησιών, μεταξύ τους αλλά και με άλλα σημεία, λέγοντας ότι απαιτούνται πιο συχνά αεροπορικά δρομολόγια, ενώ ζήτησε στον προσεχή διαγωνισμό να μη θεωρηθεί ως έδρα το Ηράκλειο για την επιδοτούμενη γραμμή προς τα Ιόνια Νησιά αλλά η Θεσσαλονίκη.

 

Στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

 

Τα φράγματα, ο προσήνεμος μόλος και το τουριστικό καταφύγιο της Σπηλιάς ήταν θέματα τα οποία συζήτησε ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Υπουργείο Ανάπτυξης και σε συνομιλία που είχε τόσο με το Γ.Γ. του Υπουργείου όσο και με αρμόδιους παράγοντες, προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες των έργων αυτών και να προχωρήσει η κατασκευή τους.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πέτρος Οικονόμου, Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής.

 

 

————————————————————————————————————–

 

Στην Κέρκυρα ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

 

Ψηφιακή Τηλεόραση στα Ιόνια Νησιά – Ενημερωτική Ημερίδα στη Λευκάδα

 

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Σωκράτης Κ. Κάτσικας, Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο Δημήτρης Γαζιδέλλης, Δ/ντής Έρευνας και Τεχνολογίας της ΕΡΤ, ο Γιώργος Μαθιός, C.E.O. της Digea και Ιωάννα Κολιάδου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Digea, επισκέφτηκαν σήμερα τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, προκειμένου να τον ενημερώσουν για την έναρξη μετάδοσης του ψηφιακού σήματος Digea σε περιοχές των Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα, στις 9 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η μετάδοση με ψηφιακό σήμα Digea των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά».

Πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα θα έχουν οι κάτοικοι της Λευκάδας και τμημάτων των Ιονίων Νήσων.

Ο κ. Κάτσικας ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να συμμετάσχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε ημερίδα ενημέρωσης τεχνικών και κατοίκων σχετικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος, καθώς και στην έκδοση σχετικού ενημερωτικού υλικού.

Επειδή το νησί που θα καλυφθεί περισσότερο είναι η Λευκάδα, ο Περιφερειάρχης πρότεινε η ημερίδα αυτή να γίνει σε αυτό το νησί και να συνδυαστεί με την προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.