Συμφωνία για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης

Συμφώνησαν για την συγκρότηση νέας κυβέρνησης οι Παπανδρέου – Σαμαράς στη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Αύριο συναντώνται εκ νέου για να οριστικοποιηθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο επίσης θα γίνει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου αποχωρεί απο την Πρωθυπουργία.  

Η ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει ως εξής: 

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποιίηση των αποφάσεων του Ευρωπαικού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίησή αυτών των αποφάσεων και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του γ. Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικης αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.
Επισής αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
.

Ο κύριος Παπανδρέου έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενους από τους κ.κ. Νίκο Αθανασάκη, Ηλία Μόσιαλο και Νίκο Ζιώγα ενώ ο κ. Σαμαράς απο τους Γιάννη Μιχελάκη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Η συνάντηση αυτή έγινε στην αίθουσα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Πριν φτάσει ο κ. Παπούλιας στην αίθουσα οι δυο αρχηγοί συνομίλησαν μόνοι τους, όρθιοι επί τρία λεπτά.

Επίσης, αφού οι τρεις άνδρες έλαβαν τις θέσεις τους γύρω από το τραπέζι των συνομιλιών δεν έγινε καμία δήλωση ενώπιον των δημοσιογράφων, των φωτογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων, όπως συμβαίνει συνήθως.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες, τελικά, κατά τη συνάντηση των τριών ανδρών κρατήθηκαν πρακτικά για περίπου 45 λεπτά.

Πάνω από 50 διεθνή δίκτυα και πρακτορεία βρέθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και περιμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Σήμερα θα συναντηθούν τα οικονομικά επιτελεία ΠΑΣΟΚ και Νέας.Δημοκρατίας προκειμένου να καθορίσουν τις οικονομικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο Γ. Ζανιάς  από το ΠΑΣΟΚ, και οι κκ Σταμάτης, Σταϊκούρας και Λαζαρίδης από τη Νέα Δημοκρατία.

Αντιδράσεις των κομμάτων

«Όχι» από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» από ΛΑΟΣ για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιθεί τη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο, έγινε γνωστό από το ΚΚΕ αργά την Κυριακή.

Σύμφωνα με πηγή του ΑΠΕ στο ΚΚΕ, το κόμμα δεν πρόκειται να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και σκοπεύει να απευθυνθεί στο λαό.

Αποχή από τη σύσκεψη φέρεται να αποφάσισε και ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο ΣΥΝ εκτιμά ότι μετά την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής του κ. Τσίπρα στην συνάντηση.

Συνεργάτης του προέδρου του ΛΑΟΣ φέρεται να ανέφερε ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα μετάσχει στη σύσκεψη.

Πρόθυμο να συμμετάσχει και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς: «Εφόσον κληθούμε είναι αυτονόητο ότι θα συμμετάσχουμε και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια» δήλωσε στο Mega ο Θ.Μαργαρίτης.

Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η Δημοκρατική αριστερά δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

(Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ)