Οικονομική ανάσα στους Δήμους υποσχέθηκε ο Γιαννίτσης

Δεσμεύσεις για την απόδοση παρακρατηθέντων πόρων έλαβε η ΚΕΔΕ, κατά τη συνάντησή της με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξαν οι εξής δεσμεύσεις: Τις επόμενες 15 ημέρες θα αποδοθούν στους δήμους 80 εκατ. από τη ΣΑΤΑ του 2011 καθώς και 107 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα. Θα προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα αυτεπιστασίας η χρηματοδότηση του οποίου θα γίνει από πολλούς φορείς και από την Αυτοδιοίκηση. Επίσης σύντομα θα υπάρξει ρύθμιση για την αποπληρωμή των ανεξόφλητων έργων του «ΘΗΣΕΑ». Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της χρηματοδότησής του. Τέλος, μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος σχετικά με τη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων

(Πηγή: ithacanews)

Την πρώτη τους συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχαν σήμερα το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, έγινε μια εκτενής επισκόπηση θεμάτων που απασχολούν την ΚΕΔΕ και τις τοπικές κοινωνίες. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, συμπληρώνοντας πως «άλλα από αυτά επιζητούν γρήγορη επίλυση, άλλα χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση και άλλα διαπραγματεύσεις με διάφορους φορείς».

Ο ΥΠΕΣ είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση έγινε κατανοήτο «πως ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση και χρειάζεται έκτακτη αντιμετώπιση» και ευχήθηκε «με κοινό πνεύμα να πορευθούμε δημιουργικά».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της ανεργίας και σε αυτό της υποαπασχόλησης και είπε πως κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν αναπτυξιακά προγράμματα, όπως αυτό της αυτοεπιστασίας στους Δήμους, το οποίο εκτίμησε ότι μπορεί να αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2012.

Για την αδυναμία των Δήμων να ανταπεξέλθουν στις δικές τους οικονομικές υποχρεώσεις έκανε λόγο ο Κ. Τζαννακούλης, Δήμαρχος Λαρισαίων, πόσο μάλλον που τα κονδύλια για την Αυτοδιοίκηση στον νέο προϋπολογισμό είναι χαμηλότερα από τα περυσινά.

Τέλος ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου επεσήμανε πως το μεγάλο ζήτημα στους Δήμους είναι τα οικονομικά, αφού δεν έχουν λάβει τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία τους. «Πήραμε, σήμερα, υποσχέσεις. Οψόμεθα, τόνισε.

(Πηγή: naftemporiki)