«Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε» – 25η χιλιάδα – Κριτικές

Το νέο βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου με τίτλο «ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ – Μια ευγενική απάντηση στους πραιτωριανούς των Μνημονίων»συγκαταλέγεται στα εκδοτικά γεγονότα της χρονιάς.

Οι 25.000 πωλήσεις που έχει σημειώσει σε λιγότερο από 4 μήνες, αποτελεί αριθμό σπάνιο, ειδικά στις σημερινές, καθόλου ευνοϊκές για το χώρο των εκδόσεων, συνθήκες.

Ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη με την ευκαιρία της διάθεσης της 25ης Χιλιάδας του βιβλίου «ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ» ευχαριστεί το αναγνωστικό κοινό για τη θερμή του ανταπόκριση. Ανταπόκριση που ενισχύει την απόφασή μας να συνεχίσουμε στον δρόμο των «δύσκολων» εκδοτικών εγχειρημάτων.

 

Η υποδοχή του βιβλίου του Νίκου Μπογιόπουλου οφείλεται εκτός των άλλων στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που σέβεται τον αναγνώστη. Γραμμένο από μια πένα «δροσερή», δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασμό, αλλά επιλέγει με γλώσσα κατανοητή και ανεπιτήδευτη να ενημερώσει, να εξηγήσει, να αποδείξει και να προτείνει λύση. Πρόκειται για ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο και ταυτόχρονα διαχρονικό. Ένα πολύτιμο «εργαλείο» ώστε να κατανοήσουμε όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο και στην Ελλάδα, αλλά και γιατί συμβαίνουν.

Το «ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ» δεν αρκείται στην παράθεση αδιάσειστων στοιχείων που αποκαλύπτουν τα αίτια και τους υπαίτιους της κρίσης. Προχωρά στην εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, τα οποία τολμά να θέσει στην κρίση του ίδιου του αναγνώστη. Πρόκειται, όπως αναγνώρισαν πλήθος κριτικές, για μελέτη με σπάνια πολιτική τεκμηρίωση:

«Διπλά εξαιρετικό, με πολυεπίπεδη ανάγνωση. Από τη μια είναι ένα θαυμάσιο αρχειακό corpus και από την άλλη μια διεισδυτική ανάλυση των νόμων της. Το βιβλίο τιμά, εκτός από το μεγαλείο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, τη δημοσιογραφία την ίδια».
Γιώργος Σταματόπουλος, «Ελευθεροτυπία», 6/7/2011
«Πολύ προσιτό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο για τον αναγνώστη που αναζητά να μάθει τι συμβαίνει με την σημερινή κρίση».
Δημήτρης Καζάκης, seisaxthia.blogspot.com, 29/7/2011
«Ο Νίκος Μπογιόπουλος δεν γράφει για τους οπαδούς της άποψής του, ούτε για την δική του προσωπική αυτοεπιβεβαίωση. Γράφει για τον απλό κόσμο. Γράφει για όλους».
Χρήστος Κάτσικας, www.alfavita.gr, 8/8/2011
«Μια βαθιά προσέγγιση της σημερινής κρίσης με πολιτική τεκμηρίωση, πάθος και μια γλώσσα που δυστυχώς δεν τη μιλάνε, ούτε τη γράφουν πολλοί δημοσιογράφοι στις μέρες μας».
Γιώργος Κουβαράς, «Ελεύθερος Τύπος», 18/7/2011
«Ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο»
«Real News», 23/24/7/2011
«Για τους λάτρεις τόσο του ρεαλιστικού και τεκμηριωμένου λόγου όσο και της ουτοπίας»
«Το ΠΟΝΤΙΚΙ», 21/7/2011
«Το βιβλίο έχει τη φρεσκάδα ενός άρθρου ή ρεπορτάζ»
Νίκος Παπαδημητρίου, «Free Sunday», 23/07/2011
«Σοβαρή προσφορά το πλήθος των στοιχείων που προσκομίζει. Η εκλαϊκευτική ικανότητα του Ν. Μπογιόπουλου καθιστά το βιβλίο προσβάσιμο όχι μόνο στον διανοούμενο, αλλά στον οποιονδήποτε αναζητά απεγνωσμένα τη χειροπιαστή και λυτρωτική ανασκευή της άθλιας παραπληροφόρησης».
Δημήτρης Γρηγορόπουλος, «ΠΡΙΝ», 14/8/2011
«Εξαιρετικά τεκμηριωμένο βιβλίο»
Νίκος Κοτζιάς, ΑΞΙΑ, 03/9/2011
«Εξαιρετικά εμπεριστατωμένη μελέτη»
Στάθης Σταυρόπουλος, Ελευθεροτυπία, 5/9/2011
«Ενα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι: Δίνει το μίτο για να μην χαθείς μέσα στο λαβύρινθο της καπιταλιστικής μυθολογίας, κατεδαφίζει χωρίς έλεος τους γυαλιστερούς μύθους των καθεστωτικών, προπαγανδιστικών ιερατείων, το τυποποιημένο ψεύδος τους και τις ασύστολες ταχυδακτυλουργίες τους, με γλαφυρή παραστατικότητα και με συγκεκριμένη τεκμηρίωση».
Θύμιος Παπανικολάου, περιοδικό ΡΕΣΑΛΤΟ, 4/9/2011

«Ο Μπογιόπουλος στο βιβλίο του παραθέτει επιχειρήματα και στοιχεία. Δεν εκτοξεύει αφορισμούς. Διαβάζεις και μαθαίνεις. Μια έξοχη απάντηση στους «πραιτωριανούς των Μνημονίων» και στα ντελίβερι μπόις της καθεστωτικής προπαγάνδας».
Γιάννης Τριάντης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 01/10/2011