Δυτ. Ελλάδα: Ο πιο άνυδρος Νοέμβριος των τελευταίων δεκαετιών

Ο παραδοσιακά πιο βροχερός μήνας του χρόνου, φέτος ήταν ο πιο άνυδρος

O πιο άνυδρος Νοέμβριος των τελευταίων δεκαετιών ήταν για πολλές περιοχές της χώρας ο φετινός Νοέμβρης. Οριακή ήταν η κατάσταση στην πρωτεύουσα, όπου καταρρίφθηκε αρνητικό ρεκόρ 70ετίας: Η Αθήνα γνώρισε το 1/50 των μέσων βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται τέτοια εποχή στα γεωγραφικά της όρια…

Ο 11ος μήνας του χρόνου, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι παραδοσιακά ο ένας από τους δύο πιο βροχερούς του έτους, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε φέτος.

Στη Δυτική Ελλάδα, όπου σημειώνονται ετησίως τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν εντυπωσιακά μειωμένα αποτελέσματα σε σχέση με τις μέσες κλιματικές τιμές.

«Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και μέχρι χθες είχαμε πολύ λίγες βροχές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Εξαίρεση αποτέλεσαν περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, όπως η Κέρκυρα και η Ηγουμενίτσα, ενώ αυξημένες βροχοπτώσεις είχαμε στην Εύβοια και την Κρήτη».

Οπως εξηγεί ο ίδιος, «αυτό συνέβη για τον εξής λόγο: Στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στη Δυτική Μεσόγειο το προηγούμενο χρονικό διάστημα σχηματίστηκαν πολλά χαμηλά βαρομετρικά, με αποτέλεσμα να προκληθούν αυξημένες και έντονες βροχές που συνοδεύτηκαν από καταστροφές, πλημμύρες και απώλειες ζωών.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου στη Δυτική Ελλάδα κατέγραψαν στις περισσότερες περιπτώσεις μηνιαία ύψη βροχής μικρότερα των 5 mm, κάτι το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη για τα δεδομένα της περιοχής. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της Λευκάδας, όπου τον πιο βροχερό μήνα του έτους κατεγράφησαν μόλις 0,4 mm βροχής, και της ορεινής Ανδρίτσαινας, όπου σημειώθηκαν 1,2 mm. Αντιθέτως, πολύ αυξημένες τιμές παρατηρήθηκαν στη Σαμαριά Χανίων (299 mm), στη Στενή Ευβοίας (219 mm), στο Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου (187 mm) και σε αρκετές άλλες περιοχές της Κρήτης και της Εύβοιας.

«Αυτές οι τιμές διαμορφώθηκαν από την αρχή του μήνα μέχρι χθες» επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος, προσθέτοντας ότι «η γενική εικόνα δεν αναμένεται να μεταβληθεί, αφού δεν προβλέπονται βροχοπτώσεις μέχρι την Τετάρτη, οπότε τελειώνει ο Νοέμβριος. Βροχές περιμένουμε προς το τέλος της εβδομάδας».

(Πηγή: www.lefkadanews.com)