Ανακοίνωση Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μεγανησίου για την Ημερίδα του Βιολογικού στο Μεγανήσι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

Η Γραμματεία της  Κ.Ε.Π.Μ., με αφορμή την εξαγγελία του Δήμου Μεγανησίου για διοργάνωση ημερίδας  με θέμα ΄΄τα υγρά απόβλητα του Μεγανησίου΄΄, πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει σε συζήτηση  θεσμικούς  και κοινωνικούς φορείς του νησιού με  σκοπό την σωστή προετοιμασία της ημερίδας και στόχο την επιτυχία της. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη πρόταση διεξαγωγής ημερίδας διατύπωσε η ΚΕΠΜ.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν και παραβρέθηκαν, η Δημoτική Σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης  Κατερίνα Καββαδά, οι Κώστας Κανέλλος και Θοδωρής  Γεωργιάδης  ως εκπρόσωποι του Μέντη, ο Νεκτάριος Πολίτης, ως  ένας από τους υπογραφοντες του Κατωμερίου  καθώς και τα μέλη της Γραμματείας της ΚΕΠΜ, Νίκος Κονιδάρης, Ανδρέας Πολίτης, Λάκης Κατωπόδης, Σαράντης  Γιανούτσος, Σπύρος  Κατωπόδης. Δεν προσήλθαν, εκπρόσωπος του Δήμου και εκπρόσωπος των δημοτών από το Σπαρτοχώρι.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανακοίνωση του Δήμου και ειδικότερα στο θέμα της ημερίδας  και στο οργανωτικό της πλαίσιο. Οι μετέχοντες συμφώνησαν ομόφωνα ότι η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης του νησιού και  βελτίωσης της ποιότητας  ζωής των κατοίκων του. Οι μετέχοντες στην συζήτηση συμφώνησαν, επίσης ομόφωνα, ότι η ημερίδα θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση του θέματος αρκεί να προετοιμασθεί καλά και να οργανωθεί ανάλογα. Κύριος σκοπός της πρέπει να είναι η επιστημονική τεκμηρίωση όσων προταθούν αλλά και η ενημέρωση και διαφώτιση των Δημοτών. Η ενημέρωση  των Δημοτών πάνω στις διαδικασίες και τις προδιαγραφές που επιβάλλουν οι Νόμοι και η Επιστήμη για την εκπόνηση των Μελετών, την χωροθέτηση, τις εφαρμοζόμενες τεχνολογίες, τα οφέλη και τις επιπτώσεις από τυχόν κινδύνους, θα συμβάλλει στην αύξηση στον μέγιστο βαθμό της κοινωνικής αποδοχής, απαραίτητης προυπόθεσης για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Ζητούμενο λοιπόν είναι οι προτάσεις και τα συμπεράσματα της ημερίδας που θα υποβληθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποτελέσουν τον  ΄΄ μπούσουλα΄΄ προκειμένου αυτό να λάβει τις αποφάσεις του σαν αρμόδιο όργανο.

Με γνώμονα τις σκέψεις αυτές οι μετέχοντες στην συζήτηση συμφώνησαν ότι η πρόταση του Δήμου, σ’ ότι αφορά την ημερίδα, επιδέχεται βελτιώσεις στα ακόλουθα επί μέρους θέματα:

  1. O προτεινόμενος χρόνος διεξαγωγής της ημερίδας ( 14/1/12) δεν αφήνει περιθώρια σωστής προετοιμασίας λόγω και της παρεμβολής των εορτών. Είναι αμφίβολο αν οι ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν Μεγανησιώτες, κάτοικοι άλλων πόλεων, μπορούν να προσέλθουν λίγες μέρες μετά τις εορτές. Αλλά και η διαδικασία επιλογής – ενημέρωσης- αποδοχής όσων επιστημόνων και λοιπών εισηγητών προταθούν καθώς και η προετοιμασία όσων επιλεγούν θα απαιτήσει ικανό χρόνο και η 14/1 είναι πολύ κοντά για να είναι επαρκής.Προτείνεται λοιπόν την ημερομηνία διεξαγωγής της ημερίδας  να την ορίσει η οργανωτική επιτροπή αφού σταθμίσει όλους τους παράγοντες που θα οδηγήσουν στην επιτυχία της.

 

  1. Το θεματικό αντικείμενο της ημερίδας, όπως ορίζει η πρόταση του Δήμου,

 

περιορίζεται στα υγρά απόβλητα και μόνο. Οι ανάγκες του νησιού για σωστή

διαχείριση του συνόλου των αποβλήτων του μας οδηγεί να προτείνουμε  να

ορισθεί σαν  θέμα της ημερίδας   ο τίτλος:

«Η διερεύνηση των δυνατοτήτων διατύπωσης πρότασης για την δημιουργία

ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στο Μεγανήσι .

Η διερεύνηση της ορθότητας της υπάρχουσας πρότασης ( σχεδιασμός,

xωροθέτηση, τεχνολογία ) καθώς και όσων άλλων προτάσεων κατατεθούν».

  1. Προτείνεται η διεύρυνση της οργανωτικής επιτροπής ώστε να γίνει πιο

αντιπροσωπευτική  με  πρόσκληση συμμετοχής σε περισσότερους κοινωνικούς φορείς. Η επιτροπή θα ορίσει επιστημονική ομάδα από αναγνωρισμένους επιστήμονες, συναφείς προς το θέμα της ημερίδας, η οποία δρώντας ανεξάρτητα θα καθορίσει και θα διαχειρισθεί το επιστημονικό υπόβαθρο της  ημερίδας. Επίσης θα επιμεληθεί των πρακτικών και των συμπερασμάτων, σ’ ότι αφορά το επιστημονικό μέρος της ημερίδας, τα οποία θα υποβάλλει στην οργανωτική επιτροπή.

  1. Η οργανωτική επιτροπή θα οργανωθεί σε σώμα και θα εκλέξει τον Πρόεδρο

και τους υπεύθυνούς της, θα επιμεληθεί της οργάνωσης της ημερίδας καθορίζοντας τις διαδικασίες διεξαγωγής της. Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα θα καταρτίσει τον κατάλογο των εισηγητών προς τους οποίους θα απευθύνει σχετική πρόσκληση  αλλά και θα εξασφαλίσει την ελεύθερη έκφραση και διατύπωση άποψης κάθε φορέα ή Δημότη.

  1. Η επιτροπή αφού παραλάβει από την επιστημονική επιτροπή τα επιστημονικά

συμπεράσματα θα επιμεληθεί των συνολικών συμπερασμάτων της ημερίδας και θα τα υποβάλλει στο Δ. Σ. του Δήμου.

Το ενδιαφέρον όλων μας για το σημαντικό για την ανάπτυξη του νησιού μας  έργο, δηλαδή ενός συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων του, είναι αυτονόητο. Όλοι όσοι συμμετείχαν στην συζήτηση εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι με διάλογο και συνεργασία θα οδηγηθούμε στην διοργάνωση της ημερίδας για το καλό του νησιού μας. Καλούμαστε λοιπόν  να συμβάλλουμε, όλοι, στην επιτυχία της ημερίδας, το χρωστάμε στον τόπο μας.

 

 

                      20-12-2011                                Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΤΗΣ  Κ.Ε,Π.Μ.