Υλοποίηση Έργων Προγράμματος «Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών και Λειτουργίας Δασικών Φυτωρίων» του ΥΠΕΚΑ

40.400,00 € στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ειδικό πρόγραμμα για την υλοποίηση έργων πρόληψης δασικών πυρκαγιών και λειτουργίας των δασικών φυτωρίων εκπόνησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ δέσμευσε πιστώσεις συνολικού ύψους 13,5 εκ. ευρώ από τον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου για το σκοπό αυτό.

Η συνολική δαπάνη του προγράμματος μετά τις εκπτώσεις που επιτεύχθηκαν κατά τις δημοπρασίες των επί μέρους έργων ανήλθε περίπου σε έξι εκ. ευρώ.
Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί και συντονίζεται από την Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ, με στόχο τη διασφάλιση και προστασία δασών και δασικών εκτάσεων στο σύνολο της χώρας, καθώς και την παραγωγή από τα δημόσια δασικά φυτώρια του αναγκαίου για το πρόγραμμα των αναδασώσεων φυτευτικού υλικού, και τα σχετικά έργα υλοποιήθηκαν από τις δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν:

  • έργα διάνοιξης – συντήρησης – βελτίωσης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, για την διευκόλυνση της πρόσβασης των πυροσβεστικών μέσων,
  • έργα καθαρισμών παρεδάφιας βλάστησης και αραιώσεις, με σκοπό τον περιορισμό της καύσιμης ύλης,
  • έργα κατασκευής σημείων υδροδότησης,
  • μόνιμες κατασκευές επιτήρησης,
  • εργασίες παραγωγής κατάλληλου φυτευτικού υλικού για αναδασώσεις.

Επιπλέον από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου εξοφλήθηκαν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών συνολικού ύψους 830 χιλ. ευρώ, για αντίστοιχα έργα των ετών 2009 και 2010. Οι πιστώσεις αυτές ήδη μεταφέρθηκαν στα περιφερειακά ταμεία, τα οποία και ανέλαβαν την εξόφληση των δαπανών των επί μέρους έργων.
Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Η Πρόληψη των Δασικών Πυρκαγιών αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ, καθώς μέσα από αυτή συμμετέχει ενεργά στον αντιπυρικό αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο εκπονήθηκε και το πρόγραμμα «Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών και Λειτουργίας Δασικών Φυτωρίων», για το οποίο δεσμεύτηκαν πιστώσεις συνολικού ύψους 13,5 εκ. ευρώ από τον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.
Ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών είναι η εξάλειψη των κινδύνων που τις προκαλούν. Η αντιμετώπιση πλέον των δασικών πυρκαγιών κάτω από ακραίες συνθήκες καθίσταται δύσκολη και για αυτό κρίνεται σκόπιμο να επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη παρά στην καταστολή. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε, και ήδη είχαμε σημαντικά αποτελέσματα την περυσινή χρονιά, μέσα και από τη συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, να βελτιώσουμε τις συνθήκες δασοπροστασίας, προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο πυρκαγιών”.

Κάντε κλικ για να δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις δαπάνες κατά αποκεντρωμένη διοίκηση

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα