Επιστολή – διαμαρτυρία Βουλευτή Λευκάδας κ.Σπ. Μαργέλη προς κ. Σηφουνάκη για τον περιορισμό δόμησης σε περιοχές εκτός σχεδίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ

Όπως είναι γνωστό, βρίσκεται ανηρτημένο στο διαδίκτυο για διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με θέμα «ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ».

Στο άρθρο 14 του εν λόγω σχεδίου Π.Δ. γίνεται αναφορά για έλεγχο και περιορισμό δόμησης και χρήσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές. Αυτή η αναφορά έχει δημιουργήσει σύγχυση και ανησυχία.

Ο βουλευτής Σπύρος Μαργέλης μαζί με άλλους βουλευτές απηύθυναν σχετική επιστολή – διαμαρτυρία στον αρμόδιο Υπουργό κ. Σηφουνάκη. Ο κ. Υπουργός με απάντησή του, αλλά και με δελτίο τύπου του Υπουργείου διευκρίνισε πως τα όσα προβλέπονταν στο άρθρο 14 αφορούν μόνο την οργάνωση των χρήσεων γης που θα καθοριστούν με τον πολεοδομικό σχεδιασμό στο μέλλον.

Παρά ταύτα και επειδή το θέμα εξακολουθεί να ανησυχεί τους συμπολίτες μας ο βουλευτής μαζί με τρεις ακόμα βουλευτές χθες 31/01 είχε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σηφουνάκη. Έγινε διεξοδική συζήτηση, τέθηκαν όλες οι ανησυχίες και ενστάσεις και στο τέλος της κουβέντας ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως το Π.Δ. και οι διατάξεις του άρθρου 14 δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση. Θα αποτελέσουν στο μέλλον ένα εργαλείο στη διαδικασία σύνταξης των γενικών πολεοδομικών σχεδίων από τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους, οι οποίοι και θα επιλέξουν το είδος και το εύρος των διαφόρων ζωνών ελέγχου και περιορισμού της δόμησης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Μέχρι να συμβούν – αν συμβούν – όλα τα παραπάνω, η δυνατότητα της εκτός σχεδίου δόμησης που αφορά και την κατοικία δεν θα επηρεάζεται από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος και θα συνεχίσει να διέπεται από τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις του Π.Δ. ΦΕΚ 270/85.