Ζοφερή η κατάσταση στους Δήμους- Δηλώσεις Δημάρχου Μεγανησίου κου Ζαβιτσάνου

Τραγική είναι η εικόνα των οικονομικών των Δήμων σε όλη την Ελλάδα, όπως παρουσιάστηκε στο έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Το ψήφισμα του Συνεδρίου έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΔΕ

Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που συγκλήθηκε σήμερα στην Αθήνα με μοναδικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι της χώρας μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών της Πόρων της τάξης του 30%, αποτέλεσε την κορύφωση μιας ενημερωτικής και διεκδικητικής πορείας της Αυτοδιοίκησης, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν 13 περιφερειακές γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ, συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και με τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Το Συνέδριό μας εκτιμά ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους μας επιβεβαιώνει με τον πλέον  δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει, δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ΄ επέκταση την κατάλυση του κοινωνικού ρόλου του θεσμού και την αδυναμία πληρωμής  μισθών και άλλων υποχρεώσεων.

Εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Ήδη την τελευταία τριετία αντιμετωπίζουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) κατά 60% και της επιχορήγησης για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) κατά 55%.

Θεωρούμε ότι, αν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της Κεντρικής Κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων.

Αυτή είναι η αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ.

Μετά και την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και χωρίς να αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις του για την αντιμετώπιση των οικονομικών μας προβλημάτων, δυστυχώς, βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο δηλαδή ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.

Ως εκ τούτου η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας εξακολουθεί να διεκδικεί  την καταβολή θεσμοθετημένων πόρων, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή:

 • την απόδοση των 2,7 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του πρώην Πρωθυπουργού,
 • την απόδοση των 380 εκ. Ευρώ για επενδύσεις (ΣΑΤΑ), όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Την απόδοση της 4ης δόσης των παρακρατηθέντων για το 2012, ύψους 214 εκ. Ευρώ.
 • Την απόδοση των κονδυλίων από το Φόρο Ζύθου, ΤΑΠ και τα τέλη διαφήμισης.

Μετά από τα παραπάνω αποφασίζουμε:

 1. 1.    Το Συνέδριο να παραμείνει ανοιχτό.
 2. 2.    Συνέχιση και γενίκευση της ενημέρωσης των πολιτών με όλα τα πρόσφορα μέσα.
 3. 3.    Συγκέντρωση – πορεία και συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για τις περικοπές του 2013-2014 και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του.
 4. 4.    Συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής και υποβολή αιτήματος για κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών.
 5. 5.    Αναστολή της λειτουργίας των Δήμων τις δύο (2) ημέρες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι παραπάνω συναντήσεις. Επιδίωξή μας είναι να πραγματοποιηθούν την μεθεπόμενη εβδομάδα, 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012.
 6. 6.    Συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας για ενημέρωση σχετικά με τα θέματά μας.
 7. 7.    Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για λήψη απόφασης για οποιαδήποτε άλλα μέτρα κριθούν απαραίτητα.
 8. 8.    Αξιολόγηση της όλης κατάστασης και εν τέλει λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν σε ακραίες μορφές (κλείσιμο Δήμων και παραιτήσεις των αιρετών).

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2012

Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να διαβάσετε και την εισηγητική ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ κου Ασκούνη.

Ρωτήσαμε τον Δήμαρχο Μεγανησίου κο Στ. Ζαβιτσάνο για τα δικά του συμπεράσματα από το έκτακτο συνέδριο στο οποίο συμμετείχε. Μας δήλωσε τα εξής:

                «Σε συνέχεια του ψηφίσματος του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο ομόφωνα το Δ.Σ κατέθεσε στο σώμα και βρήκε συνολική σχεδόν αποδοχή,  θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

                Υπάρχουν Δήμοι, που δύσκολα θα μπορέσουν να πληρώσουν τους μισθούς του Σεπτέμβρη. Ιδιαίτερα στους αστικούς Δήμους, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα κοινωνικό δίκτυο προστασίας, οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες στην κοινωνία και ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες, αφού πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος θεσμός που απέμεινε να υπερασπίζεται το κοινωνικό κράτος.

                Ο Δήμος μας δεν έχει άμεσο πρόβλημα καταβολής μισθών, δεν έχει δάνεια και γενικότερα δεν έχει  ιδιαίτερα ανοίγματα στην αγορά.   Αυτό βέβαια το έχουμε πετύχει περιορίζοντας σημαντικά τα λειτουργικά μας έξοδα,  τις κοινωνικές δαπάνες, και μη εκτελώντας κανένα έργο τα τελευταία δύο χρόνια, περιοριζόμενοι στην απλή συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών μας. Όμως και εμείς έχουμε φτάσει στα όριά μας, και τους προσεχείς μήνες θα έχουμε ορατό και αξεπέραστο πρόβλημα. Τις επιπτώσεις, αν συνεχίσει η υποχρηματοδότηση του Δήμου,  θα αρχίσει να τις εισπράττει η τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, την τοπική συγκοινωνία, την υποστήριξη των σχολείων, στις πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις και βέβαια στην υποστήριξη των υπαρχουσών υποδομών.

                Σε ανοιχτές συναντήσεις με τους κατοίκους σε κάθε οικισμό τις προσεχείς μέρες,  θα ενημερώσω αναλυτικά για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και βέβαια για τις κινητοποιήσεις που αποφασίσαμε στα πλαίσια του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ.  Γιατί πιστεύω, ότι η αγωνία και το άγχος κάθε Δημάρχου για το Δήμο του, είναι αγωνία και άγχος της ίδιας της κοινωνίας για την επιβίωση της. Και αυτό υπερασπιζόμαστε».