Μας καλύπτει πράγματι η ΚΕΔΕ στο ζήτημα της προσφυγής για τις Υδατοκαλλιέργειες;

Γιατί άλλοι Δήμοι έτρεχαν μέχρι την τελευταία στιγμή για να πάρουν τις απαιτούμενες αποφάσεις αμοιβής των δικηγόρων;

Κατά την άποψή μας δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή οι ιθύνοντες της Δημοτικής μας Αρχής παίρνουν κάποια πράγματα, σοβαρά κατά τα άλλα, ελαφρά τη καρδία ή έχουν πράγματι τέτοια κανάλια επικοινωνίας -κατά το κοινότερο κονέ- που δεν διαθέτουν άλλοι Δήμοι ανά την Ελλάδα. Διαφορετική ερμηνεία δεν μπορούμε να δώσουμε. Μη θέλοντας να πιστέψουμε ότι ισχύει το πρώτο ποντάρουμε στο δεύτερο, αν και να πούμε την αλήθεια δεν μας ικανοποίησε στον απαιτούμενο βαθμό η δις επαναλαμβανόμενη απάντηση, σε σχετική ερώτηση, του Αντιδημάρχου Λευκάδας -ο Δήμαρχος απουσίαζε- κ. Λευτέρη Αραβανή, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι «μας καλύπτει η ΚΕΔΕ» στο θέμα της συζήτησης της αίτησης ακύρωσης κατά του Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Δήμος μας συμμετέχει, λόγω των Δημοτικών Κοινοτήτων Καστού και Καλάμου όπου προβλέπονταν, μεταξύ άλλων, να αναπτυχθούν υδατοκαλλιέργειες, βάσει της ΚΥΑ 31722/4−11−2011 με την οποία εγκρίθηκε το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες» (Δείτε εδώ το χάρτη) , μαζί με την ΚΕΔΕ, άλλους Δήμους, Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας, Ομοσπονδίες Αλιευτικών Συλλόγων, Συλλόγους Προστασίας του Περιβάλλοντος, Επαγγελματιών του Τουρισμού κ.λπ. στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη της Υδατοκαλλιέργειας». Η συζήτηση στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης είχε προσδιοριστεί να γίνει πριν τρεις μέρες, στις 5 Δεκεμβρίου 2012.

Όπως διαβάζουμε στην σελίδα της Συντονιστικής Επιτροπής: «Αναβλήθηκε και πάλι η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης κατά του Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών, που είχε προσδιοριστεί για τις 5.12.2012. Λόγος αναβολής είναι ότι η Διοίκηση δεν έχει αποστείλει στο δικαστήριο τις απόψεις της επί του θέματος. Και γιατί να το κάνει άλλωστε, αφού όσο καθυστερεί με τον τρόπο αυτό την εκδίκαση της υπόθεσης, δημιουργεί τετελεσμένα, εκδίδοντας κατ΄ εφαρμογήν του Χωροταξικού δεκάδες διοικητικές πράξεις υπερεπέκτασης και αύξησης δυναμικότητας ιχθυοτροφείων σε όλη την Ελλάδα και θεσμοθετώντας την πρώτη βιομηχανική ζώνη αποκλειστικής ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), στο Νότιο και Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο και το Δίαυλο των Ωρεών.

Θυμίζουμε τι έχει συμβεί: (α) οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας έφτιαξαν ένα bussiness plan, με το οποίο χάρισαν στον εαυτό τους όλο τον ελληνικό παράκτιο χώρο, (β) εφτά Υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου θεσμοθέτησαν στις 4.11.2011 με «διαδικασίες – μαϊμού» το bussiness plan αυτό ως το μοναδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του ελληνικού παράκτιου χώρου και (γ) 111 θιγόμενοι φορείς (ανάμεσα στους οποίους 21 Δήμοι, η ΚΕΔΕ, η Συνομοσπονδία Αλιέων κ.α.) προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της σκανδαλώδους Απόφασης. Λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, η δικάσιμος αρχικά προσδιορίστηκε για τις 2.5.2012, αλλά εν συνεχεία αναβλήθηκε για τις 5.12.2012. Κατά τα λοιπά, για την έλλειψη επενδύσεων στην Ελλάδα, φταίνε οι φορείς που προσπαθούν να περισώσουν τη νομιμότητα και το περιβάλλον… Νέα δικάσιμος ορίστηκε η 3η Απριλίου 2013».

Στο ιστολόγιο www.ithacanews.gr διαβάσαμε επίσης: «Από τους Δήμους που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην αίτηση στο ΣτΕ από το Ιόνιο, μόνον ο Δήμος Κεφαλονιάς ήταν συνεπής και έλαβε τις απαιτούμενες αποφάσεις ορισμού και αμοιβής των δικηγόρων. Αντίθετα κάποιοι Δήμοι και μεταξύ αυτών και της Ιθάκης, παρότι αρχικά δήλωσαν εγγράφως συμμετοχή στην αίτηση ακύρωσης, μετά δεν απάντησαν σε καμία από τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτροπής για να λάβουν τις απαιτούμενες (από το ΣτΕ) σχετικές αποφάσεις στα αρμόδια όργανα (Οικονομική Επιτροπή, Δημοτικό Συμβούλιο) και έτσι ουσιαστικά είναι σαν να μην έχουν προσβάλει το Χωροταξικό. Λόγω της αναβολής της δίκης, υπάρχει ακόμα ο χρόνος να λάβουν τις αποφάσεις αυτές και εδώ θέλουμε να ρωτήσουμε ο πρωτεργάτης Δήμαρχος Ιθάκης στο θέμα αυτό τι κάνει, γιατί εκθέτει το Δήμο και εξαπατά τους Θιακούς όταν πριν μήνες τάσσεται εναντίον της λειτουργίας και ίδρυσης μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας και μετά την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια!! Η αλλαγή στάση του Δήμου Ιθάκης θίγει την περιοχή μας, η οποία φαίνεται να αποδέχεται τελικά με την αδιαφορία της το Χωροταξικό.

Να πούμε λοιπόν ότι η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και στο Δήμο Λευκάδας, όπως πληροφορηθήκαμε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από ερώτηση που υπέβαλε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Όλοι για τη Λευκάδα» Κώστας Δρακονταειδής, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι έχουν σταλεί από την Επιτροπή προς το Δήμο Λευκάδας οκτώ συνολικά ηλεκτρονικές επιστολές και από το Μάρτη ακόμη ένα έγγραφο, χωρίς όμως ως ώρας η Δημοτική Αρχή να έχει αντιδράσει, αποστέλλοντας τις απαιτούμενες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων για την νομιμοποίηση της συμμετοχής τους στην αίτηση ακύρωσης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την απόρριψη από το Δικαστήριο της συμμετοχής του Δήμου στην αίτηση και κατ΄ επέκταση την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην απάντησή του πάντως ο Αντιδήμαρχος κ. Λευτέρης Αραβανής ανέφερε ότι είναι γνώστης του εγγράφου και ότι επικοινώνησε αμέσως για το θέμα αυτό, συμπληρώνοντας ακόμη ότι έχει αναλάβει την κάλυψη η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας). Ερμήνευσε δε τις οχλήσεις εκ μέρους της Επιτροπής «από τη διάθεση περισσότερο να πληρωθούν οι δικηγόροι και λιγότερο από την ουσία», επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι «η ΚΕΔΕ μας καλύπτει».

Να συμπληρώσουμε πάντως ότι, έστω και αν έχουν έτσι τα πράγματα, δεν θα ήταν άσχημο να το ξανακοιτάξουν, τώρα που ορίστηκε νέα δικάσιμος για τις 3 Απριλίου 2013, αφού στο Διαδίκτυο υπάρχουν δημοσιεύματα και σχετικές αποφάσεις Δήμων που συμμετέχουν στην Επιτροπή που πάρθηκαν την τελευταία στιγμή για να έχουν την απαραίτητη νομική κάλυψη. Αναφέρουμε π.χ. το Δήμο Αίγινας όπου οι απαιτούμενες αποφάσεις ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος 15 μέρες πριν την αρχική εκδίκαση της υπόθεσης που ήταν να γίνει στις 5 Δεκεμβρίου 2012.

Οι αποφάσεις δε αυτές ήταν:

  1. Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής για τον ορισμό 3 δικηγόρων για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και του 4ου δικηγόρου που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των ποινικών ζητημάτων
  2. Απόφαση του Δ.Σ. για έγκριση των αμοιβών τους οι οποίες είναι α) τρεις ξεχωριστές δαπάνες των 287,878 ευρώ + ΦΠΑ για τους τρεις πρώτους δικηγόρους και β) 380,952 ευρώ + ΦΠΑ για τον 4ο (το ποσό για αυτόν είναι μεγαλύτερο επειδή η ΚΕΔΕ έχει καλύψει μέρος της συνολικής αμοιβής μόνο των πρώτων). Επομένως ο Δήμος πρέπει να συνεισφέρει συνολικά το ποσό 1.244,588 + ΦΠΑ.

Κάντε για τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αίγινας.

Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις και από άλλους Δήμους που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή… Οπότε ξαναλέμε: γιατί αλήθεια να τρέχουν μέχρι την τελευταία στιγμή να πάρουν τις απαιτούμενες αποφάσεις (Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής για ορισμό δικηγόρων + Απόφαση του Δ.Σ. για έγκριση των αμοιβών δικηγόρων) αν όντως καλύπτονται στο θέμα, ως μέλη όπως και ο Δήμος Λευκάδας εξάλλου, από την ΚΕΔΕ; Απορίας άξιον!

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα