Άρθρο-άποψη κου Γ.Γαβρίλη

Το ακόλουθο άρθρο απέστειλε στο σάιτ ο κος Γιώργος Γαβρίλης

Με άδεια χέρια για τους δημότες του γύρισε ο δήμαρχος Μεγανησίου Στάθης Ζαβιτσάνος απ’ τις Βρυξέλλες

Τους δημάρχους από το δίκτυο των μικρών νησιών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ κάλεσαν στην πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής ένωσης σε μια προσπάθεια συντονισμού όλων των «μνημονιακών» δυνάμεων που ελέγχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση για την επιβολή των νόμων του μνημονίου.

Παράλληλα επίσκεψη πραγματοποίησε και ο περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου στην Γερμανία ,στο κέντρο συντονισμού της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και την κ. Μέρκελ.

Στην δίνη του μνημονίου και της κρίσης που μαστίζει το νησί μας , γίνεται φανερό ότι εντείνουν την προσπάθεια υφαρπαγής των φυσικών πόρων της περιοχής μας , χρησιμοποιώντας τους τελευταίους εναπομείναντες συμμάχους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πετρέλαια, σκουπίδια, νερό, ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και η δημιουργία μεγάλων τουριστικών μονάδων πολυεθνικών εταιρειών , στο επίκεντρο των συζητήσεων με όχημα το ΕΣΠΑ.

Το σύνθημα, τα πάντα σε ιδιώτες «επενδυτές» , κι επειδή πολλοί στο νησί μας «την ψώνισαν» και θεωρούν εαυτούς επενδυτές ,διευκρινίζω:

«Επενδυτές» δεν θεωρούνται ,αυτοί που διαθέτουν τρία και πέντε δωμάτια, έχει τονιστεί και σε συνεντεύξεις των αιρετών μας , απλά μερικοί εθελοτυφλώντας το προσπερνούν, ούτε και ιδιώτες που κατέχουν μαρίνες, μικροξενοδοχεία, εστιατόρια κτλ, αυτοί θ΄ αφεθούν να επιβιώνουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας μέχρι να είναι έτοιμοι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι να τα πάρουν όλα και τζάμπα…

Όποιος δεν πιστεύει ας κοιτάξει το πρόσφατο παράδειγμα της μαρίνας Λευκάδας, αλλά ας κάνει και διαδικτυακή βόλτα σε site reale estate και σίγουρα θα πέσει και πολύ γνωστά του ξενοδοχεία της περιοχής για πούλημα…

Εμείς λοιπόν και τα παιδιά μας ,κι οι επόμενες γενιές υπάλληλοι των 400 ευρώ και χωρίς σύνταξη!

Αντί λοιπόν να θέσει το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών μετά επιτάσεως διότι θίγει άμεσα την συμπαθή τάξη των ψαράδων μας, και να διαμαρτυρηθεί για την άδικη κατάργηση της μηχανότρατας, συνεπικουρώντας τον δήμαρχο Λευκάδας αρκέστηκε να ακούσει πως θα υλοποιήσει το ΕΣΠΑ που ουδόλως αφορά του Μεγανησιώτες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (ίσως). Οι περισσότεροι της σειράς μας δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε τρέχουσες υποχρεώσεις, πράγμα που αδυνατεί να καταλάβει η παρούσα δημοτική αρχή.

Η απόφαση του δημάρχου Στάθη Ζαβιτσάνου ν’ αφήσει ουσιαστικά «ακέφαλο» το νησί περίπου δέκα ημέρες (Αθήνα-Μέντης & Βρυξέλλες) παίρνοντας μαζί του την αντιδήμαρχο κ. Έλλη Καββαδά, μία ερμηνεία μόνο έχει:

Ρίχνεται στην μάχη «μέχρις εσχάτων» στην προσπάθεια να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές για να είναι εκείνος που θα διαχειριστεί την διανομή της «πίττας» σε ιδιώτες επενδυτές(εγχώριους και ως επί των πλείστων αλλότριους), με συμμάχους αιρετούς μέσα στην ίδια περιφέρεια και απευθείας πια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δημότες μπορούν να περιμένουν, άλλωστε υπάρχουν ακόμα κάποιοι που τον υποστηρίζουν κι αφού τυγχάνει να είναι και «αριστεροί», δεν ανησυχεί.

Το ζήτημα μας όμως δεν είναι τι κάνει ο δήμαρχος, το ζήτημα είναι τι θα αποφασίσει το Μεγανήσι και ο κόσμος του ότι τελικά θα γίνει…

Γιώργος Γαβρίλης

Πρώην υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δήμου Μεγανησίου