Ανοικτή επιστολή Δημάρχου Μεγανησίου για τον Άι-Γιάννη

letter

Ανοιχτή επιστολή στον κο Κονιδάρη Νίκο

Από τον Δήμαρχο Μεγανησίου κο Ευστάθιο Ζαβιτσάνο.

Κύριε Κονιδάρη,

Σχετικά με το άρθρο σας, που αφορά τον Άη – Γιάννη, και για πληρέστερη ενημέρωση, θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής.

Η εκκλησία ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία του κου Ανδρέα Πολίτη και της οικογένειας του. Και είναι αλήθεια, ότι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, από αρχαιολογίες, Μητρόπολη και λοιπούς παράγοντες. Οι ενορίτες του Σπαρτοχωρίου τα ενθυμούνται. Μέχρι και συλλογή υπογραφών είχαμε! Δεν μπορώ να κρίνω τις ενστάσεις τους, όμως διαφωνούσα με το κλίμα αμφισβήτησης και καχυποψίας, και ήμουν από τους λίγους που υποστήριξα την πρωτοβουλία αυτή και μεταγενέστερα με την θεσμική ιδιότητα του Δημάρχου.

 Συγκυριακά, οι άνθρωποι που δούλεψαν στην εκκλησία του Άη – Γιάννη, τυχαίνει να είναι και δικοί μου γνωστοί, έχω συνεργαστεί μαζί τους σε άλλο χώρο, γνωρίζω την αξία τους και τις ευαισθησίες τους, γι’ αυτό και απορρίπτω με απόλυτο τρόπο, κάθε κακόβουλο σχόλιο εκείνης της περιόδου.

            Δεν πρέπει όμως να απαξιώνουμε και την προσπάθεια του τότε ενοριακού συμβουλίου του Αγίου Γεωργίου, πρωτοστατούντος τότε του μακαρίτη κου Τάκη Ζαβιτσάνου (Παράσχου), το οποίο για το λόγο αυτό δανειοδοτήθηκε με το ποσό των 16.000€, ποσό που πληρώνεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα.    

            Μεταγενέστερα, η σημερινή Δημοτική Αρχή ανέθεσε, σε μελετητές με υπόδειξη του κου Ανδρέα Πολίτη,  αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης συνολικά του περιβάλλοντος χώρου, όπως και αρχαιοφυσική έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν τα αρχικά κτίσματα, που εικάζουμε ότι υπάρχουν. Αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να χωροθετηθεί και να ανακηρυχτεί η περιοχή, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

            Δυστυχώς, ο φάκελος αφού  μετακινήθηκε για τρία χρόνια αρκετές φορές στις αρχαιολογικές υπηρεσίες, Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Πάτρας, σήμερα βρίσκεται στην Βυζαντινή αρχαιολογία Ναυπάκτου. Παρότι τους έχω επισκεφθεί δύο φορές, πάντα κάτι συμβαίνει και δεν κατάφερα να τους πείσω να κάνουν, με κόστος του Δήμου, την  αρχαιοφυσική έρευνα, αφού είναι ο μοναδικός φορέας που νομιμοποιείται να κάνει αυτή την έρευνα.

            Υπάρχει παραβατικότητα στο χώρο; Κατά την άποψή μου υπάρχει. Γι’ αυτό και δεν διστάσαμε να την καταγγείλουμε επώνυμα στις πολεοδομικές αρχές.  Το αποτέλεσμα όμως ξεπερνάει τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες του Δήμου.

            Τέλος κύριε Κονιδάρη,  αντιπαρέρχομαι τα σχόλια σας για την δημοτική αρχή, αφού μάλλον δεν είσθε ενήμερος για το έργο της στο πολιτισμό και βέβαια δεν ήταν αυτός ο λόγος της παρέμβασής μου. Απλά να σας επισημάνω:

Πρώτο, εκτός από τον αξιοσέβαστο κο Μπεκόπουλο, ευτυχώς υπάρχουν κι άλλοι Μεγανησιώτες που με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια έχουν προσφέρει στο τόπο τους, υλικά, πολιτιστικά και με άλλα πρόσφορα μέσα. Κρίμα είναι, αγαπητέ, να τους αγνοείτε και να τους απαξιώνετε μονοκονδυλιά με το, μάλλον βιαστικό, σχόλιό σας.

Δεύτερο, τις εκκλησίες (και ειδικά αυτές που δεν είναι οι κύριες των ενοριών) τις λειτουργούν, όπως γνωρίζουν όλοι, οι ιερωμένοι και τα εκκλησιαστικά συμβούλια και όχι ο Δήμος, οπότε εκείνοι είναι που αποφασίζουν πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν.

και Τρίτο, αυτή η δημοτική αρχή, παρ’ όλες τις αντιξοότητες,  ανέδειξε τη πολιτιστική διάσταση της περιοχής, στα πλαίσια της οποίας αναβίωσε την γιορτή του Αι- Γιαννιού κατ’ επανάληψη, και με τα «λάμπαρδα» και με μουσικές βραδιές και άλλα. Γιατί για μας τους … «ταγούς»,  ο Άη – Γιάννης είναι ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο,  πολιτιστικό και ιστορικό στοιχείο του Μεγανησιού, έτσι το αντιμετωπίζαμε και έτσι το προσεγγίζουμε!

                                                                          Ευστάθιος Ζαβιτσάνος

                                                                           Δήμαρχος Μεγανησίου