«Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν», από την Αρχαιολόγο Ν.Γαλανίδου

book-660

«Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν»: Eνα βιβλίο αρχαιολογίας εξηγεί πώς πρέπει  να μιλάμε στα παιδιά για την ιστορία

Ενα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο βιβλίο που υπόσχεται να φέρει τα παιδιά σε  επαφή με την ιστορία με τρόπο διασκεδαστικό και επιμορφωτικό, εκδόθηκε πρόσφατα  από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο».

Galanidou_Dommasnes_cover
Το βιβλίο «Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν» έχουν επιμεληθεί η  αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης  Νένα Γαλανίδου και η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο του  Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία, Λιβ Χέλγκα Ντομάσνες (Liv Helga  Dommasnes) και αποτελεί μία εμπλουτισμένη εκδοχή της αγγλικής έκδοσης με τίτλο «Telling Children about the Past: An Interdisciplinary Perspective» που  κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2007.

Οπως εξηγεί η κ Γαλανίδου: «Υπάρχουν δύο όψεις στην προσπάθεια αυτή. Η  πρώτη είναι ότι συγκεντρώνει ανθρώπους από διαφορετικές ακαδημαϊκές παραδόσεις  και αντικείμενα: από τις νευροεπιστήμες και την αναπτυξιακή ψυχολογία μέχρι την  αρχαιολογία και τη μουσειολογία, και τους βάζει να συζητήσουν μεταξύ τους και να  καταθέσει ο καθένας την εμπειρία και τα κεκτημένα του επιστημονικού του πεδίου, έτσι ώστε να αποδοθούν σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο ‘πώς τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το παρελθόν σε διάφορα μέρη του κόσμου και  πώς το προσλαμβάνουν και το εσωτερικεύουν’. Η άλλη όψη ανοίγει την αυλαία για τη  δημόσια αρχαιολογία, προσφέροντας ένα εκδοτικό φόρουμ συζήτησης και  επεξεργασίας, καθώς ήθελα να επικαιροποιήσω αυτό που έκανα πριν από 5 χρόνια  στην αγγλική γλώσσα»,

Οπως εξηγεί η κ. Γαλανίδου: «Το ζητούμενο σήμερα είναι η προσέγγιση του  μεγάλου κοινού από την αρχαιολογική κοινότητα, μιας και η παιδεία και η αγάπη  των πολλών για τα μνημεία και τις αρχαιότητες είναι προαπαιτούμενα για την  προστασία τους. Δεν αρκούν τα κανονιστικά κείμενα, οι απαγορεύσεις, ούτε οι  λιγοστοί ηρωικοί αρχαιολόγοι μας, το ξεχωριστό αυτό σώμα του Δημοσίου που πρέπει  να ενισχυθεί με περισσότερους επιστήμονες, για να προστατευθεί ο μνημειακός  πλούτος της Ελλάδας και να λειτουργήσει ως μοχλός πολιτισμού και  ανάπτυξης».

Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/node/112982#ixzz2Xt9sVsBe

Screen-shot-2011-11-12-at-11_35_38-PM

Να υπενθυμίσουμε ότι η κα Νένα Γαλανίδου είναι η επικεφαλής Αρχαιολόγος που πραγματοποίησε τις έρευνες στο Μεγανήσι. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτήν την περίοδο βρίσκεται στην Πάλαιρο, όπου και μελετούνται τα ευρήματα, ενώ θα επισκεφτεί ξανά το Μεγανήσι ως ερευνήτρια, προς το τέλος του καλοκαιριού.