Ανακοίνωση – απάντηση Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας για τα υδατοδρόμια

verykios3

Ανακοίνωση – απάντηση Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας για τα υδατοδρόμια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Είναι πάγια τακτική μου να μην απαντώ σε δηλώσεις έστω και αν έχουν έμμεσα προσβλητικό χαρακτήρα.

Επειδή όμως το σήριαλ «Υδατοδρόμια» συνεχίζεται, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Η σύσκεψη για τα υδατοδρόμια έγινε με εκπροσώπους φορέων διαχείρισης που έχουν «άμεσα» θεσμικό ρόλο.

Ο θεσμικός ρόλος των ΟΤΑ Α΄ βαθμού έρχεται είτε μέσα από το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο (αν υφίσταται) είτε μέσα από σύννομες ενέργειες για την δημιουργία φορέα διαχείρισης.

Η απόφαση ήταν «όχι σε ιδιωτικούς φορείς οι άδειες των υδατοδρομίων αλλά μόνο σε ΟΛΚΕ Κρατικά Λιμενικά Ταμεία σε Δήμους ή Περιφέρειες. Αυτό για λόγους πρακτικούς αλλά και για να μην δημιουργηθούν ιδιωτικά μονοπώλια.

Για τον Κάλαμο και το Μεγανήσι επειδή έχουν «ορφανά» λιμάνια και επειδή πρέπει να γίνουν προπαρασκευαστικές ενέργειες (από επιλογή χώρων μέχρι σύσταση φορέων διαχείρισης κτλ.) συμφωνήθηκε να προχωρήσει παράλληλη ανεξάρτητη διαδικασία από αυτήν των κυρίως υδατοδρομίων (που είχαν λειτουργήσει ξανά άλλωστε στις έδρες Νομών).

Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συνάντηση με τους εκπροσώπους των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου.

Θεωρούμε άλλωστε αναγκαία την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε Μεγανήσι – Κάλαμο κυρίως για λόγους κοινωνικούς – ιατρικούς και όχι τόσο για οικονομικούς.

Το Μεγανήσι ποτέ δεν έμεινε έξω από το σχεδιασμό της Περιφέρειας. Ότι ζητάει το παίρνει σε περίοδο βέβαια που οι ΚΑΠ της Περιφέρειας είναι μηδενικοί, τελευταίο παράδειγμα η ένταξη για την εγκατάσταση Ασύρματου Δικτύου WiFi, πάγιο αίτημα των Μεγανησιωτών.

Τέλος αν ο κύριος Δήμαρχος ξέρει κάτι για «ενδιάμεσους» σε συμφέροντα ιδιωτών όπως αναφέρει στην δήλωσή του τον προκαλώ σε δημόσιο διάλογο να τους αποκαλύψει και να μην λασπολογεί.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ