14η συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, τα σημαντικότερα στιγμιότυπα

Digital StillCamera

14η συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Το Σάββατο 28/9 διεξήχθη η 14η συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Μεγανησίου. Σταχυολογούμε τα σημαντικότερα, κατά την άποψή μας,  σημεία.

 

Ενημέρωση Δημάρχου:

Αρχικά ο κος Δήμαρχος μίλησε για το θέμα του 4ου δασκάλου. Στο Υπουργείο επισήμως το Δημοτικό Σχολείο είναι 4/θέσιο, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες 7 θέσεων στην Περιφέρειά μας. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Α’Βάθμιας στην Κέρκυρα δεσμεύτηκε ότι η κάλυψη των θέσεων σε Κάλαμο (που είναι χωρίς δάσκαλο) και του Μεγανησίου είναι σε άμεση προτεραιότητα.

 

Η μία θέση αγροτικού ιατρού καλύφθηκε ήδη από γυναίκα ιατρό, που θα παρουσιαστεί αμέσως μετά την μηνιαία εκπαίδευση της στο ΓΝ Λευκάδας (έχει ξεκινήσει) δηλαδή κάπου στις 20 Οκτώβρη. Η άλλη θέση είχε καταληφθεί από τον Ιούλιο από άντρα αγροτικό, ο οποίος όμως τελικά δήλωσε παραίτηση και γι’ αυτό σημειώθηκε η γνωστή καθυστέρηση. Η θέση έχει επαναπροκηρυχθεί για 4η φορά.

 

Ενημέρωση έγινε επίσης και για την δραματική κατάσταση των οικονομικών των Δήμων, αφού τους έχει σταλεί τελεσίγραφο να προϋπολογίσουν για το 2014 έτι περαιτέρω μειώσεις: 1,6% στους ΚΑΠ και 52% (!) στην ΣΑΤΑ σε σχέση με το 2013, κάτι που θα σημαίνει πρακτικά Δήμους χωρίς δυνατότητα εκτέλεσης Τεχνικού Προγράμματος.

 

Ενημέρωση επίσης υπήρξε και για την πρόοδο στο θέμα του Περιφερειακού του Κατωμερίου, καθώς και για το οικόπεδο που παραχωρήθηκε στον Δήμο από την οικογένεια Χρυσούλας Κονιδάρη για δημιουργία νεκροταφείου (πίσω από την Παναγία).

Το Σώμα κατόπιν πρότασης του Δημάρχου ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την δολοφονία του Π.Φύσσα και την θέση του για τις εγκληματικές δράσεις της Χ.Α. Το ψήφισμα θα το αναρτήσουμε ξεχωριστά.    

 

Ημερήσια Διάταξη:

Ένα από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα Δημοτικά τέλη, τα οποία όπως εισηγήθηκε ο Δήμαρχος και ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ θα παραμείνουν παγωμένα παρά τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου, καθώς η Οικονομική Επιτροπή αλλά και το Σώμα έκριναν σκόπιμο να μην επιβαρύνουν τους δημότες τους σε περίοδο όπως αυτή που διάγουμε. Να σημειωθεί ότι παρότι τα δημοτικά τέλη στο Μεγανήσι δεν είναι καθόλου υψηλά, παραμένουν αμετάβλητα τα τελευταία 6-7 χρόνια, κάτι που συμβαίνει σε ελάχιστους Δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Στο θέμα της τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος έγινε μια οικονομική ενημέρωση σε πραγματικά μεγέθη και προτάθηκαν κάποιες αλλαγές (μικροέργα κυρίως, όπως στις παιδικές χαρές, αποκαταστάσεις οδικού δικτύου και δικτύου ύδρευσης κτλ) ώστε να απορροφηθεί το εναπομένον ποσό (κάπου 50.000 ευρώ) του Τ.Π.

 

Ενημέρωση έγινε και για το θέμα του ΣΧΟΟΑΠ και της Πολεοδόμησης, όπου ο Δήμαρχος παρουσίασε το που βρίσκεται το θέμα και λέγοντας ότι παρά την πρόοδο (αποτύπωση υπόβαθρου) η τελική απόφαση για το ΣΧΟΟΑΠ δεν αφορά απλά ένα Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά είναι υπόθεση όλων των Μεγανησιωτών (ενδεχομένως και με δημοψήφισμα), και ότι πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της επόμενης Δημοτικής Αρχής. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχει ζητήσει από Μεγανησιώτες (και όχι μόνο) Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες κτλ την άποψη και τις προτάσεις τους, ώστε να ανοίξει μια σοβαρή κουβέντα για τις κατευθύνσεις που θα πρέπει αυτό να δώσει.

 

Ζωηρή συζήτηση έγινε και πάνω στο ενδεχόμενο αγοράς του παλιού ελαιοτριβείου Βρεττού στο Σπαρτοχώρι, ώστε να ενοποιηθεί με την σχεδιαζόμενη πλατεία. Η τιμή που αρχικά προτάθηκε από τους ιδιοκτήτες ήταν απαγορευτική για τον Δήμο, ωστόσο με ένα ποσό της τάξης των 90-100.000 ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί κάποιο σημείο σύγκλισης. Δεδομένου όμως ότι ο Δήμος, σε περίπτωση συμφωνίας,  δεν θα έχει αυτό το ποσόν προτάθηκε από τον Δήμαρχο το ενδεχόμενο λήψης αντίστοιχου δανείου, εάν και εφόσον το ΔΣ συμφωνεί. Υπήρξαν επιφυλλάξεις και αντιρρήσεις, κυρίως από την μεριά της αντιπολίτευσης (κος Γ.Αργύρης, κος Θ.Κονιδάρης) με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ο επόμενος Δήμος με χρέος, έστω και αν αυτό είναι μικρό και διαχειρίσιμο.

 

Σοβαρό θέμα ήταν και το 14ο που αφορούσε στην μεταβίβαση δημοτικού ακινήτου στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, ώστε να κατασκευαστεί το νέο ελαιοτριβείο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου ανοίγει μέσα στον Οκτώβρη το μέτρο 1.1.3 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις και στο οποίο μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί (με ποσό χρηματοδότησης 50-60%) το υπό κατασκευή ελαιοτριβείο και η γραμμή παραγωγής. Εξέφρασε την βούληση της Δημοτικής Αρχής να στηρίξει και οικονομικά την εν λόγω προσπάθεια, όπως έχει σχεδιαστεί και εξαγγελθεί, και πρότεινε στο σώμα την ψήφιση της παραχώρησης (με όρους βέβαια) του εν λόγω αγροτεμαχίου του Δήμου. Ζωηρή διαφωνία εξέφρασε ο δημ. Σύμβουλος κος Αργύρης λέγοντας ότι οι Συνεταιρισμοί είναι ιδιώτες και δεν πρέπει ο Δήμος να τους πριμοδοτεί, κυρίως επειδή αυτό μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες επαγγελματικές ομάδες. Η επιχειρηματολογία συμβούλων της συμπολίτευσης ωστόσο ήταν ότι το ελαιοτριβείο δεν αφορά μόνο στους συνεταιριζόμενους, αλλά στο σύνολο των Μεγανησιωτών, τόσο γιατί προάγει το κατεξοχήν τοπικό μας προϊόν σε περίοδο κρίσης, όσο και γιατί οι Συνεταιρισμοί από την μεριά τους παραχωρούν σε κοινή χρήση τα υπάρχοντα οικήματα (για πλατεία και μουσείο). Τελικά το θέμα υπερψηφίστηκε: 7 υπέρ, με την ψήφο του κου Θ.Κονιδάρη, 1 κατά (του κου Αργύρη), 2 λευκά (των κ.κ. Πολίτη και Δάγλα).

 

Να σημειωθεί ότι για μια ακόμα φορά ο κόσμος που παρακολούθησε το ΔΣ ήταν λιγοστός…