Το 2014 θα είναι καλύτερη χρονιά για τη Λευκάδα

1388740871

Το 2014 θα είναι καλύτερη χρονιά για τη Λευκάδα

Tου Νίκου Θερμού

Παρά το γεγονός ότι η Λευκάδα λειτουργεί με αυτόματο πιλότο τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, εν τούτοις τα σημάδια για το νέο έτος εμφανίζονται ενθαρρυντικά. Έτσι, σύμφωνα με τα σχέδια των Tour Operators TUI και Thomas Cook, αναμένεται αύξηση της ροής από τη βρετανική αγορά στα δύο εκατ. ετησίως, επενδύσεις, νέα πακέτα και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ένας σημαντικός αριθμός βρετανών επισκεπτών θα κατευθυνθεί στα Ιόνια Νησιά. Ο χθεσινός Independent τοποθετεί την Ελλάδα ως 1η επιλογή ενώ κάνει και ειδική αναφορά στα Ιόνια νησιά.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα EVZ.RO από τη Ρουμανία, με το άρθρο της 29.12.13 «Grecia, destinaţia preferată a românilor în 2013″ τοποθετεί την Ελλάδα 1η στις προτιμήσεις των Ρουμάνων επισκεπτών, ενώ στα 5 δημοφιλέστερα μέρη περιλαμβάνεται και η Λευκάδα! (τα άλλα είναι Θάσος, Χαλκιδική, Όλυμπος & Κέρκυρα)

Το Νορβηγικό μαγκαζίνο Mannlig.no προτείνει τη Λευκάδα ως ένα από τα 5 καλύτερα νησιά στην Ελλάδα και προτρέπει τους αναγνώστες του να μας επισκεφτούν για ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, καταδύσεις καθώς και wind & kite surfing.

Οι φόρμες κρατήσεων μέσω της ιστοσελίδας μας ξεκίνησαν φέτος ήδη πριν τις γιορτές! Αυξημένη, επίσης, είναι η ζήτηση για βιβλία-οδηγούς για τη Λευκάδα, ιδιαίτερα από Ολλανδία και Γερμανία.

Νέες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή τη χρονιά: από Βενετία και πιθανά από Νάπολη με την εταιρεία VOLOTEL, από Βέρνη, με σημαντική αύξηση γερμανόφωνων επισκεπτών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επίσημα ανακοινωθεί θα υπάρξει εφέτος πτήση από Ρωσία για Άκτιο.

Η ανυπαρξία του Δήμου Λευκάδας σε ό,τι αφορά την τουριστική προβολή (δείτε τι γίνεται στη γειτονική Κεφαλονιά) καθώς και η αποδυναμωμένη –λόγω περικοπών– δράση του τμήματος τουρισμού της Περ. Ενότητας Λευκάδας υποκαθίσταται από τη διαρκώς αυξανόμενη παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Τα νέα σημαντικά έργα που θα γίνουν στη Λευκάδα το επόμενο διάστημα αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση του κλίματος έστω και αν κανένα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2014:

  • Διαπλάτυνση του διαύλου
  • Τουριστικό αγκυροβόλιο Βασιλικής
  • Το νέο νοσοκομείο

Αν χορηγηθούν έγκαιρα οι άδειες από τις διάφορες αρχαιολογικές υπηρεσίες, ελπίζουμε ότι ακόμη και φέτος δεν θα ξαναδούμε προσαραγμένα σκάφη στην Αμμόγλωσσα με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες που έχει αυτό για τον θαλάσσιο τουρισμό του νησιού.

Το έργο της διαπλάτυνσης του διαύλου -που άργησε πάρα πολύ- είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Λευκάδα, αλλά και γενικότερα για το Ιόνιο, γιατί δημιουργείται ένας ασφαλής δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο βόρειο και νότιο Ιόνιο. Θα επηρεάσει θετικά στην κίνηση τόσο της Μαρίνας Λευκάδας όσο και των γειτονικών περιοχών, ενώ περιβαλλοντικά θα βοηθήσει στην απρόσκοπτη ανανέωση των νερών του διαύλου.

Ας είμαστε λοιπόν πιο αισιόδοξοι αυτή τη χρονιά και ας φροντίσουμε ο καθένας να κάνει το καλύτερο που μπορεί στον τομέα του.

Φωτογραφία: Fabian Keller