Ανακοίνωση Δήμου Μεγανησίου

ΣΤΑΣΙΜΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερομένους για τη χορήγηση αδειών υπαίθριου στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου από το Δήμο Μεγανησίου για το έτος 2014

Ο Δήμαρχος Μεγανησίου

Έχοντας υπόψη:

1. Τον Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α)άρθρο 94 παρ.6 στοιχείο 30, σύμφωνα µε το οποίο η αρμοδιότητα χορήγησης άδειας άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου περιήλθε στους Δήμους.

2. Τον Ν. 2323/1995 (ΦΕΚ 145 Α) «Υπαίθριο εμπόριο και άλλες διατάξεις» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

3. Το Π.∆. 254/2005 (ΦΕΚ 307 Α) «Ρύθμιση υπαίθριου εμπορίου» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

4. Την αριθ. 170/2013 γνωμοδοτική απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου του Δήμου,

5. Την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Πελοποννήσου Δ. Ελλάδας και Ιονίου µε την οποία καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός χορηγούμενων αδειών για την άσκηση υπαίθριου και στάσιμου εμπορίου για το έτος 2014 στο Δήμο Μεγανησίου.

6. Το ότι, η χορήγηση των αδειών πλανόδιου εμπορίου αποβλέπει αφενός µεν στην εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού, αφετέρου δε στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης ανέργων πολιτών και επιπροσθέτως πολιτών µε ειδικές ανάγκες και χαμηλού εισοδήματος. 

Υπενθυμίζει και καλεί, 

Όσους ενδιαφέρονται να ανανεώσουν ή να αποκτήσουν άδεια υπαίθριου εμπορίου τύπου Β΄ (αφορά την πώληση λοιπών προϊόντων, πλην πρωτογενών προϊόντων γης, αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας) ή στάσιμου, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους – συμπεριλαμβανομένων και κινητών καντινών, να προσέλθουν στο Δήμο μέχρι και 31 Γενάρη 2014, υποβάλλοντας αίτηση συνοδευμένη από τα δικαιολογητικά και αποδεικτικά της ιδιότητάς τους της Α΄ φάσης, που αναφέρονται παρακάτω:

 

1. Αίτηση (Το έντυπο θα διατίθεται από το Δήμο).

2. Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνει ότι «δεν κατέχει άδεια λαϊκής ή δημοτικής αγοράς και δεν συνδέεται µε οποιαδήποτε σχέση µε οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική µε το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητάς του/της». (Το έντυπο θα διατίθεται από το Δήμο).

3. Εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, έτους 2013.

4. Κάρτα ανεργίας.

5. Πιστοποιητικό από αρμόδια υπηρεσία από το οποίο αποδεικνύεται, κατά περίπτωση, ότι ανήκει σε µια από τις κατηγορίες προσώπων του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 9 του άρθρου 1 του ν.3377/2005, ήτοι:

(α) Άτομα µε αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και τυφλοί

(β) πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών, καθώς και γονείς µε τρία τέκνα,

(γ) ανάπηροι και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν. 1370/1944 (ΦΕΚ 82A΄),

(δ) Άτομα µε αναπηρία πάνω από πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον δεν οφείλεται σε πολεμικά  γεγονότα

(ε) Γονείς ανήλικων τέκνων µε ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομα µε νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης

(στ) Ομογενείς  Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες, που προέρχονται από την πρώην Ε.Σ.Σ.∆. και τον Πόντο

(ζ) Έλληνες τσιγγάνοι POM που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των Οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας.

6. Βεβαίωση ότι είναι μόνιμος κάτοικος του Δήμου µας.

7. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

8. Δημοτική  ενημερότητα.

 

Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών της Α΄ φάσης, που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους, το Δημοτικό  Συμβούλιο θα εγκρίνει τους δικαιούχους των αδειών υπαίθριου εμπορίου, (διενεργείται δημόσια κλήρωση αν ο αριθμός των δικαιούχων ξεπερνά τον αριθμό των χορηγηθέντων αδειών),  τα ονόματα  των οποίων θα αναρτηθούν σε σχετικό πίνακα.

Από τη διαδικασία της κλήρωσης εξαιρούνται όσοι είχαν άδεια άσκησης  υπαίθριου εμπορίου και µε αίτησή τους ζητούν ανανέωση, έχοντας την υποχρέωση να υποβάλλουν κάθε χρόνο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, σύμφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 5 και 7 του ΠΔ 254/2005 (ΦΕΚ 307 Α΄).

 

Στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της Β΄ φάσης για την έκδοση της άδειας, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού  Συμβουλίου που είναι:

1. Βεβαίωση της οικείας Δημόσιας  Οικονομικής  Υπηρεσίας (ΔΟΥ) περί υποβολής δήλωσης έναρξης- άσκησης επιτηδεύματος, σύμφωνα µε τους νόμους  4045/ 1960 (47 Α) και 1642/1986(125Α).

2. Πιστοποιητικό του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα για την εγγραφή σ’ αυτόν.

3. Βεβαίωση της αρμόδιας  υγειονομικής υπηρεσίας από την οποία προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος τηρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων – ποτών.

4. Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες του.

5. Την άδεια κυκλοφορίας ως και την άδεια ικανότητας οδηγού του ενδιαφερομένου ή του προσώπου που αναπληρώνει αυτόν για το όχημα που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση της αιτούμενης δραστηριότητας.

6. Βιβλιάριο υγείας θεωρημένο, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων – ποτών.

 

Για την λειτουργία κινητών καντινών, εκτός από τα δικαιολογητικά που αναφέρονται

στην παράγραφο της Β΄ φάσης, απαιτούνται επιπλέον.

 

1. Έκθεση της αρμόδιας  Τουριστικής Αστυνομίας, ότι το αμάξωμα του αυτοκινήτου πληροί τους όρους της τουριστικής εμφάνισης.

2. Άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου από το Δήμο µας ή Μισθωτήριο θεωρημένο από την εφορία προκειμένου για ενοικίαση ιδιωτικού χώρου.

3. Ο ωφέλιμος  χώρος των κινητών καντινών πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε (5) τετραγωνικά μέτρα και να µην υπερβαίνει τα δέκα (10) τετραγωνικά μέτρα.

4. Για την λειτουργία της κινητής καντίνας εφαρμόζονται οι διατάξεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας.

 

Σύμφωνα με την 20265/13-11-2013  απόφαση της Γ. Γ Απ/νης Δ/σης Π.Δ.Ε.& Ιονίου, ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών είναι:

 

ΣΤΑΣΙΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Α) – Δύο (2) θέσεις για καντίνες.

α. Τοπική Κοινότητα Σπαρτοχωρίου στη θέση Σπήλια – Αλμυρά.

β. Τοπική Κοινότητα Κατωμερίου στη θέση Λιμονάρι.

 

Β –Δύο θέσεις για μέσα αναψυχής.

α. Μία στον οικισμό Βαθέως, στη θέση Δελλαπορτέικα

β. Μία στον οικισμό Κατωμερίου, στη θέση λιμάνι Αθερινού.

 

Γ. Τρείς θέσεις για πώληση καλαμποκιού

α. Μία στον οικισμό Βαθέως

β. Μία στον οικισμό Κατωμερίου

γ. Μία στον οικισμό Σπαρτοχωρίου.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί µε την αίτηση, να αναφέρουν και τη θέση στην οποία επιθυμούν να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους.

 

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Δικαίωμα απόκτησης άδειας υπαίθριου εμπορίου έχουν τα φυσικά πρόσωπα που

είναι άνεργα και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Δεν συνδέονται µε οποιαδήποτε σχέση µε οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική µε το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητας.

2.Το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα, δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό μισθωτών και συνταξιούχων, που ισχύει κάθε φορά στην φορολογία εισοδήματος. Η προϋπόθεση του ατομικού εισοδήματος δεν ισχύει για την περίπτωση των γονέων µε τρία (3) τέκνα και των πολυτέκνων, η ιδιότητα των οποίων αποδεικνύεται µε την προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων των αρμοδίων υπηρεσιών ( Δήμων ή του Συλλόγου Πολυτέκνων – Τριτέκνων)

 

ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ

Από τις χορηγούμενες άδειες ικανοποιούνται κατά σειρά προτεραιότητας τα πρόσωπα των κατωτέρω κατηγοριών, εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, είναι άνεργα και έχουν υποβάλλει αίτηση µε τα απαραίτητα δικαιολογητικά:

(α) μέχρι  ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), άτομα µε αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και τυφλοί,

(β) μέχρι ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών, καθώς και γονείς µε τρία τέκνα,

(γ) μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), ανάπηροι και θύματα ειρηνικής περιόδου του Ν. 1370/1944 (ΦΕΚ 82 Α’),

(δ) μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), άτομα µε αναπηρία πάνω από πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον δεν οφείλεται σε πολεμικά γεγονότα,

(ε) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), γονείς ανήλικων τέκνων µε ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομα µε νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης,

(στ) μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), ομογενείς βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες, που προέρχονται από την πρώην Ε.Σ.Σ.∆. και τον Πόντο.

ζ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) Έλληνες τσιγγάνοι POM που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών  τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας.

Οι υπόλοιπες άδειες που απομένουν αδιάθετες αλλά κι αυτές που θα μείνουν  αδιάθετες από τις ειδικές κατηγορίες, χορηγούνται µε κλήρωση, η οποία θα διενεργηθεί μεταξύ των ενδιαφερομένων από το Δημοτικό  Συμβούλιο. Η κλήρωση θα διενεργηθεί δημοσίως.

Για την υποβολή δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους για τη χορήγηση της

οριστικής άδειας ορίζεται προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης της αρμόδιας  υπηρεσίας επί των σχετικών αιτήσεων.

Η παρούσα ανακοίνωση,  να αναρτηθεί στους  πίνακες  ανακοινώσεων του Δήμου και στην ιστοσελίδα του Δήμου Μεγανησίου.

 

Ο Δήμαρχος Μεγανησίου

Ευστάθιος Ζαβιτσάνος

Πηγή: Δήμος Μεγανησίου