Σε 85 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο δολοφόνος του Μαρίνου Ζαμπάτη

Με ποινή φυλάκισης 85 ετών έπεσε η αυλαία της υπόθεσης του θανάτου ενός 25χρονου λιμενοφύλακα από σφαίρες Αλβανού κακοποιού, σε θαλάσσια μάχη στα στενά Κέρκυρας Αλβανίας πριν από 16 χρόνια.
Ο δολοφόνος του Μαρίνου Ζαμπάτη, του λιμενικού από το Μεγανήσι Λευκάδας που έπεσε στο καθήκον το βράδυ της Μ. Παρασκευής του 1997, συνελήφθη στις 29 Νοεμβρίου όταν επιχείρησε να περάσει τα σύνορα στην Κακαβιά για να έρθει στη χώρα μας, πιστεύοντας ότι τόσα χρόνια μετά η υπόθεση θα έχει ξεχαστεί.
Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές είχαν πληροφορίες για την υπόθεση και είχαν ταυτοποιήσει τον 54χρονο  κακοποιό, τον οποίο και συνέλαβαν στο συνοριακό φυλάκιο οδηγώντας τον στην Κέρκυρα για να δικαστεί και να φυλακιστεί.
Το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Κέρκυρας αποφάσισε να τον καταδικάζει συνολικά σε 85 χρόνια για τη δολοφονία του Ζαμπάτη αλλά και άλλες αξιόποινες πράξεις, κλείνοντας έτσι μία υπόθεση που εκτυλίχθηκε σε μία ταραγμένη για τα σύνορα της Κέρκυρας εποχή με τις καθημερινές τότε προσπάθειες ενόπλων λαθρεμπόρων και δουλεμπόρων από τη γειτονική χώρα να περάσουν στην Ελλάδα ναρκωτικά αλλά και μετανάστες.

 

Ποιος ήταν ο Μαρίνος Ζαμπάτης

Ο 25χρονος Λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης υπηρετούσε στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Κέρκυρας. Τις πρωινές ώρες της 27ης Απριλίου 1997, ξημερώματα Μεγάλης Παρασκευής, έπεσε νεκρός σε επιχείρηση καταδίωξης Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών στη θαλάσσια περιοχή όρμου Παγανιά Θεσπρωτίας. Είχε γεννηθεί στην Πρέβεζα στις 28 Μαρτίου 1972 και κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα στις 4 Σεπτεμβρίου 1995 ως δόκιμος λιμενοφύλακας.

Πηγή: CorfuPress