Αρχηγός ΓΕΝ για τις τελευταίες κρίσεις αξιωματικών: «Νόμιζα ότι επρόκειτο για άρθρο της Χουριέτ!»

αρχείο λήψης

Οι αντιδράσεις για την απομάκρυνση από τις ένοπλες δυνάμεις άξιων αξιωματικών, όπως του Μεγανησίωτη Ναύαρχου Σπύρου Κονιδάρη, δεν λένε να κωπάσουν. Ακόμα κι ο Αρχηγός ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης δήλωσε σε συνέντευξη ότι μοιάζουν πιο πολύ με άρθρο της Χουριέτ! Δείτε τα βίντεο και σχετικά άρθρα για το θέμα.

1) Ακρόαση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας φέρεται να είχε ζητήσει ο πρώην πλέον υπαρχηγός Στόλου Σπύρος Κονιδάρης. Ακολουθώντας πιστά την ιεραρχία όπως προβλέπουν οι κανονισμοί ο υπαρχηγός είχε αναφερθεί στους ανωτέρους του, στον Αρχηγό Στόλου δηλαδή.

Οι πληροφορίες για την πρόθεση του αντιναυάρχου Σπύρου Κονιδάρη είχαν διαρεύσει και έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια της τελετής αποχώρησής του από τον Στόλο και το ΠΝ. Και οι περισσότεροι αποδίδουν σ΄ αυτό το “αίτημά” του την απόφαση για την αποστρατεία του που προκάλεσε έκπληξη και αντιδράσεις.

Στην τελευταία ημερήσια διαταγή του ο πρώην υπαρχηγός είχε επισημάνει ότι στην καριέρα του δεν σιώπησε ποτέ. Προφανώς δεν θα το έκανε ούτε τώρα. Η σιωπή που έχει επιβληθεί δια ροπάλου από την στρατιωτική ηγεσία μόνο ζημιά έχει προκαλέσει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η λογική του “όλα πάνε καλά,μην ανησυχείτε” έχει δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα που φοβόμαστε ότι έχει πείσει και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Κι αυτό αν πράγματι συμβαίνει είναι άκρως επικίνδυνο.

Δεν πρέπει και δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι εγκληματικές περικοπές που επιβλήθηκαν χωρίς σχέδιο, χωρίς σκέψη και ακόμη χειρότερα χωρίς την παραμικρή αντίσταση και αντίδραση απ΄ αυτούς που έπρεπε. Όμως ελπίζουμε ότι στην πολιτική ηγεσία έχει μεταφερθεί η πλήρης και αληθινή εικόνα των προβλημάτων και των δυσχερειών που έχουν προκληθεί .Οι οποίες αντιμετωπίζονται μόνο με το φιλότιμο των στελεχών.

Η πρόθεση του αντιναυάρχου Κονιδάρη να ζητήσει ακρόαση από την πολιτική ηγεσία αν ευσταθεί ,δημιουργεί ερωτήματα βέβαια για την μετάδοση της πραγματικής εικόνας. 

Προκύπτει βέβαια κι ένα ακόμη τεράστιο θέμα. Πολύ συχνά όλοι μας “κατηγορούμε” τους στρατιωτικούς ότι μιλάνε μόλις γίνει γνωστή η αποστρατεία τους. Ο αντιναύαρχος Κονιδάρης αποδεικνύει ότι δεν είναι έτσι . Και δεν είναι ο πρώτος. Είχε προηγηθεί ο Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστιδης με την συνέντευξή του στην Real News. Αποστρατεύθηκε. Τώρα ο αντιναύαρχος Κονιδάρης που λέει ότι “ποτέ δεν σιώπησε”. Αποστρατεύθηκε. Ο Α/ΓΕΣ Κώστας Ζιαζιάς αρνήθηκε παρεμβασεις στις κρίσεις. Παραιτήθηκε. Ο Α/ΓΕΣ Κώστας Γκίνης αρνήθηκε να κάνει κρίσεις με “λίστα” . Αποστρατεύθηκε. 

Ο κατάλογος όλο και μεγαλώνει. Από τη μία υπάρχει η θετική πλευρά .Σ΄αυτήν που προστίθενται αξιωματικοί που δεν φοβούνται να πουν την γνώμη τους όχι για να κάνουν πολιτική αλλά για να κάνουν την δουλειά τους όπως αρμόζει σε επαγγελματίες στρατιωτικούς. Από την άλλη υπάρχει και η πλευρά όσων επιμένουν να ξεχνούν ότι οι “πολιτικαντισμοί” δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όσο κι αν φαίνεται ότι επικρατούν οι δεύτεροι είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα η δικαίωση των πρώτων θα είναι μεγαλοπρεπής.

2)Με τον Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολάκη και πιθανόν και με τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο έχει συνάντηση ο πρώην υπαρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Σπύρος Κονιδάρης, που με την ημερήσια διαταγή του στον Ναύσταθμο προκάλεσε σεισμό.

Όπως έγραψε το Onalert, ο αντιναύαρχος Κονιδάρης είχε ζητήσει τηρώντας την ιεραρχία ακρόαση υπουργού, κάτι που οι ανώτεροί του στον Στόλο δεν είχαν εγκρίνει. Μετά τα όσα σημαντικά και ανησυχητικά είπε στην τελευταία του ημερήσια διαταγή φαίνεται ότι το αίτημά του ικανοποιείται έστω και εκ των υστέρων. Ο Αβραμόπουλος θέλει να ακούει απόψεις και η περίπτωση Κονιδάρη δεν μπορούσε παρά να τον κινητοποιήσει. Ο ΥΕΘΑ είχε πάρει και τα μηνύματα ενόχλησης του πρώην Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη τον οποίο εκτιμά ιδιαίτερα. 

Ο αντιναύαρχος Κονιδάρης πέρασε από το γραφείο του Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολάκη,με τον οποίο η σχέση του δεν έχει διαταραχθεί παρά την απόφαση αποστρατείας του. 

Στις 09.20 πέρασε στον υπουργικό διάδρομο . Αν θα συναντάται με τον ίδιο τον ΥΕΘΑ ή κάποιο στενό του συνεργάτη για να του πει όσα πιστεύει ότι πρέπει να ειπωθούν, θα διευκρινιστεί σύντομα.

Το βέβαιο είναι ότι ο κ.Κονιδάρης έχει να πει πολύ σημαντικά πράγματα , τα οποία δεν είναι μυστικά στον Στόλο αλλά αντιμετωπίζονται ως ταμπού για τα οποία κανείς δεν πρέπει να μιλά και κανείς δεν πρέπει να γράφει. Αυτές οι απόψεις όπως απέδειξε η ίδια η ζωή προκάλεσαν τελικά πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στις ΕΔ και στο ΠΝ. Η “προστασία” μέσω της σιωπής λειτούργησε τα τελευταία χρόνια καταστροφικά.

3)Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Αβραμόπουλου – Κονιδάρη και ποιοι θορυβήθηκαν από το ραντεβού

Η είσοδος του πρώην υπαρχηγού Στόλου αντιναύαρχου Σπύρου Κονιδάρη στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι βέβαιο ότι προκάλεσε εκτός από εντύπωση και θορύβησε όσους έχουν την άποψη ότι «τα προβλήματα θα πρέπει να μπαινουν κάτω από το χαλί».

Ο κ.Κονιδάρης όπως είχε γράψει το Onalert είχε προσπαθήσει πριν αποστρατευθεί να “χτυπήσει καμπανάκια” και να επισημάνει τα πραγματικά προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι περικοπές και η οικονομική κρίση. Αυτή του η στάση φαίνεται ότι οδήγησε κάποιους από τους ανωτέρους του να τον χαρακτηρίσουν “μη συνεργάσιμο”! Και να προωθήσουν προς την ηγεσία του ΠΝ την άποψη της αποστρατείας του. 

Υπάρχει πλήθος περιστατικών τους τελευταίους μήνες που επιβεβαιώνει τα όσα υποστήριζε ο πρώην υπαρχηγός Στόλου. Δεν χρειάζεται να γίνει ειδική αναφορά. Έτσι κι αλλιώς η χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής ΄Αμυνας είναι βέβαιο ότι ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να “μεταδοθεί” η ορθή εικόνα προς τον πολιτικό προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι εντυπώσεις που άφησε η παρουσία του κ. Κονιδάρη στο υπουργικό γραφείο ήταν άριστες. Απόλυτα “συγκροτημένος και θεσμικός” ο κ.Κονιδάρης δεν ασχολήθηκε με την αποστρατεία του για την οποία είπε ότι πλήρως αποδέχεται ,αλλά με τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Στόλος και τα οποία αναζητούν κάθε μέρα επιτακτικά λύσεις.

Η κίνηση του Αβραμόπουλου να δεχτεί στο γραφείο του τον αντιναύαρχο Κονιδάρη είναι απολύτως θετική και στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι έτοιμος να ακούσει τα πάντα ,απ΄ όλους και κυρίως την απόλυτη αλήθεια . Το μήνυμα θα πρέπει να έχει φθάσει στους αποδέκτες που πρέπει εντός ΥΠΕΘΑ και Γενικών Επιτελείων αλλά και εκτός.

Ο κ.Κονιδάρης πριν παρουσιαστεί στον ΥΕΘΑ είχε συνάντηση με τον Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολάκη. Το κλίμα ήταν πολύ καλό.

(Πηγή: OnAlert)