«Να δεσμευτούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι για συνεργασία και εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής»

Του Λευτέρη Π. Κατωπόδη
Τα προβλήματα κάθε Δήμου, μικρού ή μεγάλου, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν με την οικονομική κρίση, που προκάλεσαν όλα τα κόμματα, με την κύρια ευθύνη να την έχουν  αυτά που σήμερα κυβερνούν, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με τις προεκλογικές διακηρύξεις και υποσχέσεις κάθε συνδυασμού, οι οποίες γίνονται απλά και μόνο με στόχο την αλίευση ψήφων, θεμιτή βεβαίως στόχευση.
Ο κάθε Δήμαρχος δεν κρίνεται από τους οραματισμούς του για τον τόπο του, αλλά από το έργο που επιτυγχάνει κατά την διάρκεια της θητείας του.
Όμως για να επιτύχει στο έργο που οραματίζεται, δεν αρκεί μόνο η αγάπη για τον τόπο του ούτε ακόμη και η οποιαδήποτε δραστηριότητά του.
Απαιτείται οπωσδήποτε, ιδίως στους μικρούς Δήμους όπως το Μεγανήσι, να υπάρχει και μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, η οποία θα ασκεί εποικοδομητική κριτική και θα καταθέτει προτάσεις που συμβάλουν στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην δημιουργία και δεν θα αρκείται μόνο στην αρνητική κριτική και  στην άρνηση των πάντων…
Για να γίνει όμως αυτό πράξη, είναι απαραίτητο να υπάρξει στο νέο δημοτικό συμβούλιο, που θα προκύψει από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές ,η στοιχειώδης συνεργασία και συνεννόηση  συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, τουλάχιστον στα κρίσιμα θέματα και προβλήματα που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία και να αποτελέσει παρελθόν η μόνιμη εγωιστική αντιδικία και ο στείρος αρνητισμός, που διαχρονικά παρακολουθούμε στα Δημοτικά συμβούλια.
Διότι υποτίθεται και θα πρέπει να γίνει αποδεκτό, ότι όσοι εκτίθενται στα ψηφοδέλτια και τελικά εκλέγονται, αγαπούν το ίδιο τον τόπο τους και ενδιαφέρονται επίσης το ίδιο για τα αυτοδιοικητικά πράγματα του νησιού.

Γι΄αυτό οι υποψήφιοι Δήμαρχοι θα πρέπει από τώρα ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ότι θα επιδιώξουν και θα κάνουν πράξη στο μέγιστο δυνατόν,  τη συνεργασία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης πάνω στα βασικά και κρίσιμα τουλάχιστον θέματα, χωρίς στείρες αντιπαλότητες και προσωπικές αναφορές, που συνήθως δηλητιριάζουν την κοινωνική συνοχή, απαραίτητη για την προκοπή κάθε κοινωνίας.

Λευτέρης Π. Κατωπόδης