Συνέντευξη του Δήμαρχου Μεγανησίου κ.Στάθη Ζαβιτσάνου στο MeganisiNews

1)      Κύριε Ζαβιτσάνε, Χριστός Ανέστη και Χρόνια σας πολλά! Σας ευχαριστούμε για την ευγενή παραχώρηση μέρους του πολύτιμου χρόνου σας.

Υποχρέωση μου, αφού η ανίχνευση των αυτοδιοικητικών θέσεων,  κάθε υποψηφίου Δημάρχου, είναι συστατικό στοιχείο μιας προεκλογικής περιόδου.

2)      Με αφορμή την εισαγωγής μας κι αναγνωρίζοντας ότι υπήρξατε από τους πρωτεργάτες της ιδρύσεως του δήμου Μεγανησίου, θα θέλαμε  να σας ρωτήσουμε, πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από εκείνον τον αρχικό σχεδιασμό και το  «όραμα» για το οποίο δημιουργήθηκε συναινετικά κι από τους πρώτους δήμους της χώρας που προέκυψαν από συνενώσεις κοινοτήτων πριν τον «Καποδίστρια», ο δήμος Μεγανησίου;

Ο σπόρος της εθελοντικής συνένωσης του 1990, καλλιεργήθηκε στον Σύνδεσμο των απανταχού Μεγανησιωτών, του οποίου ήμουνα ιδρυτικό μέλος. Μεγάλα ζητήματα όπως, η συγκοινωνία, το γυμνάσιο, η ύδρευση, το Περιφερειακό Ιατρείο, οι ιχθυοκαλλιέργειες κ.α, συνέβαλαν να γίνει κατανοητή από όλους η ανάγκη της κοινής διεκδίκησης στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδιασμού για το Νησί μας αλλά και το ξεπέρασμα των τοπικιστικών προβλημάτων.  Πιστεύω απόλυτα, ότι η πρωτοβουλία αυτή της συνένωσης, μας έφερε αρκετά βήματα μπροστά από άλλες περιοχές της Λευκάδας. Πολλοί στόχοι επιτεύχθηκαν! Οι εποχές όμως αλλάζουν, όπως και οι ανάγκες, παρότι κάποια πράγματα παραμένουν επίκαιρα.

3)      Από τα 24 χρόνια ύπαρξης του δήμου Μεγανησίου, σχεδόν τα μισά (11) τα διανύουμε επί δικής σας δημαρχίας. Για ποιό λόγο θεωρείτε ότι οι δημότες σας θα πρέπει να σας εμπιστευθούν και για τα επόμενα πέντε χρόνια;

Δεν υπήρξαν 11 συνεχόμενα χρόνια…. Η πρώτη μου θητεία 1991-1994, είχε την δική της ιδιομορφία. Δύσκολη περίοδος, με δυσπιστία, έλλειψη θεσμικού πλαισίου και πολλά τοπικιστικά προβλήματα. Ξεκινήσαμε με το να ρωτήσουμε, πως θα φτιάξουμε τη σφραγίδα του Δήμου! Επίσης, από ότι θυμάμαι, τα δύο πρώτα χρόνια αγωνιζόμαστε κυρίως απέναντι στις ιχθυοκαλλιέργειες, τις αγωγές και τις εγκλίσεις των διάφορων επενδυτών. Συνολικά όμως, πιστεύω ότι πετύχαμε ένα συνολικό σχεδιασμό για το Μεγανήσι, φέραμε τις τοπικές κοινωνίες πολύ πιο κοντά με την ενοποίηση των σχολείων, την τοπική συγκοινωνία  και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σημαντικές πιστώσεις. Πράγματα που δεν ήταν αυτονόητα εκείνη την εποχή, για όσους θυμούνται!  Και βέβαια πολλά από τα έργα που πραγματοποιήθηκαν τα μεταγενέστερα χρόνια, εδράζονται εκεί.

Αλλά και συνολικά να τα δούμε αυτά τα χρόνια, έχω μια καταγεγραμμένη πορεία, δράσης, προσφοράς  και έργου. Με τα λάθη της αν θέλετε αλλά με σταθερές αρχές και αξίες. Και εδώ πάνω έχω δομήσει μια ισχυρή σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τη κοινωνία του Μεγανησιού.

Κύριε Δήμαρχε επειδή βαδίζουμε προς εκλογές και για να βοηθήσουμε τους ψηφοφόρους να πάρουν τις τελικές αποφάσεις θα θέλαμε να εξειδικεύσουμε λίγο τις ερωτήσεις σε θέματα που απασχόλησαν κι απασχολούν  το νησί μας το τελευταίο διάστημα, αρχίζοντας  από  θέματα που σας ασκήθηκε έντονη κριτική από δημότες σας αλλά κι από το site  μας:

4)      Το ζήτημα της διαχείρισης των  Στερεών Αποβλήτων (Σκουπιδιών). Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχετε κλείσει επισήμως τον χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων, μιλήσατε για την δημιουργία σταθερών ΣΜΑ, στην συνέχεια αποφασίσατε κινητούς ΣΜΑ και σήμερα θα θέλατε να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε και πότε υπολογίζεται ότι θα υπάρξει οριστική λύση;

Έχουμε δώσει οριστική λύση! Η συζήτηση και η επανατοποθέτηση σε διάφορα θέματα, δηλώνει ότι είμαστε καλοπροαίρετοι και ακούμε. Σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα. Τον προηγούμενο μήνα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Λευκάδας, αποδέχθηκε την πίστωση των 955.000€ και προχωράει μέσα από την Οικονομική του Επιτροπή, στην έγκριση της διακήρυξης και την δημοπράτηση του έργου. Ο χώρος του ΧΥΤΑ αποκαθίσταται στο αρχικό ανάγλυφο του εδάφους και εμείς προμηθευόμαστε τον απαραίτητο εξοπλισμό για μεταφόρτωση μεταφορά. Μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, έχουμε συνάψει σύμβαση με τον Δήμο Λευκάδας να υποδέχεται τα δικά μας απορρίμματα. Σήμερα έχουμε πετύχει από κοινού ένα κεντρικό σχεδιασμό με τον Δήμο Λευκάδας, ώστε να μην επωμιζόμαστε το κόστος μεταφοράς στο ΧΥΤΥ της Παλαίρου, αλλά να οδηγούμαστε στον βόρειο ΣΜΑ της Λευκάδας. Θεωρώ λοιπόν ότι τέτοια εποχή του χρόνου, θα έχουμε ολοκληρώσει την αποκατάσταση του δικού μας ΧΥΤΑ και μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφόρτωσης – μεταφοράς θα έχουμε δώσει οριστική λύση στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων και βέβαια των ανακυκλώσιμων.

5)      Κάτι ανάλογο συνέβη με την διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Εγκαταλείψατε ώριμη μελέτη έτοιμη προς ένταξη για την θέση «Σχίζα» από το 2007, εξαγγείλατε θέση βιολογικού στο Κατωμέρι, όπου δημιουργήσατε «ρήγμα» στις σχέσεις σας με την κοινωνία, αλλάξατε θέση για το «Λαγκάδι της Μάρως», όπου όμως ακόμα δεν έχετε βρει οικόπεδο. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία του και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ;

Δεν ήταν μια ώριμη μελέτη! Ήταν μια μελέτη που είχε εκπονηθεί πριν 12 χρόνια. Και ένας φάκελος, από τον οποίο έλειπαν σημαντικές αδειοδοτήσεις. Δεν υπήρχε μελέτη της μονάδας επεξεργασίας και απλά προβλέπονταν η διαδικασία  με την πρόταση μελέτη – κατασκευή.  Τα δεδομένα με την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων όμως σήμερα έχουν αλλάξει. Έπρεπε λοιπόν να δούμε το κόστος λειτουργίας και μεταφοράς των λυμάτων σε ένα μεγάλο υψόμετρο όπως ήταν η «Σκίζα», κάτι που θα επιβάρυνε τους δημότες μας και βέβαια τις νέες τεχνολογίες, που σήμερα το τελικό προϊόν δεν πηγαίνει στην θάλασσα, όπως προβλέπονταν αλλά πηγαίνει για άρδευση. Υπήρχε επίσης θέμα με την χωροθέτηση της μονάδας. Αυτά όλα έπρεπε να τα δούμε και να τα συζητήσουμε. Παρότι στις εκλογές του 2010, κατεβήκαμε με συγκεκριμένη πρόταση, δεν διστάσαμε να ανοίξουμε και πάλι το θέμα μετά, χωρίς εγωισμούς και με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Τα θέματα γενικότερα των χωροθετήσεων είναι δύσκολα θέματα και απαιτείται ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.   Μετά από πολλές συζητήσεις και προβληματισμούς, νομίζω ότι η θέση στο «λαγκάδι της Μάρως» έχει την ευρύτερη αποδοχή. Εμείς ξεκινάμε με αυτό και προχωράμε. Δεν γυρίζουμε πλέον πίσω, όπως προτείνει ο κος Δάγλας. Για το οικόπεδο, αφού έχει χωροθετηθεί η περιοχή, θα προκηρύξουμε την αγορά του, όταν πάρει προέγκριση ένταξης το έργο, ώστε να πληρωθεί από το πρόγραμμα. Έτσι ή αλλιώς, ο Δήμος δεν είχε τα τελευταία τρία χρόνια την δυνατότητα αγοράς από ιδίους πόρους.

6)      Το Μεγανήσι κύριε Δήμαρχε δεν διαθέτει ακόμα ΣΧΟΟΑΠ. Ποιός ευθύνεται, σε ποιό στάδιο βρίσκεται, πότε θα ολοκληρωθεί;

Το ΣΧΟΟΑΠ, δεν είναι κάτι που το συναντάς εύκολα στην χώρα! Από όσους Δήμους το έχουν ξεκινήσει, μόνο το 5% κατάφεραν να το ολοκληρώσουν. Και αυτό γιατί είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Λίγοι το κατανοούν. Εμείς το θεωρούμε βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για το Νησί μας, γι’ αυτό και το ξεκινήσαμε. Δίνει κατευθύνσεις και θεσμοθετεί κανόνες. Κατά την άποψή μου, βασική προϋπόθεση να προχωρήσει το ΣΧΟΟΑΠ, είναι να συμφωνήσουμε στο αναπτυξιακό μας μοντέλο. Εμείς προτείνουμε ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό μοντέλο, όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα μας. Αν πείσουμε την κοινωνία μας, μπορούμε να προχωρήσουμε! Τώρα είμαστε στην φάση Β, που πρέπει να εξειδικεύσουμε τις κατευθύνσεις και τους κανόνες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμα και ομόφωνη. Απαιτεί μια πολύ μεγάλη κουβέντα μέσα στην κοινωνία, με ηρεμία, χωρίς εντάσεις, πολώσεις και λαϊκισμούς. Εμείς θα την ανοίξουμε αυτή την κουβέντα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, αν έχουμε την ευθύνη της δημοτικής αρχής. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης, θα καθορίσει και την ολοκλήρωσή του.

7)      Ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως εξελίσσεται, είναι το ζήτημα της επάρκειας του νερού στο Μεγανήσι. Σχεδόν πρόσφατα είχαμε μάλιστα και μια «ανανέωση» στην προγραμματική συμφωνία με τον δήμο Λευκάδας για δωρεάν παραχώρηση νερού στο Μεγανήσι από την Βαυκερή για μια πενταετία, με τον δήμο Λευκάδας. Ήδη η κάλυψη των αναγκών του νησιού βρίσκονται σε οριακό επίπεδο και αιτήματα για νέες συνδέσεις με το δίκτυο από επιχειρηματίες καταφθάνουν από επενδυτές στο γραφείο σας, με δεδομένη  την σχεδόν ανύπαρκτη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών. Πώς σκέπτεστε ν’ αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Έχουμε ολοκληρωμένο το φάκελο, με όλες τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις για το έργο της ύδρευσης. Με αυτό, αυξάνουμε τις διατομές των εξωτερικών αγωγών, αλλάζουμε και σφραγίζουμε τα εσωτερικά δίκτυα των οικισμών Κατωμερίου και Σπαρτοχωρίου, δημιουργούμε νέες δεξαμενές και νέα γεώτρηση ιδιοκτησίας μας. Με το έργο αυτό εξασφαλίζουμε απόλυτα την επάρκεια στις ανάγκες του Νησιού μας. Παράλληλα και εφεδρικά, έχουμε κάνει πρόταση σε ειδικό πρόγραμμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σημαντικές πιθανότητες έγκρισης για μονάδα αφαλάτωσης. Να επισημάνω ότι τα έργα της ύδρευσης και των βιολογικών, είναι στις προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ. Πρέπει ακόμα να πω, όπως έχω δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου που αναφέρθηκα, πρώτα εξασφαλίζονται οι ανάγκες των οικισμών μας και μετά εξετάζεται η ανταπόκρισή μας, σε οποιοδήποτε επενδυτή.

8)      Υπάρχει σκέψη από εσάς για ιδιωτικοποίηση των δημοτικών σας υπηρεσιών σε νερό, απορρίμματα, βιολογικούς κτλ;

Δεν υπάρχει νομίζω κανένας λόγος! Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να το συζητάμε καν. Αν θέλαμε όμως να κάνουμε, έστω και υποθετικά κάποια συζήτηση, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, στην προστασία των συμφερόντων των δημοτών μας. Οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, ειδικά στο Δήμο Μεγανησίου, ακόμα και αν αυξάνονταν τα τέλη, πάντα θα χρειάζονται την έμμεση επιχορήγηση του Δήμου. Προφανώς λοιπόν, για αυτούς τους λόγους, ακόμα και ιδεολογικά, είναι προς το συμφέρον των δημοτών μας να έχει την διαχείρισή τους ο Δήμος.

9)      Πως  θ’ αντιμετωπίζατε το ενδεχόμενο  της παραχώρησης του δικαιώματος είσπραξης  φορολογικών εσόδων  από τους δημότες σας, από την κεντρική κυβέρνηση αντί της δικαιούμενης κεντρικής χρηματοδότησης, όπως γίνεται σήμερα; Είσαστε υπέρ της λειτουργίας των δήμων ως  φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί;

Ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Δεν υπάρχουν ούτε οι κοινωνικές δομές ούτε οι μηχανισμοί. Με μια άλλη κοινωνική και οικονομική οργάνωση της χώρας και με άλλες δομές του Δήμου, θα μπορούσε ο Δήμος να εισπράττει συνολικά τους φόρους και να αποδίδει ένα ποσοστό στο κεντρικό κράτος. Αντίστροφα από ότι γίνεται σήμερα δηλαδή. Υπάρχουν τέτοια μοντέλα σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Εκεί όμως μιλάμε για μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση…

10)   Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η τοπική κοινωνία ασχολήθηκε με το Τουριστικό Καταφύγιο στο Βαθύ (καταγγελία της σύμβασης κτλ). Θεωρείτε ότι το θέμα έχει κλείσει;

Εγώ υπερασπίζομαι μόνο τα συμφέροντα των δημοτών μου. Γι’ αυτό και στην πολιτική και κοινωνική μου διαδρομή, δεν υπήρξα ποτέ εγωιστής και πάντα είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε καλοπροαίρετη συζήτηση. Να σας θυμίσω όμως, ότι στις  αρχές του 2012 ανταποκρινόμενος σε δέσμευσή μου, δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο προκάλεσα τον οποιονδήποτε έχει συγκεκριμένη πρόταση, που να εξασφαλίζει τα συμφέροντα του Δήμου, να την φέρει και να την συζητήσουμε. Δεν υπήρξε ανταπόκριση. Όμως για να έρθουμε στην ουσία του θέματος. Στο Μεγανήσι αναπτύχθηκε μια έντονη συζήτηση για το τουριστικό καταφύγιο με δύο προσεγγίσεις. Η μία καθαρά πολιτική, που αφορούσε τον τρόπο διαχείρισης και μία άλλη προσέγγιση, που υπέκρυπτε μικροσυμφέροντα, όπως τουλάχιστον ακόμα και με την καλή την έννοια, τα εννοούσαν κάποιοι. Την πρώτη προσέγγιση, παρότι έχω εκφράσει άποψη, μπορώ και τώρα να την συζητήσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά θέματα, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να τα δούμε, όπως για παράδειγμα η τροποποίηση της χωροθέτησης, που γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου, από την οποία εξαρτάται η αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού και άλλα.

11)  Τελευταία οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σάς κατηγορούν για τον χειρισμό του θέματος της ενοικίασης του αναψυκτηρίου στην Ρόκα.  Θεωρείτε ότι οι χειρισμοί σας στο θέμα ήταν οι ενδεδειγμένοι;

Ο Δήμος κινείται πάντα σε ένα δεδομένο θεσμικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Όταν ενοικιάζεις ένα ακίνητο, ακολουθείς μια συγκεκριμένη νόμιμη και τυπική διαδικασία. Διαφορετικά, ελέγχεσαι για παράβαση καθήκοντος. Όσοι υπόσχονται διαφορετικά, μάλλον εκμεταλλεύονται αυτούς που δεν γνωρίζουν. Για το αναψυκτήριο στη «Ρόκα» πραγματοποιήσαμε 4 δημοπρασίες, από τις οποίες οι τρείς ήταν άγονες ή δεν ήρθε κανείς.  Προφανώς, όπως έδειξε η συνέχεια, δεν μας έτυχε και ο καλύτερος ανάδοχος. Αλλά εδώ δεν βλέπω κάποια ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε διαφορετικά; Ίσως, αν η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας ήταν χαμηλότερη. Να πούμε όμως, ότι αυτό δεν το επισήμανε κανένας και κάποιοι που «έταζαν» διάφορα κάτω από το τραπέζι, ήταν αυτοί που μας έκαναν κρητική για την χαμηλή τιμή εκκίνησης!  Και να προσθέσω και κάτι άλλο γενικότερο. Σε μια έννομη κοινωνία δικαίου, όλοι όσοι επενδύουν και αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους νόμους και κανόνες, ανεξάρτητα αν είναι ντόπιος ή «ξένος» όπως επιδιώκουν κάποιοι, θέλοντας έτσι να υποκρύψουν μια δική τους πιθανή παραβατικότητα. …

Δείτε την συνέχεια του άρθρου στην Ιστοσελίδα του MeganisiNews