Κίνηση διαμαρτυρίας δημοτών για την Σχίζα- Κίνδυνος απένταξης του έργου αποκατάστασης του ΧΥΤΑ;

γενικα 16_7_13 036 (1)

Κίνδυνος απένταξης του έργου «Αποκατάστασης ΧΥΤΑ και σύστημα μεταφόρτωσης μεταφοράς στερεών αποβλήτων» στην περιοχή της Σκίζας.

  Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες μέρες πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, ενάντια στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να χωροθετήσει την μονάδα του βιολογικού στην περιοχή της Σκίζας.

Εκπρόσωποι της κίνησης, με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι,  φέρονται οι Ευστάθιος Δ. Καββαδάς, κάτοικος Κατωμερίου, τηλ: 6977736576 και η Ντίνα Σκλαβενίτη κάτοικος Βαθέος, τηλ: 6974932151.

Στο κείμενο προσφυγής – διαμαρτυρίας (στο οποίο έχουν ήδη υπογράψει πολλές δεκάδες συμπολιτών μας, όπως διαπιστώσαμε) μεταξύ άλλων, αναφέρονται στον «αυταρχικό τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή προχώρησε στην επιλογή της περιοχής της Σκίζας για την χωροθέτηση του βιολογικού», αντίθετα σε προγενέστερες διαδικασίες, μελέτες και ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ.   Επισημαίνουν επίσης, ότι «με την ολοκλήρωση του «Έργο αποκατάστασης ΧΥΤΑ και σύστημα μεταφόρτωσης μεταφοράς στερεών αποβλήτων Δήμου Μεγανησίου στη Λευκάδα», δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την περιοχή με την αντίληψη της «ήδη επιβαρυμένης περιοχής»  λόγω του ΧΥΤΑ», επιχείρημα που κατά κόρον είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Καλούν τέλος την δημοτική αρχή να ανακαλέσει την απόφασή της και το σύνολο των Μεγανησιωτών να συνταχθεί μαζί τους.

Επιπλέον, όπως μας πληροφόρησε ο κος Ευστάθιος Καββαδάς, επισκέφθηκαν και ενημερώθηκαν από την Διαχειριστική Αρχή, για την πορεία του έργου της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ στην Σκίζα και την προμήθεια του εξοπλισμού του Σταθμού Μεταφόρτωσης- Μεταφοράς Απορριμάτων. Όπως τους επισημάνθηκε, το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί, αφού εδώ και πάνω από δύο μήνες, η Διαχειριστική Αρχή περιμένει να ανταποκριθεί ο Δήμος σε κάποιες διορθώσεις της διακήρυξης δημοπράτησης του έργου  που ζήτησε,  χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Το θέμα είναι ασφαλώς μεγάλο και πολύ σοβαρό και γι’ αυτό θα επανέλθουμε με πιο αναλυτικό ρεπορτάζ. Ελπίζουμε η δρομολογημένη λύση για τα σκουπίδια να μην χαθεί για το Μεγανήσι, κάτι που θα είναι εγκληματικό, ενώ παράλληλα και οι πρώτες αντιδράσεις για τον «μικρό βιολογικό» προκαλούν κραδασμούς και θα έχουν ασφαλώς κάποιον αντίκτυπο το μέγεθος του οποίου και θα διαπιστώσουμε στην πορεία.