Ύποπτο Σώμα Εφετών αθώωσε το κατηγορούμενο για την δολοφονία του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη

Συνήθως οι πηγές του ΜΑΚΕΛΕΙΟ δεν λαθεύουν. Εαν λοιπόν η είδηση που μας μετέφεραν απο την Κέρκυρα αληθεύει, τότε μιλάμε για ένα σοβαρό δικαστικό σκάνδαλο που θα πρέπει να ξαναδει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να επανεξετάσει την υπόθεση γιατί όσα πληροφορηθήκαμε , αναδύουν οσμή σαπίλας. Την περασμένη Πέμπτη το Μικτό Ορκωτικό Εφετείο δίκασε την υπόθεση για την μπαμπέσικη δολοφονία του 27χρονου τότε λιμενικού Μαρίνου Ζαμπάτη που έπεσε μαχόμενος από τα πυρά Αλβανού έμπορου ναρκωτικών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Χάριν σε μια πολύ περίεργη πραγματογνωμοσύνη, ο Αλβανός με την συνεπικουρία ενόρκων και διαστών, αθωώθηκε. Τόσο ισχυρά ήταν τα αποδεικτικά μέσα που ανέτρεψαν την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση ή προσμέτρησαν άλλοι παράγοντες για την απαλλαγή του; Τόσ λάθος είχε κάνει το πρωτόδικο δικαστήριο; Τόσο μεγάλη ήταν η πλάνη του που ανετράπη από το Εφετείο η καταδικαστική βαρύτατη απόφαση; Τα 85 χρόνια έγιναν αθώωση μέσα σε μία μέρα που κράτησε η δίκη; Σάμπως κύριοι Εφέτες δεν μας τα λέτε καλά.

Πέρσι τέτοιο καιρό, ο Αλβανός είχε έρθει αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη  κατηγορούμενος για τη δολοφονία του ήρωα Λιμενικού Μαρίνου Ζαμπάτη πριν από 18 χρόνια ανοιχτά της Σαγιάδας.

Σύμφωνα με το τότε δημοσίευμα του pamepreveza.gr η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε στην Κέρκυρα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο το οποίο επέβαλε ποινή κάθειρξης 85 ετών στον 56χρονο Αλβανό.

 Η αιματηρή υπόθεση

Συνελήφθη στην Κακαβιά, 55χρονος υπήκοος Αλβανίας, καταζητούμενος με Εντάλματα και Βουλεύματα, για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και εμπόριο ναρκωτικών

Ο συλληφθείς κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για υπόθεση ανθρωποκτονίας του λιμενικού Μαρίνου Ζαμπάτη τον Απρίλιο του 1997, όταν επιβαίνοντας σε ταχύπλοο σκάφος με ναρκωτικά, τον τραυμάτισε θανάσιμα πυροβολώντας εναντίον του

 Το δελτίο τύπου τότε

Συνελήφθη χθες (29.11.2013) το πρωί, στην Κακαβιά, από αστυνομικούς του Αστυνομικούς Τμήματος Κακαβιάς, 55χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, καταζητούμενος με τρία (3) Εντάλματα Σύλληψης του Ανακριτή Κέρκυρας και δύο (2) Βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ο 55χρονος συνελήφθη κατά την είσοδο στη χώρα μας, ενώ όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα διωκόταν, καθώς στις 26.04.1997, στη θαλάσσια περιοχή της Σαγιάδας Θεσπρωτίας επιβαίνοντας σε ταχύπλοο σκάφος, το οποίο ήταν φορτωμένο με ναρκωτικά, πυροβόλησε σε βάρος λιμενικού (με πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov ), με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.Δεκαέξι χρόνια μετά από μία άγρια δολοφονία ενός 25χρονου λιμενικού στη Σαγιάδα, συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης.

Μαρίνος Ζαμπάτης

Zabatis 2

 

Ο Λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης υπηρετούσε στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Κέρκυρας, όταν τις πρωϊνές ώρες της 27ης Απριλίου 1997, στα 25 του χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή στη θαλάσσια περιοχή όρμου Παγανιά Θεσπρωτίας, ηρωϊκά μαχόμενος για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των θαλάσσιων συνόρων μας και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συμπλοκής με Αλβανούς.

Ήταν ξημερώματα Μεγάλης Παρασκευής, τότε που ο Μαρίνος Ζαμπάτης έπεσε νεκρός σε επιχείρηση καταδίωξης Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής, ο Ζαμπάτης “απεβίωσε συνεπεία βαρείας κρανιοεγκεφαλικής κακώσεως, συνεπεία τραύματος εκ πυροβόλου όπλου κατά τη διάρκεια εμπλοκής πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με άλλο ταχύπλο σκάφος”

Είχε γεννηθεί στην Πρέβεζα στις 28 Μαρτίου 1972 και κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα στις 4 Σεπτεμβρίου 1995 ως δόκιμος λιμενοφύλακας. Ήταν παιδί βιοπαλαιστών, από το Μεγανήσι Λευκάδας. Ο πατέρας του, ναυτικός, αγωνιζόταν στη θάλασσα και η μητέρα του αγωνιζόταν στο σπίτι για την ανατροφή του γιου της. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που τον έκανε να εκτιμά τον κόπο των άλλων και έμαθε να προσφέρει και να συμπαρασκέται σε όποιον το είχε ανάγκη. Από μικρός δούλευε, ενώ παράλληλα πήγαινε και σχολείο. Όσοι τον γνώρισαν μαγεύτηκαν από την περηφάνεια του, την πηγαία καλοσύνη του, το χαμόγελό του, την ανιδιοτέλειά του, το ελεύθερο πνεύμα του, την τόλμη του.

Zabatis 3

Πηγή: Μακελειό