Οι «ουρές» της Λευκάδας και οι σελίδες της Ιστορίας

IMG_2235 (1)

Οι φωτογραφίες είναι χθεσινές, από την Εθνική Τράπεζα, όπου φυσικά δεν έλλειψαν κι εκεί οι γνωστές τις τελευταίες μέρες «ουρές». Ο κόσμος δείχνει ωστόσο λογική, αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, αν και δεν έλειψαν κι εκεί κάποιες μικροαντεγκλήσεις.

IMG_2234 (1)

Αυτό που μάλλον κυριαρχεί ωστόσο στην κοινωνία είναι η κατήφεια, η αβεβαιότητα και η θολούρα, καθώς οι πολίτες (και μιλάω με πολλούς καθημερινά) μοιάζουν μπερδεμένοι και ανήσυχοι. Αναμενόμενο, αφού κανείς δεν μπορεί με σιγουριά (δεν υπάρχει και ιστορικό προηγούμενο πτώχευσης χώρας εντός νομισματικής ένωσης) να προβλέψει την κατάληξη ενός δημοψηφίσματος που, κατά την γνώμη μου, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να μας ζητάει να διαλέξουμε το δηλητήριο με το οποίο θα μας ποτίσουν.

Κι επειδή ο τράχηλος του Έλληνα κτλ, κτλ. κι ο χρόνος μέχρι το δημοψίφησμα είναι μακρύς, ίσως να αξίζει να χαλαρώσουμε και να χαμογελάσουμε λίγο με την παρακάτω βινιέτα που κάνει -απ’ ότι μαθαίνω- θραύση στο διαδίκτυο:

files.php

Θα γράψω κι ένα τελευταίο, το έχω ξαναπεί εξάλλου, κι αποτιμήστε το όπως θέλετε: να θυμόμαστε ότι μπορεί οι νικητές να γράφουν (και) το βιβλίο της (οικονομικής) Ιστορίας, αλλά οι λαοί είναι αυτοί που γυρνούν τις σελίδες. Αρκεί οι λαοί να μην αφήνουν τις τύχες τους στα χέρια άλλων.