Στιγμές…Οκτώβρη!

Τελευταίο Σάββατο του μήνα με το πρώτο ψυχρό φθινοπωρινό πρωινό και την αλλαγή της ώρας να δηλώνει οριστικά το τέλος εποχής και να φέρνει κι επίσημα πια το χειμώνα στο Μεγανήσι.

20150701_153209
Κι εμείς σχεδόν έτοιμοι πια να αλλάξουμε σελίδα ξεφυλλίζουμε από την αρχή τον μήνα που φεύγει.
Απρόβλεπτα καλός και ζεστός το περισσότερο διάστημα μας κράτησε σε κίνηση περισσότερο από ότι περιμέναμε πριν πέσουμε οριστικά σε χειμερία νάρκη.
Τόσο που μερικοί κουρασμένοι αγανάκτησαν και μονολογούσαν σερβίροντας τους τελευταίους επίμονους τουρίστες

…. χάιστε και στα σπίτια σας τώρα διαόλοι και χειμώνιασε….
Η εικόνα άλλαζε σταδιακά καθώς περνούσαν οι μέρες με τα μαγαζιά να κλείνουν ένα ένα και τα φώτα να σβήνουν σιγά σιγά έτσι που η μετάβαση έγινε ομαλά και δεν μας έχει πολυκακοφανεί ακόμα.
Από τα μέσα του μήνα και μετά και με τις πρώτες ψύχρες άρχισαν οι προετοιμασίες του χειμώνα και οι καθιερωμένες εργασίες της εποχής.
Προετοιμασία σπιτιού…
Γενικό ξεκατέλωμα από την καλοκαιρινή παρατησιά, πείθωμα μαγιών παρεο ομπρελών και πετσετών θαλάσσης, μαζί και τα σορτς …. πεντακόσια πλυντήρια κι άλλο τόσο σίδερο και στρώσιμο σπιτιού.
Αγροτικές εργασίες…
Η μεγάλη σοδιά φέτος και η αξία του λαδιού που φαίνεται να ανεβαίνει αλλά και η οικονομική κρίση, παρακίνησε τον κόσμο να μαζέψει τις ελιές του.
Χρόνια παρατημένα πολλά δέντρα και χωράφια χρειάζονται αρκετή δουλειά για να είναι εύκολη η συγκομιδή. Έτσι λανάρα και τσαπί στη πλάτη και ο ρόγγος είναι πια ορατός, αφού κοιτώντας γύρω γύρω βλέπεις παντού μικρά μικρά παραπετάσματα καπνού που προκύπτουν από ανάλογες εστίες φωτιάς. Η μυρωδιά του καμένου αγκαθιού δεν σου αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Χαρακτηριστική μυρωδιά του Οκτώβρη όπως κι η μυρωδιά της τράτας που υπό κανονικές συνθήκες τέτοια εποχή θα είχε κινήσει.

WP_20151024_11_52_32_Pro
Η προετοιμασία των ψαράδων παρόλα αυτά άλλη μια εποχιακή ασχολία. Τα γρι-γρι αράζουν και ετοιμάζονται τα μπακαλιαρόδυχτα και τα μανωμένα.
Η εποχή ευνοεί και το ψάρεμα με πετονιά αφού οι καιρικές συνθήκες ανασγούρλεψαν τη θάλασσα και οι θορυβώδεις κι ενοχλητικές μηχανές από τα φουσκωτά και τα πλωτά θηρία άραξαν. Έτσι τα ψάρια ξελούφαξαν κι άρχισαν να έρχονται στα ρηχά. Κι όλο και τσιμπάνε…. Κάπως έτσι ξεγελάστηκε κι ο τεράστιος ολφός και πιάστηκε στο παραγάδι του Μπίτση. Δεκαοχτώ κιλά ψάρι… ασήκωτο!

WP_20151028_18_42_25_Pro
Εποχή του τηνόπουλου του παλαμιδιού και του μπακαλιάρου , και επιτέλους θα φάμε ψάρι αφού όλο το καλοκαίρι δεν προλάβαινες ούτε λέπι από τους ξένους και τα εστιατόρια. Έβρεξε κι όλας κι αρχίζουν να μεγαλώνουν  τα λάχανα, θα ανάψει και το τζάκι για προμάδες… κι αφήστε τους άλλους να τρώνε σούσι και μπον φιλε. Κι ένα ποτηράκι ζεστό σπιτικό κρασί στη χόβολη …
Οι κληματαριές και όσα αμπέλια ακόμα υπάρχουν απαλλάχτηκαν από τα τσαμπιά -όσα γλύτωσαν από τις σφήγκες δηλαδή- και ξεγυμνώθηκαν  εντελώς από φύλλα και περιττά κλαδιά.
Τα σταφύλια που σώθηκαν  ήταν όσα ήταν τυλιγμένα σε τούλι. Μερικά από αυτά έγιναν κρασί με την παραδοσιακή μέθοδο, πατητήρι, τρόκολο κ.λ.π.
Το κλάδεμα εξαπλώθηκε και σε άλλα είδη φυτών και δέντρων μετά μανίας θα έλεγα.
Έτσι δεν έμεινε σχεδόν τίποτα ακούρευτο κι ακλάδευτο.
Τα σωριασμένα δεμάτια στα πλάγια των δρόμων και δίπλα στους κάδους είναι άλλη μια οχτωβριάτικη εικόνα.
Και οι ξυλοκοπτικές εργασίες είναι μέσα στις εργασίες του Οκτώβρη. Πρέπει να εξασφαλίσεις τα ξύλα για το τζάκι σου. Να τα κόψεις και να τα ποστιάσεις για νάναι απίκου για τα πρώτα κρύα.
Στις αλλαγές της εποχής  και η συγκοινωνία. Το φερι μποτ προσάρμοσε ανάλογα με τις ανάγκες τα δρομολόγια του που άλλαξαν ώρα, και ο «Αγχίαλος» έδεσε για χειμώνα…
Και το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου είναι γεγονός που το μαρτυρούν πια οι κατεβασμένες τέντες και τα μαζεμένα τραπέζια. Εστιατόρια και κάποια καφέ κήρυξαν διακοπή εργασιών και έναρξη προσωπικών χειμερινών διακοπών. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές επιλογές για να πιεις τον καφέ σου το ποτό την μπύρα σου , να φας ψάρι , σουβλάκι και μαγειρευτό σπιτικό φαγητό . Γιατί ευτυχώς και το χειμώνα κάποιοι κρατούν το νησί ζωντανό παρέχοντας πολύ περισσότερα από ότι θα επέτρεπαν οι οικονομικές συνθήκες και η περιορισμένη ζήτηση. Και τα βράδια η απόλυτη ησυχία που απλώνεται από νωρίς το απόγευμα στα χωριά είναι πια έντονη. Οι λιγοστοί τουρίστες που απέμειναν καληνυχτίζουν πριν κάτσει ο ήλιος κι η κίνηση στους δρόμους ελάχιστη. Ευκαιρία για το ζωικό βασίλειο που είχε εξαφανιστεί, να βγει στους δρόμους προς αναζήτηση τροφής αφού όλο το καλοκαίρι ήταν εξασφαλισμένη από τους φιλόζωους πελάτες των εστιατορίων.
Έτσι πουλιά έντομα, κριτσώνια σαλιγκάρια κυκλοφορούν ανάμεσά μας ανενόχλητα. Γάτες γατάκια σκυλιά και αλεπούδες αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της κίνησης.

WP_20151102_12_28_16_Pro
Που και που συναντιόνται με την μεγάλη αλεπού, κουκουλοφόρα _όπως ισχυρίζονται κάποιοι_ που κυκλοφορεί και οπλοφορεί τον τελευταίο καιρό στα χωριά και επιτίθεται σε μηχανές μηχανάκια κι αυτοκίνητα και σκάει τα λάστιχα.
Πολλά τα κρούσματα κυρίως σε Κατωμέρι και Βαθύ κι ο δράστης άγνωστος ως τώρα. Την νύφη έχουν πληρώσει αρκετοί. Από την άλλη μάλλον συμμορία χτυπάει τα ερημικά κοτέτσια με ιδιαίτερη προτίμηση στα κοκόρια. Προς το παρόν επιθέσεις έχει δεχθεί μόνο το Σπαρτοχώρι. Κόκορας δεν έμεινε…και μάλλον δεν πρόκειται για αναβίωση παλιού νεολαιίστικου εθίμου…τώρα πια μιλάμε για πείνα!

Τα περιστατικά έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη κι αυξάνονται συνεχώς.
Αντίθετα ο αριθμός των μαθητών μας  μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι γιορτές και η παρέλαση να κρατούν λιγότερο. Όμως και η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου γιορτάστηκε επιτυχώς όπως κάθε χρόνο με απαγγελίες ποιημάτων επετειακά τραγούδια και την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε με πολύ καλό καιρό.
Και φυσικά η απονομή του βραβείου «Μπεκόπουλου», θεσμός πια, επιβράβευσε άλλο ένα παιδί για τους κόπους και την επιτυχία του στις εξετάσεις.
Η Ευαγγελία Αυγερινού, φετινή δικαιούχος του βραβείου, φοιτήτρια πια της Νομικής παρέλαβε συγκινημένη την επιταγή, δικαιωμένη για τους κόπους της και τις θυσίες των γονιών της σε μια τόσο δύσκολη και απαιτητική εποχή.
Από τις καλύτερες μαθήτριες η Ευαγγελία και παιδί ξεχωριστό με ήθος άξιζε και με το παραπάνω αυτό το μικρό και ταυτόχρονα τόσο μεγάλο δείγμα ανταμοιβής.
Μεγάλος απόντας δυστυχώς ο κύριος Μπεκόπουλος που για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να απονείμει ο ίδιος το βραβείο. Να ευχηθούμε περαστικά στον γιατρό και  συγχαρητήρια στην Ευαγγελία και στους γονείς της…Μακάρι να αποτελεί πάντα στην ζωή της παράδειγμα προς μίμηση και να αποσπάσει πολλά ακόμα βραβεία στην καριέρα της. Καλό ξεκίνημα και καλή σταδιοδρομία.
Κι αφού πιάσαμε τις ευχές , να πούμε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες του μήνα. Στον Γεράσιμο και την Γερασιμούλα, στον Δημήτρη και στην Δήμητρα. Χρόνια πολλά και σε όσους γεννήθηκαν Οκτώβρη και είχαν γενέθλια.
Να ευχηθώ και στον μικρούλη τον δικό μας που ήρθε στον κόσμο αρχές του μήνα, να ζήσει και στους γονείς του Έφη και Κυριάκο να τον χαίρονται και νάναι γερός και τυχερός.
Κι ο τυχερός γείτονας  Ριμπολόβλεφ πάντρεψε την κορούλα του Αικατερίνα με έναν άλλο «φτωχούλη» κληρονόμο στα μέσα του μήνα.
Όχι ότι το πολυπήραμε χαμπάρι… έτσι το αναφέρω σαν event….
Και εκεί που νομίζαμε ότι ο Οκτώβρης φεύγει χωρίς δυσάρεστα γεγονότα μια κηδεία ήρθε να μπει στις στιγμές του. Πλήρης ημερών αλλά αρκετά ταλαιπωρημένη η Ελένη Φερεντίνου, μητέρα του Θωμά, «έφυγε» προχτές το πρωί, κλείνοντας τον κύκλο της ζωής της..

Κι η ζωή συνεχίζεται εδώ στο νησί με την καθημερινότητα να παρασέρνει τις ώρες και τις μέρες μας. Πρωταγωνιστής ο καθένας στο δικό του έργο και θεατής στων αλλωνών…Και βρίσκουμε σιγά σιγά την σειρά μας… σε άλλες ταχύτητες, σε άλλους ρυθμούς με άλλες εικόνες…Με μυαλό πιο καθαρό και βλέμμα πιο παρατηρητικό. Που να προσέξεις το καλοκαίρι το κατακόκκινο φτερό που φέρνει ο αέρας στην αυλή σου!

Πώς να τολμήσει το μεγάλο πράσινο αλογάκι να περπατήσει άφοβα στο χέρι σου!

WP_20151003_13_50_19_Pro

 

Που να βρούνε ησυχία οι παππούδες στην πλατεία και πώς να πάρουν σειρά τα μικρά τουριστάκια στην παιδική χαρά!

Πως να κυκλοφορήσει η Χαρά με τις πιτζάμες στο δρόμο ψάχνοντας κλειδαρά γιατί κλείστηκε έξω από το σπίτι πρωινιάτικα!

Και κλείνοντας   ο μήνας  μας χάρισε μια μαγευτική πανσέληνο που θα άγγιζε και τους πιο πεζούς. Μάταια προσπάθησα να αποτυπώσω σε φωτογραφία  την πραγματική εικόνα του φεγγαριού που βγαίνοντας κατά τις επτά το απόγευμα καθρεφτίζονταν στην ήρεμη θάλασσα και γινόντανε διπλό . Τα δύο φεγγάρια ακούμπαγαν το ένα το άλλο χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα. Ουρανός και θάλασσα δεν ξεχώριζαν και το άπλετο φως  χρύσιζε τα νερά…
Ονειρεμένη εικόνα…

WP_20151027_18_13_04_Pro

WP_20151027_18_13_22_Pro

Πάντως το φεγγάρι βγήκε όρθιο που σημαίνει ότι ως την επόμενη πανσέληνο δεν θάχουμε πολύ βροχή.
Έτσι λένε οι παλιοί γιατί οι τηλεοπτικοί μετεωρολόγοι μας τα λένε αλλιώς. Όπως και νάχει όμως ο χειμώνας είναι εδώ κι ο Νοέμβριος είναι καθαρά χειμωνιάτικος μήνας. Με τα κρύα του τις βροχές του και τα χιόνια του.
Κατεβάστε τα ζεστά σας, βγάλτε παπλώματα στρώστε χαλιά και ανάψτε το τζάκι. Φορέστε πιτζάμες και καθήστε μπροστά στη φωτιά. Ακολουθήστε το ταξίδι της φλόγας κι αφήστε ελεύθερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας να ξεπηδήσουν από μέσα σας σαν τον καπνό από τα  καμένα ξύλα. Κι εκεί πείτε τα όλα στον εαυτό σας…  Ανακατέψτε την ψυχή σας και φέρτε στην επιφάνεια όσα σκεπάζατε καλά να μην φανούνε…σαν την αναμμένη θράκα κάτω από τη σβηστή. Μυστικά, ενοχές, όνειρα, απωθημένα…κρυμμένα για χρόνια συναισθήματα και προσδοκίες…κακές αναμνήσεις, γεγονότα στιγμές που είχατε θάψει βαθιά για να μην πονάνε. Λάθη δικά σας η αλλωνών που σας πλήγωσαν ή πληγώσατε. Συγνώμες που δεν σας ζήτησαν και δεν ζητήσατε ποτέ, και λόγια που δεν τολμήσατε  να πείτε ή λαχταρούσατε να ακούσετε. Αποφάσεις που δεν έπρεπε να πάρετε κι άλλες που δεν τολμήσατε. Πρέπει και γιατί που δίνουν  μάχη μέσα σας.

Κι εκεί δίπλα στη φωτιά φωτίστε την ψυχή σας και ζεστάνετε ότι έχει παγώσει. Χουχουλιάστε την καρδιά σας και ξανααγαπήστε αν χρειαστεί. Κάψτε ότι σας καίει κι ότι σας πόνεσε ή σας πονάει ακόμα. Και ξεκινήστε από την αρχή ετούτο το χειμώνα…σαν άλλος άνθρωπος…καλύτερος πιο δυνατός πιο ελεύθερος …ξαλαφρωμένος…

Κι άντε να αλλάξουμε εποχή …
Και θα δείτε πόσο γρήγορα θα περάσει… Πέντε Στιγμές είναι ως το Πάσχα …να το θυμάστε!
Στιγμές που θα μοιραζόμαστε κάθε μήνα … κι έτσι θα περνάει ο καιρός.
Όπως κάνουμε χρόνια τώρα… Μόνο να είμαστε  καλά…
Και μακάρι οι χειμωνιάτικες στιγμές μας να είναι μόνο γελαστές και χαρούμενες.
Χωρίς δοκιμασίες, χωρίς λύπες χωρίς αρρώστιες χωρίς απώλειες…Χωρίς χαμένες μάχες,  χαμένες αγάπες, χαμένες φιλίες …χωρίς πόνο….
Καλό χειμώνα λοιπόν και ραντεβού το Νοέμβρη.
Από Μεγανήσι…καλό βράδυ!

 

 

 

.