Το θέμα του ΣΧΟΟΑΠ ανοίγει η…αντιπολίτευση!

aksones_t

Η 12η συνεδρίαση του ΔΣ δεν έχει παρά μόνο ένα θέμα: αυτό του ΣΧΟΟΑΠ, του χωροταξικού δηλαδή σχεδιασμού του Μεγανησίου, κι αυτό διότι την προκάλεσε (με 5 υπογραφές έχει αυτή την ικανότητα) η αντιπολίτευση. Δείτε την πρόσκληση ΕΔΩ 

Αφορμή, προφανώς, υπήρξε η αποτυχημένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής  να οργανώσει ημερίδα(δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ελλειπούς προετοιμασίας και άρα παντελούς αδιαφορίας του κόσμου) σχετικά με το μεγάλο αυτό θέμα.

Στο προσεχές λοιπόν συμβούλιο θα δούμε και θα ακούσουμε τις απόψεις όλων για το ΣΧΟΟΑΠ, μιας και η νέα δημοτική αρχή μοιάζει να αποφεύγει, όπως ο διάολος το λιβάνι, θέματα που αφορούν στις χωροθετήσεις και στις χρήσεις γης, με απτά παραδείγματα τις θέσεις της για τα στερεά απόβλητα και τα λύματα. Για τον δε χωροταξικό σχεδιασμό δεν έχουμε ακούσει τίποτε ακόμα από τον κο Δήμαρχο και την παράταξή του και αγνοούμε την θέση τους.

Αν όμως δεν είναι αυτά τα μείζονα ζητήματα υποδομών του Μεγανησίου, τότε ποιά είναι;

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ένα πολύ ενδιαφέρον συμβούλιο κι ελπίζουμε να έχει και αυτό που έχει λείψει: ουσία.

Για λόγους πληρότητας, η αίτηση της αντιπολίτευσης:

ΑΙΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Μεγανησίου
κο Παναγιώτη Δάγλα
Κοιν: Γραφείο Δημάρχου

Θέμα: Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 67 Ν. 3852/10

Κύριε Πρόεδρε,
Με πρόσκληση του κου Δημάρχου, ανακοινώθηκε ημερίδα, με θέμα «ΣΧΟΟΑΠ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ» στις 4 Ιουλίου 2015. Λόγω όμως του δημοψηφίσματος αναβλήθηκε. Με νέα πρόσκληση – ανακοίνωση του κου Δημάρχου προγραμματίστηκε για το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015. Και πάλι όμως, λόγω έκτακτου προβλήματος του μελετητή, όπως επίσημα δικαιολογήθηκε, αναβλήθηκε για τις 13 Αυγούστου 2015. Και πάλι όμως δεν πραγματοποιήθηκε!

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχοντας μάθει για τις προθέσεις του κου Δημάρχου, να ανοίξει δηλαδή το θέμα του ΣΧΟΟΑΠ, είχαμε επισημάνει ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα, απαιτείται να προηγηθεί ευρύτερη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και θα διαμόρφωνε το πλαίσιο ενός ανοιχτού διαλόγου, χρήσιμου και απόλυτα αναγκαίου για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου. Βέβαια ο κος Δήμαρχος είχε απαξιώσει τότε την πρότασή μας.
Με δήλωση της παράταξης μας στις 10 Σεπτέμβρη 2015, είχαμε σχολιάσει τις ακυρώσεις των ημερίδων, (για το ΣΧΟΟΑΠ, το e- Μεγανήσι, την τουριστική προβολή του νησιού μας), που κάθε φορά αναγγέλλονταν αλλά ποτέ δεν γίνονταν, αν και ήταν ιδιαίτερα σημαντικά θέματα. Τότε είχαμε επισημάνει για την αποτυχία οργάνωσης αυτών των ημερίδων:
« Σε προηγούμενες εποχές, η αντιπολίτευση θα χαιρόταν με την αποτυχία της συμπολίτευσης. Αντίθετα εμείς, θεωρούμε ότι είναι πρόβλημα για όλους μας. Δεν γίνεται να μη συζητάμε για τα σημαντικά και ουσιαστικά θέματα του Νησιού μας. Προφανώς δεν έχουμε τη θεσμική ευθύνη. Έχουμε όμως την πρόθεση και τη βούληση να συμβάλουμε σε ένα ανοιχτό διάλογο, όχι μόνο για τα παραπάνω αλλά και για όλα τα σημαντικά θέματα του Νησιού μας.
Στα πλαίσια αυτά, ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να πάρει την πρωτοβουλία και να φέρει τα παραπάνω θέματα στις προσεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιστεύουμε ότι, αντίθετα με το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να ανοίξει τη συζήτηση για αυτά και άλλα σημαντικά θέματα».
Παρότι έχουν παρέλθει δύο περίπου μήνες από τότε, ουδεμία πρωτοβουλία είδαμε από τη δημοτική αρχή. Βέβαια, έχουμε συνηθίσει στην απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού τους τελευταίους 4-5 μήνες, κανένα ουσιαστικό θέμα του Μεγανησίου δεν έχει έρθει για συζήτηση.
Πρέπει επίσης να επισημάνουμε, ότι στις 29 Απριλίου 2015 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έθεσε σε διαβούλευση με κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη το Β1 στάδιο της μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων». Η τελική πρόταση της αναθεώρησης του ΠΠΧΣΑΑ στάλθηκε από το ΥΠΑΠΕΝ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τον τελευταίο κύκλο διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες πριν την οριστική της έγκριση. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί με τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ήδη στις 19 Οκτώβρη, συνεδρίασε και έλαβε αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκάδας, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην τελική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Από την όλη διαδικασία, απουσιάζει παντελώς ο Δήμος Μεγανησίου!
Ο Δήμος Μεγανησίου βρίσκεται, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή σε
Β1 φάση ΣΧΟΟΑΠ. Είναι προφανές, ότι τα θέματα διαχείρισης και χρήσης γης, η δόμηση, οι πολεοδομικές μελέτες, οι ζώνες προστασίας, όλα τα άλλα περιβαλλοντικά θέματα, και γενικότερα το αναπτυξιακό μας μοντέλο, είναι ζητήματα που απαιτούν ευρύτερες συζητήσεις, ευρύτερες συναινέσεις και αποφάσεις. Τα θέματα αυτά, δεν αφήνονται να αποφασιστούν από άλλους για μας, χωρίς εμάς, όπως θα προτιμούσε ο κος Δήμαρχος και ενδεχομένως η Δημοτική Αρχή.
Η αναπτυξιακή διαδικασία, οι επιλογές και οι προτεραιότητες της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, δεν είναι μια ουδέτερη διαδικασία, που την καθορίζουν οι γνώμες και οι απόψεις κάποιων «ειδικών», αλλά μια βαθιά πολιτική διαδικασία, αφού έχει να κάνει με τις ζωές των ανθρώπων του Νησιού μας.
Η δημοτική μας παράταξη, είτε έχοντας την ευθύνη του Δήμου, είτε ως αντιπολίτευση έχει εκφραστεί με σαφήνεια, για όλα τα αναπτυξιακά θέματα του Νησιού μας. Όμως, αυτό που έχει σημασία σήμερα, είναι οι θέσεις και οι απόψεις της Δημοτικής Αρχής. Δεν μπορέσαμε να τις ακούσουμε και να τις συζητήσουμε στην ημερίδα που είχε οργανωθεί, γι’ αυτό και ζητάμε να τις συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Με βάση τα παραπάνω, και σύμφωνα με το άρθρο 67, Ν. 3852/10, ζητάμε να συγκαλέσετε το Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα «ΣΧΟΟΑΠ», προκειμένου να κατατεθούν και να συζητηθούν οι απόψεις της Δημοτικής Αρχής για το ΣΧΟΟΑΠ, όπως αυτές θα κατατίθεντο στην τελευταία ημερίδα στις 13/8/2015, που αναβλήθηκε.
Μεγανήσι 1 Νοέμβρη 2015
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ευστάθιος Ζαβιτσάνος
Έλλη Καββαδά
Παναγιώτης Κονιδάρης
Κωνσταντίνος Μάντζαρης
Γεώργιος Αυγερινός