Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με το «τέλος ταφής» στα απορρίμματα

12_chomateri_lefkadas

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας
και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Σχετικά με το «τέλος ταφής» στα απορρίμματα.

Στο νόμο 4042/2012, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προβλέπεται, μεταξύ σωρείας άλλων αντιλαϊκών μέτρων, και η επιβολή του περιβόητου «τέλους ταφής» στα απορρίμματα, που διατίθενται ανεπεξέργαστα στους χώρους ταφής, αρχής γενομένης – ύστερα από δύο αναβολές – την 1.1.2016. Το μέτρο αυτό πριμοδοτεί προκλητικά τη μηχανική επεξεργασία και την καύση των σύμμεικτων αποβλήτων, πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για το κεφάλαιο στο επόμενο διάστημα. Σε βάρος της υγειονομικής ταφής, μεθόδου κατά πολύ οικονομικότερης και τεχνικά πιο προσιτής στις υπηρεσίες των δήμων και των οικείων ΦΟΔΣΑ.

Το νέο αυτό χαράτσι κλιμακώνεται από τα 35 ευρώ ανά τόνο το 2016, για να φτάσει τα 60 ευρώ ανά τόνο το 2021. Εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεπιδρομής υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου, που κλιμακώνει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες όπως αυτή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλη του 2015. Μέσω αυτού του σχεδιασμού θεσμοθετείται το εξοντωτικό και παραπλανητικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» και προβλέπεται και η επιβολή πρόσθετων, κατά περίπτωση, φορολογικών μέτρων.

Από μόνο του το χαράτσι ταφής, το οποίο εκτιμάται ότι θα εφαρμόζεται σε περίπου 4.000.000 τόνους δημοτικών απορριμμάτων το χρόνο, θα αφαιμάξει από το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα, μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, 125 εκ ευρώ το 2016, για να φτάσει το 2021 τα 240 εκ. ευρώ/έτος! Ποσά που έρχονται να τροφοδοτήσουν μέσω του κρατικού κορβανά (βλέπε «Πράσινο Ταμείο») τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων, που ετοιμάζονται να μπουν στον κλάδο της διαχείρισης και αποκομιδής των απορριμμάτων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του νέου φορομπηχτικού μέτρου, αρκεί να αναφερθεί, ότι το κόστος ταφής των αποβλήτων του ΕΔΣΝΑ για το 2014 υπολογίστηκε με αναλυτικά στοιχεία των υπηρεσιών του σε 5,02 ευρώ ανά τόνο. Ποσό που θα οκταπλασιαστεί στους επόμενους δύο μήνες φτάνοντας τα 40 ευρώ ανά τόνο! Ανεβάζοντας δηλαδή την εισφορά των δήμων στον ΕΔΣΝΑ από 48 ευρώ ανά τόνο το 2014, σε 83 ευρώ ανά τόνο για το 2016!. Ανάλογη θα είναι η εκτίναξη του κόστους ταφής για τους άλλους δήμους της χώρας. Ένα χαράτσι δηλαδή που οδηγεί τους δήμους με βεβαιότητα είτε να μεταφέρουν το κόστος στους δημότες είτε να ιδιωτικοποιούν τις αντίστοιχες υπηρεσίες, είτε και τα δυο, για να ανταπεξέλθουν.

Το ΚΚΕ, όπως επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί, είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και μάλιστα σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Αναδεικνύει την άμεση κατάργησή τους για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως είναι άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ κ.ά. με επιβάρυνση στις μεγάλες επιχειρήσεις αφού είναι αυτές που κατά κύριο λόγο ρυπαίνουν και προβάλλει την ανάγκη της δραστικής μείωσής τους για τα λαϊκά στρώματα με προοπτική την πλήρη κατάργησή τους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί προτίθενται να προχωρήσουν στην άμεση κατάργηση του νέου αυτού βραχνά για τη λαϊκή οικογένεια και όχι απλά να προχωρήσουν σε μια ακόμη παράταση του χρόνου επιβολής του;

Οι βουλευτές