Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα

ΒίντεοΜία γυναίκα νεκρή άφησε πίσω της η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 09.10 το πρωί στο θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Σύμφωνα με το αυτόματο σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εκτιμά το μέγεθος σε 5,6 βαθμούς.

Μετά τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός σε όλη την δυτική Ελλάδα αλλά και την Αττική, έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία. Οι δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

Για έναν ισχυρό σεισμό, που έγινε αισθητός σχεδόν σε όλα τα Επτάνησα έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Στην ίδια εκπομπή, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θεόδωρος Χαλικιάς, δήλωσε ότι η αίσθηση του σεισμού ήταν πολύ μεγαλύτερη «γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, 5 χιλιόμετρα, και ήταν και κοντά» στο νησί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι κολώνες της ΔΕΗ ενώνονταν η μία με την άλλη».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σεισμός προκάλεσε πολλές υλικές καταστροφές στο χωριό Αθάνι της Λευκάδας, όπου κατέρρευσαν παλαιά κτίρια καθώς και η εκκλησία του χωριού. Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου, μια γυναίκα, η οποία εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στον στάβλο της, αγνοείται.

Σύμφωνα εξάλλου με μαρτυρία κατοίκου από το Νυδρί στο Εthnos.gr, ο σεισμός ξύπνησε μνήμες από τον σεισμό του 2003 ενώ, καθώς εκείνη τη στιγμή στα σχολεία του νησιού βρίσκονταν σε εξέλιξη εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, πολλά παιδιά και γονείς βγήκαν έντρομα στους δρόμους.

Πηγή: Έθνος