Ανακοινώσεις ΚΚΕ για σεισμό Λευκάδας και πλειστηριασμούς

ko_lefkadas

Τ.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στις οικογένειες των δύο θυμάτων από το σεισμό. Επίσης, εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όλη τη Λευκάδα και ιδιαίτερα στους κατοίκους στα νοτιοδυτικά του νησιού, που υπήρξαν και οι περισσότερες ζημιές. Οι καταστροφές από τον σεισμό επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες από την έλλεψη αντισεισμικής θωράκισης στο νησί. Η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα είναι βαριά, αφού τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν αποτελούσαν και δεν αποτελούν προτεραιότητα γι αυτές, μιας και δεν επιφέρουν κέρδη για το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι όλου του νησιού πρέπει να βγάλουν πείρα για το που οδηγεί ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.
Η Τ.Ε. Λευκάδας του ΚΚΕ απαιτεί από τη κυβέρνηση και τους φορείς του Δήμου Λευκάδας και Περιφέρειας Ι.Ν. να πάρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για:

• στήριξη στη στέγαση και τη σίτιση των όλων των πληγέντων (επιδότηση ενοικίου, διαμονή σε τουριστικά καταλύματα με ευθύνη του κράτους κλπ). Να παρθούν επιπλέον μέτρα για τους άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, που χτυπήθηκαν από το σεισμό
• άμεσο και ουσιαστικό έλεγχο της καταλληλότητας όλων των κτιρίων
• να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών για οικοσκευές και επαγγελματικές δραστηριότητες και αποζημίωσή τους .
• αποκατάσταση των υποδομών στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Λευκάδα, 17-11-15

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Το νέο πολυνομοσχέδιο προαπαιτουμένων που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την κατεπείγουσα διαδικασία, ανοίγει το δρόμο για πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και κλιμακώνει τη φοροεπιδρομή στις λαϊκές οικογένειες.
Όσο και αν προσπαθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να θολώσει τα νερά με την προπαγάνδα της, η συμφωνία με το κουαρτέτο και το νομοσχέδιο που κατέθεσε, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για την πολιτική της σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια.
Απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς για τη λαϊκή κατοικία. Υποχρεώνει τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώνουν με πολύ αυστηρούς όρους τις οφειλές, κάνοντάς τους ομήρους των τραπεζών, στους οποίους η κυβέρνηση εξασφαλίζει και κρατικό κονδύλι για να μην χάσουν τα κέρδη τους.
Ουσιαστικά η κυβερνητική ρύθμιση υπηρετεί τους τραπεζικούς ομίλους, αφού τους εξασφαλίζει καλύτερους όρους ώστε να απαλλαγούν από το βραχνά των κόκκινων δανείων και να μπορούν να επιδοθούν σε νέο γύρο κερδοφόρων δανειοδοτήσεων. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται με κρατικό χρήμα, το οποίο θα φορτωθούν πάλι οι εργαζόμενοι.
Ανοίγει, επίσης, το δρόμο για τη συγκέντρωση ακινήτων σε περιοχές – φιλέτα, στα νησιά και στην ύπαιθρο, ώστε να αξιοποιηθούν επενδυτικά από μονοπωλιακούς ομίλους.
Την ίδια στιγμή εντείνεται η φορολεηλασία μέσω της αύξησης των τελών κυκλοφορίας και την επιβολή φόρων σε άλλα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
Δεν χωρά καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή.
Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα, μέσα απ’ τα συνδικάτα και άλλους λαϊκούς φορείς, να μην επιτρέψουν κανένα λαϊκό σπίτι να βγει στο σφυρί. Είναι όσο ποτέ επίκαιρη η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης λαϊκής κατοικίας, για διαγραφή χρεών από τόκους, δραστική περικοπή δανείων, που αναγκάστηκαν να πάρουν οι λαϊκές οικογένειες για τις ανάγκες τους.

ΑΘΗΝΑ 18/11/2015 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ